Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kryytykantkaa

czy robilyscie badanie przeziernosci karkowej przed 35 rokiem zycia?

Polecane posty

Gość fiki miki ///
nie, nie usune-ale taka ciąze prowadzi sie inaczej!!! kazdy lekarz ci to powie!!!!!!

Gość colniczka
fiki miki - nie masz prawa wyzywac tutaj od wyrodnych matek ani nie masz prawa oceniac innych.

Gość yasminkkaa
Taką ciąże prowadzi się tak samo jak w przypadku zdrowego dziecka.

Gość colniczka
A co jesli gin nie dal skierowania na takie badania? Mam robic na wlasna reke? Nigdy.

Gość Jo------anna
Ja robię. Co więcej jadę na nie 150 km do lepszego lekarza. A lat mam 25, rocznikowo 26.

Gość fiki miki ///
colniczka, a nie rob-co mnie to obchodzi... pamietaj tylko, ze ty do kategorii matek odpowiedzialnych, madrych sie nie zaliczasz raczej do patologii:O

Gość rolling in the deep
Co za bzdurne podejscie-lekarz nie dal skierowania to nie robie. Troche samodzioelengo myslenia by wam sie przydalo,

Gość colniczka
fiki miki - pisz sobie co chcesz. Ja trzymam sie zalecen ginekologa i skoro nie dal mi skierowania i nic nie mowil o takim badaniu to nie robie nic na wlasna reke. Martw sie lepiej o siebie i o to jaka ty bedziesz matka bo juz widze, ze twoje dziecko bedzie mialo przesrane z przewrazliwiona mamuska :D

Gość kryytykantkaa
jakie tu wszystkie jestescie zapobiegliwe. Ja zapytalam tylko czy wszystkie mialyscie robione usg przeziernosc karkowa. a tu juz oczywiscie wyzywanie od patologii, nieodpowiedzialnych itd. Zyc sie nie chce. jak kobiety moga byc takie zawistne i zlosliwe. wszystko po to , zeby komus dogryzc i sprawic przykrosc.

Gość Jo------anna
Nie martw się, w Twoim wieku ryzyko wad jest znikome. Zdarza się, ale rzadko. Stresem bardziej zaszkodzisz dziecku..

Gość rolling in the deep
autorko, na wszystkim tak oszczędzasz?

Gość kryytykantkaa
nie chodzi o oszczedzanie. Tylko wlasnie - co by to dalo, gdyby wyszlo cos nie tak? Tym bardziej, ze to tez nie byloby pewne na 100 procent. Poza tym mialam w tym czasie plamienia, powinnam sie oszcedzac, mrozy byly 20 stopniowe, a ja musialabym jechac tam autobusem, bo niestety moj maz pracuje za granica i ja nie mam samochodu. Wiec wolalam nie ryzykowac. Teraz mozecie mnie juz calkowicie potepic. A poza tym - tak jak pisalam - moja znajoma lekarz rodzinna powiedziala mi, ze czesto lekarze wysylaja na rozne badania tylko dlatego, ze maja podpisane kontrakty i maja z tego kase. Bo niby czemu nie mialam zleconej najpierw przeziernosci karkowej a potem ew testu pappa, tylko wszystko od razu.

Gość kryytykantkaa
roliin - a ty myslisz, ze wzystko wiesz najlepiej?

krytykantka ja robiłam, bo lekarz do którego chodziłam w ciąży jako jedyny miał taki sprzęt w mojej miejscowości i od pierwszej wizyty mówił w kółko o tym badaniu. Oczywiście prywatnie. Teraz wiem że nawet gdyby wyszła ta przezierność kiepska to nie usunęłabym ciąży. A lekarz nie robił testu PAPA i takk mnie do siebie umówił, że nie miałam już szans na jego zrobienie w innym ośrodku. Płaciłam 250 zł. Mam 32 lata.

Gość kryytykantkaa
poza tym dla mnie to troche podejrzane, ze np dziewczyny robia takie badania za 200 zł a tam gdzie ja dostalam skierowanie - kosztuja 400 ? Nie daloby ci to do myslenia?

Gość Jo------anna
No dość dużo. ja płacę 160 zł. W Białymstoku.

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Jak ja kocham kafeterię za używanie słowa patologia;-) Autorko, nie robiłaś usg w tym terminie, to nie. Ciążę tak samo się prowadzi a leku na mutacje genetyczne i tak nie ma. Z resztą mi na każdym usg lekarz sprawdzał czy nie ma opuchlizny na karku. A swoją drogą gdzie wy mieszkacie, że raptem wszystie musiałyście jeździć do innych miast na to to usg? Przecież takie badanie robi się na zwykłym usg, ok sprzęt musi być dobry, ale to nie jest jakieś cudo czy niewiadomo co. ;-/

Gość kryytykantkaa
a czy to usg polowkowe jest obowiazkowe? Czy tez mi da jakies skierowanie, zebym jechala do innego miasta?

