Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marlelelenka

Do świeżych Mamuś.

Polecane posty

właśnie to jest najważniejsze: czy będziesz musiał często wózek nosić, na jakim podłożu zazwyczaj będziesz nim jeździła itd. My kupiliśmy wózek 2w1 (mustang firmy coneco), kosztował ok.1000 (niecały 1000), jestem z niego bardzo zadowolona. Ale my mieszkamy w domu więc z noszeniem go nie ma problemu (chociaż i tak nie jest bardzo ciężki), gondola służyła nam jakieś 4 miesiące, potem zamieniliśmy na spacerówkę. Jestem bardzo zadowolona z tego wózka zwłaszcza teraz w zimie, ma spore pompowane kółka co idealnie sprawdza się na śniegu (z małymi kółeczkami nie miałabym szans wyjść w zimie na spacer). Niby mieszkamy w mieście i podłoże powinno być równe, ale nasze polskie chodniki wcale nie są takie równe, pompowane koła są więc koniecznością. Zwróć uwagę też na to czy koła są skrętne, znacznie ułatwia to spacer. Szczerze polecam ten wózek jaki my mamy:) Co do wyprawki, to owszem zmieścicie się w 4 tyś. kupując rzeczy które wypisałaś w pierwszym poście.

Gość Mogę pomóc.....
Dla porównania: http://allegro.pl/wozek-gleboki-kola-pompowane-tanio-lekki-polski-i2093986610.html (stelaż 7+3 gondola) http://allegro.pl/wozek-arte-alu-3w1-aluminiowy-super-lekki-4xgratis-i2099443101.html (stelaż 4+ 4 gondola) szczerze, watpie, zeby ktos mial lzejszy wozek niż 10 kg bez wzgledu na to czy to jest osobny zestaw czy 3w1, ale mozna poszukac.

Gość Mogę pomóc.....
adsadsa, wózek który dałaś w linku jest ładny i tani. tylko kółka wydaja się byc troszke malo stabilne. Dobrze, krytykuj moje zdanie do woli :)

Mogę pomóc..... no i ten głęboki (stelaż + gondola) kupiłabym przy drugim dziecku, stelaż jest mały po złożeniu :) Cena fajna, super wózek :)

Gość napewno
jezuu jak ja nie lubie tych z tymi ochydnymi kołamii

Mało stabilne? No nie wiem, ja takiego używam od 1,5 roku i nie narzekam :) Już nie krytykuję, widzisz zgodziłam się nawet z Twoim zdaniem co do wózka 🌼 :P

Gość napewno
leciutki jak piórko, ekstra sie składa , do tego całe siedzisko mozna wyjąść ....za jakis czas może odpsrzedam:P

Gość Mogę pomóc.....
:) tych wozkow jest naprawde zatrzesienie.I tanie i drogie i dobre i badziwene. ja proponuje wybrac sie do sklepu z wozkami, pomierzyc, popatrzec, przetestowac. skoro masz duzo czasu do porodu, nie ma co na szybko cos kupowac.

ja wychodze z takiego założenia że na niektórych rzeczach można zaoszczędzić, ale niektóre muszą być najlepszej jakości i koniec. Np. pieluchy, radzę używać tylko pampersów (tak jak chusteczek), żadne inne im nie dorównują. Dużo zależy od dziecka (niektóre dzieci są też na pampersy uczulone), ale moim zdaniem każde inne pieluszki są złe (takie papierowe, nie trzymają wilgoci itd.) Pościel dla dziecka też powinna być najlepszej jakości żeby dziecko się nie pociło. Nie chodzi mi o to że musi być najdroższa, ale żeby była naturalna i przewiewna, tak samo kocyki i ubranka (tylko z naturalnych tkanin, najlepiej bawełna). Łóżeczko spokojnie można kupić do 200zł, chociaż wiadomo, że niektórzy kupują za 3000, ale dla mnie to jest bez sensu (bo nie wiadomo czy dziecko w ogóle będzie chciało spać w łóżeczku). Materac do 100zł spokojnie kupisz. Fotelik do samochodu tak do 300zł (ten najmniejszy). Można od razu kupić większy fotelik (0-18kg), ale ten mniejszy jest praktyczny bardzo, bo się go wyciąga razem z dzieckiem, co jest bardzo wygodne np. w czasie wizyty u lekarza, czy na zakupach (wkładasz dziecko z fotelikiem do wózka na zakupy). Jeśli zamierzasz karmić piersią kup sobie koniecznie wkładki laktacyjne i jakąś maść czy balsam kojący na piersi i oczywiście kilka staników do karmienia (ja mam ok.6, wcześniej były większe, teraz są już mniejsze). Jak będziesz jechała do porodu weź sobie zapas jednorazowych majtek, całkowicie przepuszczają powietrze co jest istotne kiedy goi się rana (można je kupić w każdej aptece), nie zapomnij też podkładów poporodowych i najważniejsze TANTUM ROSA (do polewania poranionego krocza), da Ci wielką ulgę. Daje Ci te rady, a może Ty będziesz miała cc:) Pytałas wprawdzie o wyprawkę, ale chyba się nie obrazisz jak napisałam troche więcej:)

