Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kosiarka do krzakow

manm pyt na temat ubezpieczenia na nfz

Polecane posty

Gość kosiarka do krzakow

jak to jest ze ubezpieczeniem zdrowotnym.Przy podpisywaniu umowy o prace dostalam tylko dokumenty o podpisanie odprowadzania skladek przez firme tylko na mnie.Nie bylo nic mowy o dzieciach.A maz jak kiedys pracowal to mogl pod ubezpieczenie podciagnac wszystkich. Wiem ze do lekarza z dzieckiem nie trzeba okazywac sie ubezpiczeniem bo dziexi do 18 lat maja leczenie bezplatne,tak mi sie wydaje ale np do specjalisty juz potrzeba.Czy w takim wypadku tylko ja moge sie leczyc na fundusz a co z dziecmi?

Gość kikolec
dzieci tez musza miec ubezpieczenie, ja jak poszlam pierwszy raz z noworodkiem na wizyte do pediatryo od razu wolali dowod ubezpieczenia, mąż zglosil corke. Ty tez mozesz wpisac dzieci do swojego ubezpieczenia ale musisz to zglosic w ksiegowosci i dostaniesz wydruk, ze dziecko zgloszono do ubezpieczenia.

musisz złożyć u pracodawcy wniosek o objeciem ubp dzieci, dostajesz potem jako potwierdzenie druk ZUS ZCNA i z nim oraz RMUA idziesz do lekarza. dzieci wtedy są ubezpieczone z Tobą, jeżli mąż to złoży to u męża, bo nie mogą być u jednego i drugiego

Gość kosiarka do krzakow
acha...dzieki kobity

wszystkim dzieciom należy się bezpłatna opieka. Ale trzeba mieć dowód ubezpieczenia dla dziecka, bo dzieci nie ubezpieczone są opłacane z budżetu państwa, a reszta z ubezpieczenia rodziców. Dane potrzebne są do rozliczeń z NFZ