Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziwna_sprawa

Moj roczny synek bije sie po glowce.. doradzcie cos..:(

Polecane posty

Gość dziwna_sprawa

Uderza on tez glowa o szafe i o lozeczko... Czasem robi to bardzo mocno... I zaznaaczam ze nie jest to w trakcie zlosci..czy jakiejs histeri.. Synek jest spokojnym radosnym dzieckiem... Co to moze byc dziewczyny..? Moze moglybyscie mi doradzic? Martwie sie..ale nie chce leciec do lekarki zeby nie wyszlo ze jestem jakas przewrazliwiona..:(

Gość Ewa studentka,
bo ma śliski kocyk

Gość jusssssttttttt
moja corka tez tak robi.. tez mnie to martwi.. Do tego bije lale cigle rzuca nia kopie.. ;/

Gość snckjewnvs
autyzm asperger choroba sieroca (zdarza się też w pełnych rodzinach)

Gość filipinkaala
autorko a oprócz tego dziecko dobrze się rozwija? ma już jakieś umięjetności? adekwatne do wieku? czy chodzi? czy mówi coś?. czy jest dzieckiem kontaktowym, lubi towarzystwo ludzi? bawi się zabawkami?

Gość gggg343
Może więcej go przytulaj?

moja coreczka ma 2 lata ale jak miala rok to robila identycznie to samo co wasze dzieci bila sie po glowie walila o sciane i uderzala w glowe bardzo mocno reka psycholog mi powiedzial ze dzieci w tym wieku próbują zwrocic na siebie uwale ale ile w tym prawdy to nie wiem dzis zuza juz tak nie robi przeszlo jak reka odjol alejak tak sie ta raczka bila to strasznie sie balam ze moze cos z nia nie tak

Gość acadalfoooooooooooo
A dzieci z aspergerem (czyli lżejsza forma autyzmu) potrafią być nad wyraz inteligentne w wielu dziedzinach. Bacznie obserwuj dziecko, a najbardziej kryzysow\ym momentem jest wiek 1,5-2 lata kiedy można już zdiagnozować autyzm. Ale mam nadzieję, że to chwilowe u Twojego dziecka i że mu przejdzie. Zycze wszystkiego dobrego!

Synek duzo gaworzy..jak juz pisalam jest radosnym chlopcem..aczyna nawet powtarzac po mnie imie meza..jak zobaczy psa to pokazuje paluszkiem i mowi hau hau..

Gość filipinkaala
dlatego właśnie pytam jak wygląda rozwój dziecka. Bo jeśli ogólnie wszystko jest ok i nie masz obaw, że rozwija się wolniej, nie robi rzeczy, które robią rówieśnicy itp itd a jedyna niepokojąca rzecz to to bicie sie po główce, to być moze wszystko jest ok, dzieci w tym wieku czesto boja sie po głowie albo nią uderzają o ściane czy podłogę... natomiast jeśli są opóźnienia w rozwoju, do tego dochodzą dziwne zachowania, to jest juz powód do obaw... tak było u mnie niestety.... ja się zorientowałam gdy corka miała jakieś 16-18mcy, ze za wolno sie rozwija i ma dziwne zachowania teraz ma 2 lata i czekam na diagnoze...czy autyzm czy coś innego.

Gość filipinkaala
jesli sie martwisz, polecam iść do jakiegoś specjalisty , po prostu dla świętego spokoju. I nie do pediatry bo oni sorry ale gówno się znają na zaburzeniach w rozwoju, powiedzą, że widocznie "ten typ tak ma", albo ze kazde dziecko jest inne i ma swoje dziwactwa i ze kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie itp itd, do pediatry to z przeziebieniem czy kaszlem a Ty powinnaś iść do psychologa dziecięcego, nie ma w Twojej miejscowości jakiejś placowki typu Osrodek Wczesnej Interwencji albo PPP?

No ale martwi mnie niestety fakt ze to moze byc jakis nastepstwo tego wylewu.. Caly czas jest pod opieka neurologa w krk w prokocimiu..

Gość akurta dzici z autuzmem sa
na ogol bardzo dobrze rozwiniete inetektualnie, maja tylko problemy natury,ze tak powiem, spolecznej. Takze aspergerowcy. Jesli to sie czesto powtraza, nie jednorazowo, moze byc autyzm. Czy drazni go ostre swiatko? Czy lubi powtarzac dzwieki np po przez uderzanie rytmiczne przez dluzsy czas w cokolwiek?

Poza tym nasza pediatra jest w porzadku.. To ona na pierwszrj wizycie zwrocila uwage na ulozenie glowki synka..dala skierowanie na usg przezciemiaczkowe... Jest ona specjalista od rehabilitacji ruchu..i zalatwila nam w swoim osrodku rehabilitacje metoda vojty...

Gość 56w5w56w56w
daj mu klapsa raz drugi to sie uspokoi i nie bedzie tak robic

Gość filipinkaala
no bez przesady, jak mozna na podstawie tylko jednego zachowania dziecka osądzać że to moze byc autyzm??? tu musi wystapic cały szerego objawów a nie sam fakt ze dziecko uderza główka :o co zreszta duzo zdrowych dzieci robi :o uderzanie główka może ale nie musi byc jednym z wieeeelu objawów i zachowac autystycznych, ale na podstawie jednego zachowania wyrokowac nie mozna, no bez jaj :o tu musi byc wiele objawów z róznych sfer rozwoju dziecka nie zgodziłabym sie tez z tym ze autysci i aspergerowcy sa zazwyczaj super rozwinięci intelektualnie - jak juz cos to predzej aspergerowcy, czesto niestety dzieci z takimi zaburzeniami sa słabo rozwinięte intelektualnie a czesto nawet upośledzone, więc to tez bzdura

Gość a czy patrzy ci w oczy
i pozwala sie przytulac- tzn nie robi sie sztywny

Uwielbia sie przytulac..kiedy np udaje ze mi przykro tez sie przytula.. Pokazuje oko.nos na mojej twarzy..

Gość w taakim razie
nie martw sie to na pewno nie autyzm

Gość filipinkaala
wydaje mi sie ze nie jest źle :) moja jak miała rok to w zyciu by nie pokazała oka, nosa, itp, do tej pory nie wzrusza jej jak widzi ze ktos płacze czy mu smutno, zero empatii a ma 2 lata w wieku roku nie umiała prawie nic, robiła tylko chyba kosi-kosi