Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ona 12345....

Bóle w 9tym mieisącu ciąży

Polecane posty

Gość Ona 12345....

Witam jestem obecnie w 9ym miesiącu ciąży, termin porodu mam przewidywany wg USG na 23 luty czyli za 4dni a wg okresu na 27 luty.. Boli mnie do jakiś 2 tyg cale podbrzusze, szczególnie z okolicami pochwy :( od paru dni mam te bóle w noc dośc silne , dzis w nocy myslałam ze zejde z bólu, myslałam ze to juz to ale poszlam do łazienki za potrzeba :P i połozyłam sie spac i przeszlo... To moja pierwsza ciążą wiec nie wiem czy to juz blisko, czy mam sie martwic tymi bólami w nocy, czy jak znów zaboli to jechac do szpitala:( dodam tylko ze strasznie dretwieja mi nogi/kolana a wizyte u lekarza mam teraz w srode zaplanowana..

Gość Ona 12345....
Dodam tylko jeszcze ze bóle są typu bólami jak na okres. martwie sie czy wszystko sie czy jednak jak powtorzy taki silny to jechac do szpitala :(

Gość rumianek dzbanek
To masz normalnie. Do szpitala nie jedź, bo cię odeślą. No chyba, że w lepszym szpitalu podłączą cię do KTG i sprawdzą skurcze.

Gość mlk
a ten ból nóg to taki promieniujący na nogi czy tylko bolące kolana?

Gość mlk
"III trymestr Mogą pojawić się skurcze macicy, zazwyczaj bezbolesne, trwające 20 30 sekund (macica twardnieje a potem wraca do normy). Są to tzw. Skurcze Braxtona Hicksa. Jest to całkowicie normalne. Dziecko jest coraz większe i silniejsze, ma coraz mniej miejsca, wiec jego ruchy odczuwasz boleśniej. W 7 i 8 miesiącu skurcze przepowiadające (Braxtona Hicksa) są silniejsze i coraz częstsze, możesz je odczuwać kilka razy w tygodniu. Gdy czujesz bóle (skurczowe lub tępe, nasilające się) w dole brzucha, może to świadczyć o odklejeniu się łożyska. Jeśli dolegliwości niepokoją cię, powinnaś jak najszybciej powiedzieć o nich ginekologowi. On zdecyduje, czy ból jest sygnałem do niepokoju, czy też wystarczy podanie leków rozkurczowych. Jest to niezmiernie ważne, szczególnie w przypadkach ciąży niedonoszonej, gdyż w większości przypadków pozwoli zapobiec urodzeniu się dziecka nieprzygotowanego do samodzielnego życia pozamacicznego. W 9 miesiącu ciąży skurcze stają się bolesne, dłuższe i zdecydowanie częstsze. Macica intensywnie trenuje przed godziną „0. Regularne, trwające kilka godzin bóle, których częstotliwość i siła wzrasta z każdym skurczem i nie da się ich zwalczyć domowymi metodami, są oznaką rozpoczynającego się porodu. Kilka dni, a czasami kilka godzin przed porodem odchodzi tzw. czop śluzowy, który może być podbarwiony niewielką ilością krwi. Jest to normalne. Jeśli jednak zauważysz krwawienie z dróg rodnych, któremu towarzyszą bóle i twardnienie macicy, udaj się do szpitala to może, ale nie musi świadczyć o odklejaniu się łożyska, czasami rozwierająca się szyjka macicy jest przyczyną plamienia."

Gość mlk
najlepiej skontaktuj się ze swoim ginekologiem.

Gość Ona 12345....
ten ból nóg to uczucie jakby dretwiały strasznie kolana, przykucne i juz musze sie wspierac zeby wstac..inaczej nie ma szans sie podniesc :( Czasem tez całe nogi odmawiaja posłuszenstwa :(