Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kupujaca mieszkaniee

Mieszkanie na 3 piętrze

Polecane posty

Muszę dzisiaj albo jutro podjąć decyzję, noc mam już w plecy więc liczę że tutaj ktoś mądry mi doradzi ( i wróci moja wiara w kafeterie :) ) Znalezliśmy z mężem mieszkanie w idealnej dla nas okolicy, cenie, rozkładzie, wyremontowane, tylko meble dokupić. Problem w tym że to 3 piętro z 4 bez windy. Martwię się co będzie kiedy pojawią się dzieci, wózek mogłabym zostawiać w komórce lokatorskiej, cały lub ewentualnie sam stelaż a gondolkę z dzieckiem wnosić do mieszkania. Szukamy na 2 osiedlach ( inne nie wchodzą w gre) na których mieszkania są dość drogie, pojawiają się same 4 i partery, na parter mąż się nie zgadza, między 2 a 3 ogromnej różnicy nie ma, 1 piętra są koszmarnie drogie. Krąg poszukiwań zawężony bo jak mówie, 2 osiedla, miasto nie za duże. Szukać możemy jeszcze maks 3 msc, do tego czasu wynajmujemy. Co robić? Brać to mieszkanie? Może ktoś mieszka na 3 i mi doradzi?

Gość królewna z beretem na głowie
ja tośtałam wózek na 8 pietro jak winda się spsuła:D:D:D. bierz mieszkanie 3 piętro to pikuś:D

Gość xendźia
uważam że powinnać brać to mieszkanie i ciesz się że nie na 4 1 i 2 faktycznie maja cenę ze wzg na pietro trzecie może nie jest idealne ale masz wyremontowane a z dziećmi przezyjesz ludzie mają dzieci i mieszkaja na 4 , daja radę , na dole zostawiają wózek w piwnicy lub wózkarni nie ma co szukać wyremontowanego na 1 piętrze bo ci zejdzie być może pół roku a jak się pokaże to kupi ktoś kto ma więcej pieniędzy bo chętnych na wyremontowane na 1 jest dużo

Dzięki za odpowiedzi. Z jednej strony marzyłam o pierwszym ale z drugiej: -nie mam gwarancji zadnej że się w tym czasie to 1 pojawi -nawet jesli to nie wiem w jakim bedzie stanie i cenie -nie mieszkam na codzien w tym miescie i juz ktorys raz inni mnie wyprzedzili, umowiałam się juz właściwie na podpisanie umowy a mieszkania sprzedały się w ciągu kilku/kilkunastu h od wystawienia oferty :o Ale przecież mam jeszcze te 3 msc, taki zakup to poważna decyzja, może nie trzeba iść na ustępstwa...Aaaa oszaleje!

Gość do autorkiiiiiiiiiii
Jeżęli problemem jest tylko to ,że to 3 piętro,a wszystkie pozostałe warunki Ci odpowiadają to moim zdaniem nie ma się nad czym zastanawiać tylko kupywać. Możesz sobie jeszcze tylko ewentualnie odpowiedzieć na pytanie jeak często na tych 2 interesujących Cię osiedlach pojawiają się takie włąściwe dla Ciebie mieszkania na sprzedaż. Osobiście mieszkam na 3 piętrze ( bez windy) i jakoś nie narzekam. A wózek zawsze możesz zostawić w komórce, wózkowni albo zwyczajnie w piwnicy a samą gondolą wnosić. Ewentualnie mąż może Ci wnosić wózek ( oczywiście w miarę możliwośći) - rozwiązań tego problemu jest kilka.

Gość do autorkiiiiiiiiiii
Odnosząć się do Twojej ostatniej wypowiedzi. Owszem to poważna decyzja, zapytam inaczej : Czy jak byłaś w tym mieszkaniu ( w trakcie oglądania) to wchodząć tam poczyłaś coś w stylu ...tak to jest mój dom??? Jeśli tak to kupuj bez wachania:)

Gość blablbalablbalblbalbalablablab
Ja mieszkam w czteropiętrowym bloku bez windy na pierwszym piętrze i z wózkiem się muszę taszczyc, nie mamy żadnej wózkarni czy czegoś podobnego jedynie okrutnie zakurzoną piwnicę. Sąsiadka z czwartego piętra, po prostu zostawiła wózek pod drzwiami od piwnicy przypięty do kaloryfera taką linką od roweru. (Wejścia do piwnicy nie widac z klatki schodowej, bo trzeba zejsc z parteru piętro niżej i drzwi są tak jakby schowane). Teraz jak mówisz są jakieś wózkarnie i inne pomieszczenia tego typu. Ja bym brała.

Na tych 2 takie mieszkania praktycznie w ogóle się nie pojawiają, 4 pięter jest od groma, są partery, piętra 3/3 ( ale wiadomo, że ostatnie piętro to dodatkowe problemy jak np duchota i tu już nie chodzi o samą wysokość) Wczoraj oglądałam też na tym osiedlu jedno na drugim ale jest o 7 tys droższe i do generalnego remontu, czyli w sumie minimum 50 tys więcej by mnie wyniosło a właścicielka (stara cwaniara) wychodzi z założenia, że mieszkanie nadaje się do zamieszkania ( jaaaasne!) i że ona z ceny nie zejdzie, bo jeśli ktoś nie wymaga marmurów to może się wprowadzać bez remontu.