Radzę to samo. Co na żywo kupione to na żywo, jedne lepiej sie prowadzą, drugie gorzej a na allegro wg. sprzedawcy wszystkie są super :D

Gość Mogę ci napisać bo ostatnio
jestem na bieżąco: - wózek taki lepszy około 1000 zł najmniej (najczęściej ponad 1000 zł), a gorszy to około 500 zł - fotelik z tych bezpiecznych około 400-500 zł (bywają i po 800 zł; zależy też czy ma bazę czy nie), a z tańszych nieznanych zapinanych pasem około 200-300 zł - przewijak z droższych ładniejszych około 50 zł, a z tańszych około 20 zł - oliwka, krem itp. to zależy od marki, za tańsze polskie zapłacisz poniżej lub około 10 zł za szt., a za zagraniczne powyżej 10 zł/szt.; pieluchy to około 20-27 zł za małą paczkę firmowych (duża kosztuje około 50 zł) i poniżej 20 zł za małą paczkę niefirmowych (a około 30 zł za dużą); chusteczki są po około 6-9 zł (w porywach około 10 zł) za opakowanie firmowych i 3-5 zł za opakowanie niefirmowych - łóżeczko najtańsze około 90-150 zł i droższe około 200 zł i grubo powyżej - wanienka najtańsza około 20 zł, a droższe to od 30-80 zł (zdarzają się nawet po 100 zł) Podane przedziały cen dotyczą rzeczy nowych, bo używane mają jeszcze inny przelicznik (zazwyczaj są o 30%-50% tańsze od pierwotnej wartości). Uważam, że spokojnie zmieścisz się w 2-3 tysiącach. Nie wszystko jest potrzebne od razu - dużo zależny od samych rodziców i ich stylu życia, przyzwyczajeń, upodobań, warunków mieszkaniowych, miejsca zamieszkania, pory roku, środków transportu, sposobu karmienia, sposobu pieluchowania, zdrowia dziecka (tego czy nie ma alergii itp.). Nie kupuj za dużo. Ogranicz się do rozsądnego minimum, poznaj swoje dziecko i własne zwyczaje i potrzeby jako rodzica, a później sukcesywnie dokupuj to czego uważasz wam najbardziej trzeba.

Gość napewno
Kukurydzianka u mnie szły Dada od samego początku i czy nie dorównują ehh chyba moje dziecko miało mega wytrzymała skóre na pupie:P pampers też miała na sobie i faktycznie czułam wtedy ze wiecej dziecku daję:P

Gość napewno
i bedzeic chciało spac w łóżęczku jak sie go tego nauczy:)

kukurydzianka co matka to inna opinia nt. pieluch. Ja używam Dada a chusteczki to te z Carefoura za 3,5 zl za opakowanie (od ponad 2 lat i nie zamienię je na inne)

Gość napewno
ah i to minimum, przy pierwszym dziecku to było lanie kasy dopiero przy drugim juz wiedziałam co mi bedzie tak naprawde potrzebne a co nie jak np. popierniczone kaftaniki ... nie m ajak body od samego poczatku eh

Gość Mogę ci napisać bo ostatnio
Tak bardziej realnie to solidniejsze i wygodniejsze wózki kosztują w przedziale 1000-3000 zł. Choć do 1500 zł też da się znaleźć w miarę porządny.

