Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kryytykantkaa

czy robilyscie badanie przeziernosci karkowej przed 35 rokiem zycia?

Polecane posty

Gość mlk
no to pisz że miałaś oprócz przezierności też test pappa. Bo przezierność plus kość nosową robi się na standardowym usg bez konieczności jeżdżenia gdzies indziej. Chyba że lekarz ma słabe usg.

Gość kukułeczka!!
kryytykantkaa... Jesli uwazalas, ze lekarz mial podpisany kontrakt z tamta klinika, trzeba bylo zrobic u innego lekarz aprywatnie. Ja mialam zwykle usg, za ktore z wizyta zaplacilam 100 zl...

Gość Jo------anna
Krytykantka, na pewno jest ok, ja też tak sobie mówię, ale wiesz, mimo wszystko się martwię. Bo i dziewczyny 20 letnie rodzą chore dzieci..

Przezierność i kości nosowe tak, test pappa nie. Stastystyka mnie nie interesuje a fakty :)

Gość trtrtrtrtr
Miałam 32 lata będąc w ciąży. Przezierności karkowej nie dało się sprawdzić bo dziecko niewłaściwie się ułożyło, lekarka tylko na oko oceniła że wszystko powinno być w porządku i to mi wystarczyło. I tak byłoby za późno żeby np dokonać aborcji, ponadto nie wiem czy bym się zdecydowała nie mając całkowitej pewności a tej się chyba nie da mieć współcześnie. Dziecko urodziło się zdrowe, tak zresztą jak mnie zapewniali lekarze.

tak, oczywiście moj lekarz miał sprzet wiec zrobił mi w 11tc i wyszło bardzo dobre. kazda kobieta powinna je zrobic, oczywiscie jesli ją stac i chce.

Gość kryytykantkaa
a czy mozliwe jest, ze sa takie usg na ktorych tego nie widac? To jest lekarz z wieloletnia praktyka, pracuje tez w szpitalu, mialby taki lichy sprzet? Ja juz sie denerwuje, czy on aby czegos nie zauwazyl zlego tylko nie mial pewnosci i dal mi te skierowania? :((((

Gość Jo------anna
Na zwykłym usg raczej nie zauważy nic, bo to trzeba mierzyć. Dziecko się musi dobrze ustawić. Na pewno na zwykłym nie zauważył nic niepokojącego.

Gość Jo------anna
Tzn te usg właściwie ni czym się nie róznią, poza tym właśnie, że lekarz mierzy przyzierność karkową, ogląda kość nosową. I wylicza prawdopodobieństwo na podstawie wymiarów i wieku matki.

Gość cynamonowe lulu
autorko, w ktorym tygodniu teraz jestes?

Gość paper clip222
napisze Ci tylko tyle-nie chce absolutnie cie stresowac-bez powodu nie dostalabys skierowania na test pappa, lekarz musial miec jakas przeslanke ku takiemu badaniu, byc moze nic ci nie powiedzial w ktorym tyg jestes?

Gość Jo------anna
test papa robi się gdy usg daje do tego przesłania. Ale mówisz, że nie miałaś usg genetycznego. Na zwykłym lekarz by nie wyczytał. Chyba, że zrobił, a Ty o tym nie wiesz?

Gość kryytykantkaa
w 15 dodam, ze mam znajoma lekarke rodzinna i ona powiedziala mi, ze niestety ale lekarze czesto maja podpisane ze soba jakies kontrakty/umowy i po porstu za zlecone przez nich badania maja kase.

Gość kryytykantkaa
no on mi dal to skierowanie i powiedzial, ze dobrze byloby zrobic W MOIM WIEKU, bo ryzyko chorob genetycznych wzrasta po 30 roku zycia. Usg genetycznego chyba nie robil, tylko caly czas mowil, ze wyniki na usg za 50 tys zł nigdy nie beda tak dokladne jak wyniki usg za 500 tys zł.

Gość JEŚLI MOGĘ SIE W TRĄCIĆ
JESTEŚCIE PRZEWRAŻLIWIONE NA SWOIM PUNKCIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak czyta się takie coś to nie chce mi się być w ciąży

Gość mlk
zawsze lepiej żeby zrobił choć NT i NB na takim usg niż wcale. Chyba że zmierzył ale ci nie podał wyników. nie masz na karcie ciąży albo na druku z usg takich symboli -NT i NB ??

Gość colniczka
Ja mam 27 lat i jestem w 12 tygodniu. Lekarz nic nie mowil o takim badaniu i prywatnie tez nie pojde bo i po co? Co jesli z badania wyjdzie, ze dziecko jest chore? Bede cala ciaze plakac i sie stresowac.

Gość kryytykantkaa
nie mam :(

Gość Jo------anna
Więc nie miałaś genetycznego, a skierowanie na test pappa dał, bo uznał, że się przyda, skoro nie wymierzył, to nie miał przesłanek medycznych aby kierowac Cię na bardziej specjalistyczne badania.

Gość Jo------anna
Więc nie miałaś genetycznego, a skierowanie na test pappa dał, bo uznał, że się przyda, skoro nie wymierzył, to nie miał przesłanek medycznych aby kierowac Cię na bardziej specjalistyczne badania.

Gość kryytykantkaa
pewnie zrobil to dla kasy :(

Gość Jo------anna
ja się boję dzisiaj jechać... Na 17 mam badanie..

Gość kryytykantkaa
w ogole to chyba przestane odwiedzac to forum, bo sie tylko doluje caly czas. Wszystkie mamy takie zapobiegliwe, badaja sie na wszystkie sposoby, tylko wyszlo ze ja jestem wyrodna matka :(

Gość colniczka
Joanna przestan z tymi przeslankami medycznymi bo teraz kazda. ktora dostala skierowanie zacznie sie bac, ze cos jest nie tak. I przestan panikowac.

Gość Jo------anna
No toz napisałam, że na test Pappa dostaje się skierowanie gdy usg wychodzi kiepsko. czego zaczną się bać? Tak jest. Poczytaj trochę.

Gość fiki miki ///
jasne, tak sobie to tłumacz-wiekszosc takich nieodpowiedzialnych idiotek tłumaczy siebie wszystko kasa

Gość colniczka
kryytykantkaa - nie martw sie. Ja tez nie robie zadnego badania bo moj gin mi nawet nie powiedzial o czyms takim a prywatnie tez nie mam zamiaru robic. Takie badanie to tylko dodatkowy stres.

Gość fiki miki ///
no i sobie odpowiedzialas-jestes wyrodna, tylko kase widzisz a nie interes dziecka...a jak juz sie urodzi i zachoruje i nie daj boze bedziesz misiala wydac kupe kasy na leki to tez olejesz temat-bo lekarz ma umowe z apteka podpisana?

Gość colniczka
fiki miki - nieodpowiedzialnych idiotek? A co da ci wiedza, ze dziecko jest chore? Usuniesz ciaze ?

Gość colniczka
fiki miki - nieodpowiedzialnych idiotek? A co da ci wiedza, ze dziecko jest chore? Usuniesz ciaze ?