Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kryytykantkaa

czy robilyscie badanie przeziernosci karkowej przed 35 rokiem zycia?

Polecane posty

jak czytam niektóre wypowiedzi to az mi się wierzyć nie chce ! Przeciez badanie przezierności karkowej i kości nosowej to pierwsze z trzech zalecanych przez ginekologów badań usg w ciąży - nawet chyba własnie te 3 badania mają zagwarantowane cieżarne prowadzące ciażę w ramach nfz. I własnie te pierwsze badanie jest tak ważne , bo jest zalecane między 11 a 13 tygodniem ciąży , żeby określić przezierność i kość nosową i ewentualnie skierowac mamę na kolejne testy. A wy tu piszecie że nie miałyście takiego badania ? Albo że jakieś chore sumy wam krzyczą za takie usg ? Boże jakie zacofanie, gdzie wy mieszkacie ???

Gość bedemieccesarke
tak, robiłam, w wieku 26 lat, zapłaciłam tylko 60zł a uspokoiło mnie to.

Gość kryytykantkaa
na nfz jest, ale po 35 roku zycia.

Gość adzia1982
samo usg z NT kosztuje z pappa drugie .ja robiła w dwóch ciążach...z synem wyszły ok...z córką wyszło duże prawdopodobieństwo ZD...ale poddałam się amniopunkcji żeby mieć pewnosć.... wady genetyczne to bzdura- że tylko dosięga kobiet powyżej r życia.coraz częsciej mają dzieci chore latki....i to badanie można zrobić też na nfz

Gość adzia1982
samo usg z NT kosztuje200 z pappa drugie200 .ja robiła w dwóch ciążach...z synem wyszły ok...z córką wyszło duże prawdopodobieństwo ZD...ale poddałam się amniopunkcji żeby mieć pewnosć.... wady genetyczne to bzdura- że tylko dosięga kobiet powyżej35 r życia.coraz częsciej mają dzieci chore18-25 latki....i to badanie można zrobić też na nfz

Gość bedemieccesarke
ja oczywiście miałam tylko przezierność bo co do testu pappa to lekarka poinformowała, że istnieje i pozostawiła decyzję dla mnie (z racji wieku) a ja poczytałam i uznałam, że przezierność wystarczy, bo pappa to i tak tylko statystyka.

Gość kryytykantkaa
to co ja mam teraz zrobic/? :( tak bardzo sie boje, ze cos moze byc nie tak... :(

Gość bedemieccesarke
jak jesteś już w 15 to przezierności nie zrobisz... nie wiem jak z PAPPA, musiałabyś poczytać, bo nie pamiętam w jakich tygodniach zaleca się wykonanie testu...

Gość bertttta
kryytykantkaa nie panikuj i bedzie dobrze. Nic juz nie zrobisz. Stres tez szkodzi dziecku.

Gość olga.w
kryytykantkaa dokładnie nie panikuj ,moja koleżanka która ma w tej chwili 7 mies córeczkę ,również nie robiła przeziernośi z tego powodu że o ciąży dowiedziała sie w 16 tyg i było za późo po prostu ,miała kłopoty z tarczycą,zdarzało się jej nie miesiączkować przez to parę miesiecy ,córeczkę ma zdrową wszystko jest dobrze .Jest za póżno i nic nie zrobisz .Powodzenia.