Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Magda_90

PROSZĘ O POMOC

Polecane posty

Gość Magda_90

Witam Czytałam bardzo dużo o piciu alkoholu w pierwszych tygodniach ciąży, lecz nigdzie nie dostałam odpowiedniej odpowiedzi. Nie wiedziałam, że jestem w ciąży i piłam alkohol. Można powiedzieć, że było tego dość sporo. Wódka, piwko. Imprezy rodzinne, spotkania z koleżankami i oblewanie egzaminów na studiach. Dodatkowo codziennie jedno piwko przed pójściem spać. Nie przejmowałam się spóźniającym okresem gdyż zawsze miałam je nieregularne. Kiedy poszłam do lekarza na badania kontrolne dowiedziałam się że jestem w piątym tygodniu ciąży. Był to dla mnie wielki szok. Kiedy powiedziałam lekarzowi, że piłam alkohol po prostu mnie olał. Powiedział tylko, że nie może nic na to poradzić i to moja sprawa. Zapytałam się czy jakieś skutki mogą być tego. Odpowiedział z wielkim trudem, że gdyby coś się miało dziać to już dawno bym w ciąży nie była. Dostałam też wykład na temat dzisiejszych młodych kobiet. Martwię się bardzo gdyż chciałabym aby dzidzia była zdrowa. Dodam tylko, że podczas USG widać było tylko pęcherzyk ciążowy o rozmiarze 9 mm. Z moich obliczeń wynika, że mógł być to 4 tydzień ciąży ale mogę się mylić. Następną wizytę mam dopiero za 1.5 tyg. Proszę pomóżcie mi. Odchodzę już od zmysłów. W nocy nie mogę spać. Nie wybaczę sobie tego, że przez moją bezmyślność dziecku może coś być :( Pozdrawiam

Moim zdaniem nie powinno się nic stać-wiele kobiet nie wie,że jest w ciąży -pije alkohol i rodzi zdrowe dzieci-mam nadzieję,że się nie mylę-dowiedziałaś się szybko o ciąży-wierzę,że ejst wszystko dobrze..Teraz dbaj o siebie-jesli nie czujesz się epwnie u swojego lekarza-zmień go

trzeba byc dobrej mysli i poczekac na nastepne usg - niewiele wiecej da sie zrobic, nie ma jak teraz sprawdzic czy wszystko jest ok i oczywiscie odstawic absolutnie alkohol juz teraz odkad wiesz

Gość matka absolwentki prawa
Wiadomo, picie alkoholu w ciąży to nic dobrego. Ale nie panikuj. Jeśli nie jesteś alkoholiczką, wóda nie przeżarła twojego organizmu przez lata, to incydentalne picie w pierwszych tygodniach ciąży nie musi oznaczać problemów w rozwoju dziecka. Ja miałam podobną sytuację (dawno, dawno temu, gdy USG i inne badania nie były tak powszechne). Nie wiedziałam przez blisko 2 miesiące, że jestem w ciąż. A miałam trudny okres w życiu i, niestety, wspomagałam się alkoholem. Mimo to dziecko urodziło się zdrowe i bez żadnych problemów. Więc głowa do góry! Tylko teraz już dbaj o siebie i maleństwo, i bądź rozsądna.

Gość Madzia_90
Mam nadzieje, że będzie dobrze :) Czekam na kolejną wizytę u lekarza :)