Gość Marlelelenka
Dzięki dziewczyny, na pewno skorzystam z rad, te przyszłościowe też się przydadżą,zapiszę sobie wątek :)

Gość jakoś tak będzie
za wózek zapłaciłam 100 spacerówka z gondoła... Fotelik nowy kupowałam maxi cosi bo już teraz czeka nas dłuższą podróż:)

Gość napewno
jaka podróż?

polecam bardzo emulsję do kąpieli oilatum soft, używamy jej od urodzenia synka. Skóra dziecka po kąpieli jest nawilżona, taka mięciutka, super. Emulsja kosztuje u nas ok.60zł za duże (chyba500ml) opakowanie, małego się cenowo nie opłaca. z kremów przeciw odparzeniom polecam bebhanten (nie wiem czy dobrze napisałam), sudocrem i linomag, nam najlepiej pasuje sudocrem. co do tych pieluszek to raz kupiłam chugisy i były beznadziejne, kupka wcale nie wsiąkała, siku sie przelewało a nie wsiąkało, powiedziałam nigdy więcej, tylko pampersa. Ostatecznie jak synek podrósł już trochę to jeśli akurat nie ma w sklepie pampersów wezmę happy, ale staram się zawsze kupić pampersów na zapas żeby mu nie brakło. Lepsze są według mnie pampersy active baby niż sleep and play, bo tamte mają elastyczne boczki. Chociaż pierwsze pieluszki (jak i chusteczki) to są chyba najlepsze te białe sensitive. A co do pieluszek to pamiętej o wadze maluszka, najlepiej niech ktoś Ci kupi jak już urodzisz, bo ja kupiłam 3 paczki 1, potem okazało się że dziecko ma ponad 4kg i 60cm i te 1 były tylko troszke używane i trzeba było kupić 2.

wiadomo, że każdemu pasuje co innego:) najlepiej weź sobie z apteki czy ze sklepu próbki i popróbuj:)

Gość jakoś tak będzie
my musimy zrezygnować z pampersów nie służą pupie małego. Haggisy sa dla nas lepsze. Wszystko zależy od dziecka

Gość napewno
tez slyszałam pochlebne opienie o tym oil soft czy coś, ja chyba naleze do starosiweckich bo nie uzywałam tego , jedynie krochmal .. i woda na poczatku do przemywania

Gość napewno
nie mialam takich atrkacji z dada, wykonanie było dla mnie solidne jak i jest nadal..nic sie nie wylewa;/ moze tez warto na poczatek kupic cos w neutralnej cenie i jak to dziecku nie przypasuje to kupic cos drozszego..ja tak to rozkalkulowałam..że dopiero jakby 'coś'

Gość jakoś tak będzie
hehe my robimy zmianę z droższych na tańsze...może i zdarza sie czasem pielucha przecieknie ale wolę przebierać i prac niż co chwilą leczyć małemu pupe...

Gość napewno
a wlasnie i za czesto tez nie zmieniam a odparzenia u nas rzadkoscia są, fakt że dziecka nie wysterylizowałam a o to bardzo latwo..dziadkowie by sie o to postarali

Gość Magniiiijlija
Ja powiem odnośnie wózków 3w1. . . faktycznie są ciężkie i niepraktyczne jeśli mieszka się w blokach i trzeba go targać po schodach... ale jeśli mieszkasz w domku to są pierwszorzędne. ja mam x-landera. po prostu cudo, ale tylko u rodziców. . . bo na 4 piętro bez windy to płacz i zgrzytanie zębów. . . w mieszkaniu mam spacerówkę o wadze 4,5kg. ultra lekka, ale wytrzymała - za nową zapłaciłam na all 140zł z przesyłką. Może nie jest idealna, ale to mój trzeci wózek i muszę przyznać, że w bloku sprawdza się doskonale. Co do reszty wyprawki - wanienka 30 zł, leżaczek do wanienki 15 zł. Łóżeczko 150zł, materac 100 zł, ochraniacze na łóżeczko i jeden komplet pościeli 120zł, kołdra i poduszka - 50zł. Prześcieradła 22zł za sztukę. Ciuszki - bawełniane body, pajace - ok. 12-25 zł za sztukę. Pieluchy pampers 2, chusteczki pampers, zasypka, kremy i reszta kosmetyków babydream - super jakość. Pieluchy tetrowe - białe ok. 2 zł, kolorowe ok. 3 zł, pieluchy flanelowe ok. 4-5 zł za sztukę.