Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wyrodna siostra starsza

Siostra poprosiła mnie bym została chrzestną jej córeczki, a ja nie mogę...

Polecane posty

Gość Acvbnmjhftr
I nie chodzi mi o to żeby ktokolwiek koło mnie skakał !! Ja mam swoje problemy i do tej pory martwię się czy będzie wszystko ok. A nikt się nie zainteresował ani razu czy z dzieckiem wszystko ok, z męża strony. Jeżeli to jest normalne twoim zdaniem to ok... Nie chodzi o mnie, ale tak mamy starac się zrozumiec ich, a czy ktoś pomyślał jak mój mąż się czuje ?? Rodzice odwrocili się od niego.

Gość ffhhllj
gosc xxx-wiesz co ale empatia powinna działać w dwie strony. I rozumiem Acvbnmjhftr bo może jej być przykro.

Gość Acvbnmjhftr
Powtarzam nie chodzi mi o to żeby oni koło mnie skakali. Nawet nie muszą przyjeżdżac. Ale takie zachowanie jak teraz prezentują oni i teściowie moim zdaniem nie jest fair, szczególnie wobec mojego męża i dziecka, nie wobec mnie nawet. Ale przecież im wszystko wolno, oni nie krzywdzą, tak ? Tylko cały świat dookoła to egoiści.

Gość glutyyyyy
No właśnie autorko na przykładzie Acvbnmjhftr widać jak może czuć(Może ale nie musi ) się Twoja siostra.Ty masz do niej pretensję,że nie ona ma dziecko i Cię nie rozumie a ona do Ciebie,że nawet w małym stopniu nie cieszysz się jej szczęściem i też niej nie rozumiesz. Czy jest możliwy kompromis lub porozumienie w tej sytuacji?

Gość injmlosw
jaki psycholog nakazuje zaprzestania kontaktow z rodzina w takiej sytuacji??? Normalny. Skoro pacjentka źle to znosi i nie radzi sobie z sytuacją, ma prawo je ograniczyć dla własnego dobra.

Gość fyokljml
spotkałam (ciemną) masę "babć" które nigdy nie powinny wykonywac tej funkcji

Gość fyokljml
"masz blokadę w temacie "dziecko" i życie ci podsuwa rozwiązanie tej blokady" - a już na pewno udzielać się jako domorośli psychologowie na kafeterii.. :P

Gość jjjjammmmm
No niestety większość z nich to pseudo psychologowie,którzy robią tylko kase.

Gość tyjkl
up

Gość ..Inez..
ja nie rozumiem jednego dlaczego osoby majace problem z niepłodnościa maja prawo ranic innych? czy problem z jakim sie borykają daje im takie prawo? w mysl zasady: skoro my jestesmy nieszczesliwi to czemu oni mają być? Wiem co to walczyc o dziecko. Staralismy sie przez 7 lat w tym czasie zżarłam tone hormonów mialam 4 inseminacje (IUI), 4 IVF a dziecka nie bylo. Wszyskie dookoła mnie zachodziły w ciąze: przyjaciólki, siostra, bratowa, szwagierki. Wszystkie tylko nie ja. Ale znalazłam w sobie dośc sił, żeby im pogratulowac, uściskać, jestem też chrzestną córeczki siostry. Nie chciałam ich zatruć swoim smutkiem. Plakałam, i to jak.... jak tyko wracałam od nich wyłam w poduszke. Mąz mnie wspierał ale nie widzialam powodu dla ktorego mialam sie odsunąc od rodziny, bo miałam sie obrazić? na nich? za co? za to ze nie moge miec dzieci>? przeciez to nie ich wina. Autorko rozumiem Cie i to nawet nie wiesz jak bardzo ale nie mozesz sie odcinac od rodziny i obrażac na siostre ze będzie miala dziecko. I nie ma tu znaczenia czy sa odpowiedzialni czy nie. To tak jak bys zyczyła im czegos złego tylko dlatego ze wam jest źle. To nie jest sposób na ból. Nie w ten sposób, nie raniąc innych. Pomijam komantarz twojej matki o finansowaniu itp bo jest poprostu glupi i nie na miejscu. Jezeli faktycznie nie jestes w stanie byc chrzestną to poprostu im to powiedz, powiedz co czujesz. Skąd oni maja wiedziec co myslisz nic nie mówiąc. Osoby borykające sie z nieplodnoscią sa skryci, nie mowia co czuja a otoczenie ma sie domyslec? Powiedz jej pomoze ci to. Ale nie odgradzaj sie od rodziny!! nie buduj wokół siebie muru. Bo co? nawiązesz z nimi kontakt dopiero wtedy kiedy zajdziesz w ciąże? wtedy juz nie bedziesz obrazona? to dziecko jest karta przetargową? Zycze ci duzo sił ale i pogody ducha. P.S. jestem mamą prawie 2 letniej Lilki w sumie po 8 latach staran - po leczeniu odpuscialam sobie i po roku bylam w ciązy.

