Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mussolini

Intercyza przed ślubem - wkład na remont domu

Polecane posty

Ciekawe ile osob wypowiadajacych sie, ma spisana intercyze. Bo z wypowiedzi wynika, ze nie wiele :o ale rady daja. Ja mam intercyze i gowno prawda, ze po slubie ZAWSZE jest wspolnota.

Gość rozbawiliście mnie teraz
Wychodzi na to że każde z małżonków musi się zabezpieczać i dbać o własny tyłek on nie będzie remontował nie swojego domu a laska która mieszka na mieszkaniu które jest męża nie powinna sprzątać...bo jak się rozejdą to wyjdzie na to że na darmo sprzątała nie swoje mieszkanie.... żyć nei umierać, tylko łączyć się w pary z miłosci

Gość Mussolini
No właśnie. Dlaczego mam niby nie zakładać, że czasem związek może się zozpaść? Po prostu chce mieć jakieś zabezpieczenie na wypadek takich sytuacji. Wszystko jest dobrze dopóki jest miłość itp, ale uczucie może przecież przeminąć. Chodzi o to, iż remont domu i mieszkanie u niej z teściami to jest na razie najtańsza opcja. Ja też wolałbym mieszkać we własnym mieszkaniu, ale na dzień dzisiejszy to dla mnie za duży koszt (kredty na 30-40 lat i stresówa do końca życia - łańcuch).

Gość szz
mam podobny "problem". mysle nad takim rozwiązaniem. Spisać umowę notarialną w której zawarty bedzie zapis, iż w momencie narodzin dziecka lub ślubu druga strona zoobowiązuje się do darowizny połowy mieszkania na rzecz partnera. Można spróbować wprowadzić zapis, iż w przypadku nie narodzin dziecka lub braku slubu do dnia np. 1.01.2015 partnerka zobowiązuje się zwrocić np. 70% pierwotnego wkładu( 70% ze wzgledu na wspolne amortyzację). Pewnie w ciągu 2-3 lat ludzie podejma decyzje czy chcą ze soba zyć, czy też nie.

Gość szz
tak poza tym to proponuje poczytać o " nakładach na rzecz". W tej sytuacji zbieranie rachunkow, wszystkiego co związane z remontem, budową brać na siebie. Jezeli coś robione bedzie bez mozliwosci wystawienia rachunkow np. znajomy bedzie malował sciany to proponuje spisywać oświadczenia. Tego typu oświadczenie może nie bedzie 100 % pewne, ale napewno nie zaszkodzi a w przypadku problemów zwiekszy wiarygodnośc strony co do poniesionych kosztów.

Gość a jjaaaaa
W Twoim przypadku intercyza nie ma żadnego sensu , ktos już udzielił odpowiedzi na wstępie . Bierz faktury za wykonany remont na siebie , to będzie Twój dowód przy ewentualnym późniejszym podziale majątku .