Trochę zagmatwałam: *na tych 2 takie mieszkania się praktycznie nie pojawiają ( miałam na myśli osiedla) *wczoraj oglądałam jedno na drugim ( jedno mieszkanie na drugim piętrze)

pomyśl , nikt ci po głowie skakać nie będzie, w chodakach chodzić nie będzie:D

Gość xendźia
ci z mieszkaniami na 1 albo 2 to sa cwani, a co myślałas ? myślisz że nie wiedza że ludzie uganiają się za takimi mieszkaniami ? to chcą wyrwać kase maksymalnie, ty tez byś tak robiła

Czy poczułam, że to mój dom? Hmmm, na pewno poczułam się tam od wejścia bardzo dobrze :) Bardzo podoba mi się kuchnia, łazienka, pokoje są ustawne ( kwadraty a nie kiszki) Mieszkała w nim młoda babeczka z synem i wyremontowała je naprawdę fajnie,gustownie, jedynie drzwi wew. mi się nie podobają bo są jak dla mnie za ciemne ale jakoś przeżyję. Nie jest to ostatnie piętro, wyżej mieszka rodzina z dwulatkiem i drugie w drodze, niżej jakieś dziadki. Wózkowni nie ma, jest tzw komórka lokatorska na poziomie piwnicy, małe pomieszczenie w którym trzymane są rowery, sterylnie to tam nie jest ale też nie tak jak w standardowej piwnicy.

e to fajnie , dzidziuś będzie miał kolegów/koleżanki od sąsiadów, razem odchowacie i spokój:D

Gość xendźia
myslę że ideału nigdy nie znajdziesz

dziadki z doły raczej techno nie słuchają na cały regulator( chyba ,że głuche i radia Maryja:D ), ci z góry z racji małych dzieci też nie:D -ważne.

Gość może dla Wojtka?
kupuj:D ja mieszkam na 2-gim w czteropiętrowcu i uważam,że mam idealnie. Na 3-cie jeszcze da się wejśc - 4-tego btm nie chciała( u mnie to już SKS a nie wózek dla dzieci:D ) . bierz i ciesz się zyciem :)

Ja bym nie chciała. Jednak to jest problem - ciąża, wózek, małe dziecko, zakupy, choroba, złamana noga, starsza osoba :) Nieee.. Jeszcze wynając ok ale kupić NIGDY

Gdybym nie wiedziała, że to problem, to bym w ogóle nie zakładała tematu, właśnie obawiam się przez te względy przez Ciebie wymienione, gdyby to było pierwsze czy nawet drugie piętro nie zastanawiałabym się

1 czy 2 to też schody:D więc jeszcze piętro wyżej to nie wielka różnica. Po za tym gdyby człowiek wiedział ,że sie przewróci to by wcześniej usiadł:D nie ma co za wczasu wymyślac próblemów.

rozalinda:D ty sobie dom wybuduj:D z podgrzewanym chodnikiem coby mężuś nie musiał go zimą odśnieżać:D

Królewna tu się z Tobą zgodzę, w razie choroby/ciąży/małego dziecka jeśli wczołgam się na drugie to i na 3 dam radę, schody to schody a wózka i na drugie bym raczej nie targała. Na starość mogę zawsze przenieść się na parter. Nie mogę długo czekać z decyzją bo jest chętnych sporo, w ogóle cudem mi się udało załapać bo to mieszkanie w sumie się prawie sprzedało, tzn. przyszli ludzie i powiedzieli że biorą ale zadzwonili 2 dni później że rezygnują bo nie udało im się sprzedać starego mieszkania na co liczyli, właścicielka miała mnie na liście rezerwowej a za mną czekają kolejni, najlepiej by było dzwonić dzisiaj bo do jutra wszystko się może zdarzyć

Gość rehrthte
ja długo mieszkałam na 3 piętrze ( obecnie na 4 :-P ) w bloku z windą i powiem Ci ze z windy rzadko korzystałam, a nie jestem na prawdę osobą która lubi się ruszać. to 3 piętro to pikuś i często nie chciało mi się na windę czekać po prostu. jak dla mnie to masz problem że tak to określę " z dupy" wybacz :-D

"rozalinda ty sobie dom wybuduj z podgrzewanym chodnikiem coby mężuś nie musiał go zimą odśnieżać" Spokojnie :) Ja mam windę :-P Kupująca, skąd wiesz, że jest tyle chętnych ? Może to kit sprzedającego ? :)

To osoby od teścia z pracy więc 100% pewniak

Gość xendźia
nie wybrzydzaj ,nie przesadzaj :D

Gość jsnaj
Ja miałam podobne obawy. I ciążę przeszłam i dziecko wnosiłam choć ja wygodna jestem bardzo. Dziecko jak tylko nauczyło się chodzić od razu trenowałam w chodzeniu po schodach. Dziś ma 1,5 roku i wchodzi sama. Jak dla mnie mały to problem obecnie. A plus niezaprzeczalny jest taki,że nad nami nie ma już balkonu a okna balkonowe mam prawie na całą ścianę więc w salonie mam mnóstwo światła. Sąsiedzi z niższych pięter nie mają tego bo im balkony wyżej mieszkających sąsiadów zasłaniają całe światło.

Kurde, pojawia się pytanie - czy jeśli wezme to będe żałować czy jeśli nie wezmę to będę żałować. Sama myśl że wreszcie koniec jezdzenia szukania i przede wszystkim wynajmowania też jest kusząca. Mnie w ogole ciężko przychodzi podejmowanie decyzji a co dopiero takiej, mąż mieszkaniem zachwycony tylko martwi się czy sobie poradzę ( mam wolny zawód, pracuje w domu a jego nie ma całe dnie)

Gość mama dwójki dzieci
My już mając dzieci zamieniliśmy się z mieszkania 2-pokojowego na I piętrze, na 4-pokojowe na III piętrze. Spoko. Ja mam tylko schizy jak okna myję , bo mam lęk wysokości i to nie lada wyczyn dla mnie. Poza tym naprawdę idzie się przyzwyczaić, też blok ma 4 piętra i bez windziochy.