Gość kryytykantkaa
odpowie mi ktos?

Gość Jo------anna
Nie mam pojęcia, u nas obowiązkowe..

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Kurde laska czy ty jesteś ubezpieczona? Bo jak tak, to masz 3 na nfz bez żadnego płacenia i dofinansowywania prywatnych klinik czy przychodni.

Gość mama dwojeczki
Robilam w obu ciazach.

Gość A mi się cos wydaje
Ja mam dwoje dzieci- 10 i 3letnie i powiem Wam, ze w obydwu ciążach miałam sprawdzaną pzrezierność na zwykłym, refundowanym USG. Przecież te 3 refundowane badania USG w ciąży są specjalnie przeprowadzane w odpowiednich tygodniach, zeby wszystko dobrze było sprawdzone. mam wrazenie, ze dopóki kobiety nie były uświadamiane co to jet przezierność (nt), jakie są normy i co może oznaczać zły wynik, to jakoś nikt nie panikował. Badanie już od dawno było przeprowadzane, tylko mamy nie wiedziały do konca co oznaczają skróty z USG, nie zagłębiały sie itd. Problem w tym, ze jak lekarz chce "zrobić" pacjentki na kasę, to naopowida o 15 różnych badaniach i jak którą stać, to idą, bo to przecież dla dobra dziecka...

Gość Megg24
ja badania mam w przyszłym tygodniu (12tydz ciąży). Mam 24lata i sama spytałam swojego lekarza czy zrobi mi badania genetyczne. Oczywiście jego odpowiedź była twierdząca i sam stwierdził że teraz to badanie niezależnie od wieku jest coraz większym standardem. Płacę za nie tyle co za wizytę z usg (100zł) więc to nie duża kwota a lekarz jest świetny. dodam że w 1ciązy 3lata temu nie miałam tego badania robionego

Ja mialam robione badanie przeziernosci i bylo ono traktowane jako standard wraz z testem pappa. Po otrzymaniu wynikow lekarz spytal sie mnie czy chce amniopunkcje. Jako, ze wyniki byly dobre odmowilam. Poniewaz u mnie w rodzinie byl przypadek ZD to balam sie w czasie ciazy jak to bedzie u mnie, ale na szczesvie coreczka urodzila sie zdrowa. Ja mysle, ze decyzja o robieniu przeziernosci to osobista decyzja. Trudno to mowic czy jak sie ja zrobi czy nie zrobi to dobrze czy zle. Ewentualnych wad genetycznych nie da sie wyleczyc. Jedynie na podstawie zlych wynikow mozna sie przygotowac na to, ze dziecko byc moze nie urodzi sie zdrowe i zastanowic sie co dalej.

Ja tez mialam badanie wliczone w cene wizyty tak samo bylo z usg polowkowym.A co do ceny to jesli bierzesz pod uwage cene samego usg to moze to byc 200zl ale on zlecil ci test pappa i to sa te kolejne 2 stowki. ja place za wizyte 150 zl i mam w niej wszystko a wszystkie wazne badania jak test obciazenia glukoza czy toksoplazmoza mialam robione na jego zlecenie w szpitalu na NFZ.

ja miałam robione przy wizycie ,robi sie w 14 tyg.teraz wykonywany jest bez względu na wiek ja mam 28lat.

droga autorku i tak juz jest musztarda po obiedzie jestes w 15 tc, wiec jak bys nie chciała teraz usg genetyczne mierzace NT to nie ma sensu go robic, gdyz takie wykonuje sie max do 13 tc i 6 dnia....potem długosc przezierności karkowej( NT skrót-to odległość między tkanką podskórną a skórą na wysokości karku płodu), a z kazdym dniem od 14 tc NT rośnie wraz z dzieckiem. kosc nosowa widoczna jest na usg zwykłym - pod warunkiem ze lekarz ma w miare nowy sprzet, ale NT nie zmierzy na nim poniewaz tu potrzebny jest sprzet nowej generagii, trzeba obraz zatrzymac zeby cokolwiek zmierzyc.

Autorko ceny badprenatalne sa b. rozbierzne od 200 zł w zwyż. skad jestes pytam bo w kaowicach FEMINA robi bad prenatalne jesli masz skierowanie od lekarza za darmo http://www.femina.katowice.pl tez miałam tam miec robione, ale mój lekarz prowadzacy miał urawnienia i sprzet wiec robiłam na miejscu.