Gość feas ger
trudny temat

Gość Wiecie, że kobiety które prefe
ja po 10 latach staran zaciążyłam, jak sobie kompletnie odpuściłam, nigdy nie zajdziesz w ciąże jak się nie odblokujesz na jakiś czas. Ja zaszłam w ciążę, jak ,,nawiązałam więź" z dziewczynką w przedszkolu w którym pracuję, pokochałam ją jak swoje dziecko, marzyłam że to moja córeczka, itp....nie chce mi się opisywać, i wtedy całkiem nie spodziewanie zaszłam w ciążę, tylko, że to była ciąża wysokiego ryzyka, podtrzymywana hormonami od 5 tyg. i wyleżana prawie do końca. ciężko było. ale może gdybyś się skupiła na tym dziecku i je (pokochała!) szczerze bez zazdrości to może odblokuje się coś w twojej psychice i zaciążysz. ps moja córeczka wygląda jak sobowtór tej małej z przedszkola!!!

Gość grzenia
strasznie łatwo powiedziec "odblokuj sie psychicznie"! Ja rok sie tylko starałam o dziecko i tez moja gin mi pow ze to na 100%blokada(miałam juz córke) ale co z tego jak nie da sie tak poprostu powiedziec sobie - ok przestaje o tym myślec! Naprawde ci wspólczuje i to musi być naprawde wyczerpujące psychicznie. Wiesz ja bym pogadała sam na sam z siostra ze bardzo bys chciała ale nie dasz rady psychicznie. I nie ze jej zazdrościsz tylko ze cierpisz ze ci sie nie udaje i nie wytrzymasz tego. A przy najbliższej okazji pogadałabym tez z matka, ze ty tez jestes jej córka i jesli nie potrafi tego pojac i jesli juz nawet nie chce cie wspierac to chociarz niech cie nie dreczy bardziej! I jesli tego nie potrafi zaakceptowac to powiedz jej wprost ze ograniczysz ich kontakty bo zdrowie jest ważniejsze niz humory jej i twojej siostry.

Gość bikok2
up

Gość A ja z tej drugiej strony
powiem.... Jestem młodszą siostrą, mam dwoje dzieci... i starszą siostrę, która razem z mężem boryka się z problemem niepłodności. Wiele razy chcieliśmy pomóc, bo wiem, że nigdy do profesjonalnej kliniki się nie zwrócili, ale oczywiście każda rzeczowa rozmowa kończy się obrazą... U nas nie chodzi o pieniądze, bo i oni i my dobrze sobie radzimy...Chodzi o coś innego. Moja siostra jest chrzestną naszego starszego dziecka. Teraz, kilka miesięcy temu urodziło nam się drugie dziecko i jakże było mi okropnie przykro, gdy usłyszałam.... nie odwiedzę Cię w szpitalu, bo to przecież Twoje już DRUGIE dziecko....(czy drugie znaczy gorsze??). W dalszej przykrej rozmowie od słowa do słowa wyszło inne zdanie z jej ust... No przecież spełniłam obowiązek i Ci pogratulowałam (zrobiła to przez sms za pośrednictwem mojego męża)..... Stwierdziła, ze ja nie interesuję się jej problemami, bo zapomniałam wypytywać jak udała się jej wycieczka (jeżdżą kilka razy w roku na wycieczki), podczas, gdy moje dziecko miało 5 dni i od dwóch dni byłam w domu i próbowałam wszystko ogarnąć i naturalną chwiejność nastrojów po porodzie też.... Autorko, jeśli chcesz się odsunąć, to odsuń się zupełnie. Nie rób uników, jakichś dziwnych stwierdzeń itp., bo to jest przykre.

Gość leon gre
up