Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uzebiona

Ból podczas noszenia retainera

Polecane posty

Gość uzebiona

Witam, przez dwa lata po zdjęciu stałego aparatu nosiłam stały retainer. Na górnych zębach cały czas mi się odklejał, urywał, ortodontka kazała płacic za każdy doczepiany fragment. Po dwóch latach (a w sumie 5 leczenia u niej) zmieniłam lekarkę. Ta zdjęła mi stały retainer i poweidziała, ze nie ma sensu go nosic, bo i tak mi nic nie daje. Zrobiłam więc u niej retainer zdejmowany - mam go nosic tylko na noc. Na początku było wszystko ok, jednak teraz gdy go zakładam budzę się w nocy bo tak strasznie bolą mnie zęby. Co się dzieje? Czy to możliwe, zeby po dwóch latach zęby wciąż tak 'pracowaly'? Ktos miał podobny problem? Proszę o odpowiedź :)

Gość uzebiona
up

Gość bftfygyh
ja mam podobny problem z tym, że ja mam dwa aparaty wyjmowane: jeden monoblock a drugi górny służący też jako retainer. kiedy mi się zęby wyrównały miałam zakładać sam górny ale zęby wciąż mnie bolały. teraz po pół roku zupełnego nienoszenia retainera trochę mi się zęby rozsunęły i muszę założyć znowu monoblock. muszę pomyśleć potem nad tym co zrobić z retainerem.