Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chrzest pomocy!!!

moja siostra nie ma bierzmowania,mieszkamy w innym miescie i zglosilam ja ze bed

Polecane posty

Gość chrzest pomocy!!!

ze bedzie chrzestna ale ksiadz z jej parafi w miescie nie chce dac jej zasw co ja mam zrobic ? chrzest za tydz,czy te zaswiadczenie musi byc az tak wazne????/// i te bierzmowanie poradzcie cos

Gość smiesna jestes
nie mozna byc chrzestna bez bierzmowania.ale katolik z ciebie,ze takich rzeczy nie wiesz ha

Gość ja ................
ja nie mam bierzmowania i jestem chrzestną:) proboszcz się zgodził pod warunkiem obietnicy że siostra mnie nawróci

Gość gość
Przeważnie jest tak że bez bierzmowania chrzestną nie można być :)

sakrament bierzomawania jest warunkiem koniecznym by być chrzestnym rodzicem :) jak komuś udało się bez tego to lepiej niech cicho siedzi bo biedy może narobić proboszczowi który się na to zgodził :/ prawo kanoniczne zabrania by ktoś bez bierzmowania był chrzestnym

Gość juz nawet nie pytam dlaczego..
wszystko zalezy od ksiedza,ja tez jestem chrzestna i bierzmowania nie mam,tak jak chrzestna mojej corki rowniez bez bierzmowania,a mala trzymala do chrztu :) Pogadaj z ksiedzem,a moze "co laska" byla za mala ;) Ale mysle ze szczera rozmowa z ksiedzem zalatwi sprawe.

Gość beccko
dlaczego nie masz bierzmowania?

chrzestna bez bierzmowania nie mozna byc tylko w Polsce; kosciol w Polsce rzadzi sie niestety swoimi prawami, takie "panstwo w panstwie"... wg Watykanu wymagany jest chrzest przyszlych chrzestnych; nota bene: moj maz jest francuzem, katolikiem ale slabo praktykujacym, bez bierzmowania, slub koscielny mielismy w Polsce; jakos sie dalo...

Gość beccko
Mnie strasznie dziwi fakt, ze osoby niewierzace i slabo praktykujace biora slub koscielny albo zgadzaja sie na bycie matka chrzestna.

zacznijmy od tego że wiele osób i niestety coraz więcej trochę myli pewne pojęcia :/ według nauki Kościoła rodzice chrzestni są po to by dawać dobry przykład w wierze i by wspierać rodziców w prowadzeniu dziecka droga wiary (dlatego wymagany jest sakrament bierzmowania NA CAŁYM ŚWIECIE bo prawo kościelne jest jedno na cały świat) niestety coraz więcej osób zapomina o tym zadaniu chrzestnych i bierze na nich osoby bogate bo prezenty :/ albo kieruje się jakimiś innymi dziwnymi przesłankami np bo rodzeństwo :/ jak nie rozumiesz tego to pewnie i dziecka w wierze nie bardzo będziesz wychowywać to może lepiej sobie chrzest odpuścić?? a co do ślubu tego z francuzem bez bierzmowania to żaden problem akurat ślub kościelny można wziąźć bez tego sakramentu a co więcej nawet ateik lub człowiek innej wiary może taki wziąźć jeśli drugiej stronie na tym zależy i załatwią sobie dyspenze od biskupa :P

Uwierz mi,ze w wielu przypadkach chrzestna ta bez bierzmowania jest o wiele lepsza niz ta ktora ten sakramet ma,mowie to na wlasnym przykladzie. Sakrament to sakrament,a dla mnie liczy sie bardziej to co ta chrzestna dla mojego dziecka soba reprezentuje,jaka jest osoba i czy zreczywiscie w krytycznej chwili bedzie w stanie mi pomoc,to sa aspekty ktore ja biore pod uwage gdy prosze kogos o to by zostal chrzestnym mojego dziecka,a nie bierzmowanie.

becco - widzisz moj maz jest wlasnie slabo praktykujacy ale wierzacy, do slubu koscielnego go nie zmuszalam, sam chcial; znam go na tyle ze moge powiedziec ze jest sto razy lepszym czlowiekiem niz wiekszosc katolikow, ktorych znam, praktykujacych... a jakze...

chyba nie od dzis wiesz ze masz chrzciny a ona nie od dzis wie ze nie ma bierzmowanie POBUDKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość beccko
Mnie nie chodzi o to kto jakim jest czlowiekiem. Fakt sa dobrzy ateisci i zli katolicy, ale zalozenie slubu koscielnego czy chrztu jest inne, wiec po co robic szopke skoro i tak ma sie inne poglady.

Po to własnie sa śluby jednostronne...( co innego jak dwójka jest niewerząca, wtedy też kompletnie tego nie kumam ). Co do chrzestnych zaś to też nie rozumiem proszenie na tę fukcje kogoś niewierzącego. Gdzie sens i logika ?

Ale dlaczego zakladasz,ze ktos kto nie ma bierzmowania jest niewierzacy? Ja go nie mam a wierzaca jestem,ja rozumiem ze jest to sakrament ale jakos nie bylo okazji go jeszcze przyjac za jakis czas pewnie uzupelnie luki,ale puki co go nie mam co nie zmienia faktu ze katoliczka jestem i to praktykujaca.Gdzie jest napisane ze katolik bez bierzmowania nie moze w pelni uczestniczyc w mszy sw.? Nie ma nigdzie takiej wzmianki.

oczywiście że może, ale bez pewnych sakramentów nie może przyjąć nastepnych lub w nich uczestniczyć a wydaje mi się że dla osoby wierzącej ważne jest by otrzymać wszystkie dary w postaci sakramentów i żyć w zgodzie z Bogiem. Dlaczego Twoja siostra ma trudności by zostać chrzestną ? bo bierzmowanie to umacnianie wiary, potrzebne do pełnego zangażowania we wspólnote katolicką i do głoszenia słowa Bożego a taka jest przecież rola chrzestnej ( ma ona być niejako przewodnikiem duchowym ). Zamiast się oburzać, spróbuj zrozumieć.

Gość zgadzam sie z mrówą.
chrzest to deklaracja przynaleznosci do konkretnego kosciola. Ateista moze byc bardzo dobrym clowiekiem, a osoba wspierajaca dziecko nie musi byc przeciez jego chrzestną. Chrzestna ma akurat umacniac w wierze i dawac przyklad wlasnie pod wzgledem religijnym, o to kosciołowi chodzi. Dawac przyklad - a wiec także miec wszystkie sakramenty.

Gość thrhrthrt
Jeśłi tylko twoja siostra nie spełnia wszystkich wymogów tzn drugi kandydat na chrzestnego oraz wy, rodzice, jesteście bez zastrzeżeń, to proboszcz powinien zgodzić się na nią jako na "świadka chrztu". Powodzenia!

Gość gość
podnosze.chce zeby chrzestna mojego dziecka byla osoba bez bierzmowania.czy ktos byl w takiej sytuacji?