Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tyśka_17

Skurcz łydki - jak sobie pomóc?

Polecane posty

Gość Tyśka_17

Witam. jestem w 38 tc i wczoraj w nocy poraz pierwszy od początku ciąży złapał mnie skurcz prawej łydki.a dziś jak chodzę to tak jak bym miała zakwasy.. macie jakieś skuteczne sposoby na takie skurcze?

Gość rumianek dzbanek
Za bardzo sobie chyba nie pomożesz. I tak późno cię capnęło ;) Ja od jakiegoś czasu biorę magnez, ale w zasadzie poziom mam dobry, więc to raczej taki efekt psychologiczny u mnie (40 tc). Może spróbuj pomasować.

na pewno brak magnezu i potasu - bierz bo samo nie przejdzie w ciąży zapotrzebowanie wzrasta prawie dwukrotnie a poziom magnezu we krwi nie ma nic wspólnego z poziomem magnezu w organizmie

Mnie jak w ciąży złapał skurcz to dwa kulałam tak mnie noga bolała na szczęście tylko dwa razy tak porządnie mnie złapał ,brałam magnez a nogi zawsze miałam na poduszce .

polecam asparaginian (magnez + potas), możesz również pić sok pomidorowy (duża zawartość potasu)

Gość Tyśka_17
właśnie masowałam. i naciągałam palce do góry ale przestawało tylko na chwilę.:( czyli muszę brać magnez tak? może być taki musujący? czy jest jakis specjalny dla kobiet w ciąży?

Magnez radzę brać dobrej firmy, albo asparaginian (polecany często przez lekarzy), albo Chela-Mag (rekomendowany przez instytut matki i dziecka)

aspargin sie dosyć ciężko przyswaja, ale spróbuj dobry jest magne b6, tylko jego musisz ze 3 tabletki dziennie albo blumag, ale jego tylko 1 tabletkę a na potas tak jak ktoś napisał - najlepszy sok pomidorowy i banany

te musujące marketu sobie odpuść, to jest dupa a nie suplement, szkoda pieniędzy

Gość Tyśka_17
no dobrze. to może zaraz wyślę narzeczonego niech mi kupi. dziękuje bardzo za rady..:)

Gość rumianek dzbanek
Na mnie nic nie działało, także to chyba kwestia bardzo indywidualna. Podejrzewam też, że takie skurcze mogą być spowodowane uciskiem dziecka na jakiś nerw - przynajmniej ja u siebie tak to odczuwam, bo jak mnie ściśnie, to tak, jakby mi ktoś prądem nogę porażał. No ale próbuj z tymi tabletkami.

Gość Tyśka_17
no spróbuję . więc narazie dziękuję za rady.:)

Gość łydka
mój mąż piłkarz to mi polecał igiełkę i delikatnie wbić w mięsień, tak radzą sobie sportowcy

Gość Tyśka_17
to trzeba wbić igiełkę jak będzie "szczyt" skurczu tak?:) i pomaga?