Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Taka jedna :)

CZY KTOS UMIE ODCZYTAC BADANIA TSH TARCZYCY??????????????

Polecane posty

Gość Connie....
o qurwa! jakie to skomplikowane, wiesz? debilka :O:classic_cool:

Gość EKREJF
jak byk masz napisane to czego nie kumasz?

Gość shanizzee
nawet Maciek z Klanu by to zrozumiał 🖐️

Gość olaff4
ponoć matura to bzdura. wątpię... :O

Gość miedzynarodowka 32666666666666
norma to-0.25-5.00 skad masz te normy? babe?

Gość niedoczynnosc jak juz
ale idz z tym do lekarza

Niedoczynność, ale wątpię... też miałam takie wyniki i później powtarzałam już były w normie... powinnaś teraz wykonać usg gruczołów.

Gość Delienaa
daj spokój. jakaś pierrdolnięta bez mózgu

Gość ewix3108
tak. masz niedoczynność, ale szarych komórek :O

Wcale tak nie jest ze skoro wyniki sa nonizej normy to jest niedoczynnosc..sama ja mam i wiem jak to jest:) najlepiej idz do endokrynologa zrobi Ci pewnie jeszcze usg i da Ci leki bedzie wszystko wiadomo:)

Gość GTDVS
tsh to hormon nie tarczycy tylko przysadki mózgowej która to p[obudza tarczycę lub ją hamuje i wynik badania jest interpretowany odwrotnie czyli jeśli jest za wysoki to świadczy o niedoczynności a jeśli za niski to o nadczynności tyle ode mnie a wyniki pokaż lekarzowi bo ja sama mam z tym problem choć leczę się na tarczycę i są różne przypadki tzw subkliniczne i tylko lekarz potrafi to zdiagnozować

Gość pomózcie mi proszę
do achtung achtung-- rzucasz się, a piszesz dziewczynie same bzdury!!!! jesli tsh jest ponizej normy, wtedy jest NADCZYNNOŚĆ tarczycy. Wiem, bo mam

Gość ona czyli ja 24
kakakakakka, bez leków Ci wróciło do normy? Nie znam się za bardzo, czy TSH 3 to to samo, co TSH bez 3 na początku?

Gość autorko powiem ci
Leków nie da,bo za mała niedoczynność, tylko usg i kontrolę To tak jakby nosić okulary mając wadę -0,25

Rozumiem te wyniki i normy ale chodzi mi o cos konkretniejszego. Czy to bardzo zle wyniki czy nie najgorsze?! jutro wybieram sie do endo ale chcialam wczesniej dowiedziec sie sama czegos o tych wynikach. Lekarka u ktorej bylam mowila o nadczynnosci a pielegniarka wydajaca mi wyniki wspomniala o niedoczynnosci. Objawy wskazuja na nadczynnosc dlatego chcialam poczytac porad osob z podobnym problemem. Ignoruje bezmozgie komentarze wiec darujcie sobie. Pozdrawiam

Gość GTDVS
myślę że nie będzie żle moja kuzynka miała któryś z ft ponad 50,mój brat tsh miał 13 i wszystko u nich dobrze więc myślę że nie martw się na zapas tylko skonsultuj z lekarzem i zobaczysz co ci powie

Gość ona czyli ja 24
kakakakakka, pocieszyłaś mnie, wiesz od czego tak się zmieniło, lekarz coś Ci wyjaśnił? Ponawiam, czy 3 TSH to to samo co TSH?

Mówiąc szczerze nie wiem... ale w ciąży znowu mi się podniosły a po ciąży znowu spadły:D lekarz stwierdził, że taka moja uroda:D:D

Gość miś endo
Wynik ft4 wskazuje na nadczynność tarczycy (ten hormon produkowany jest przez tarczycę). Podwyższony TSH na tak zwaną wtórną nadczynność czyli pochodzenia przysadkowego (TSH produkowany jest przez przysadkę). Twoje wartości nie są jednak bardzo odbiegające od normy wiec pewnie trzeba bedzie powtórzyć badania ale najlepiej odpowie Ci endokrynolog.

Od lat mam niedoczynność tarczycy. Twoje wyniki wskazują, że też masz niedobór hormonu. Musisz skonsultować wyniki z endokrynologiem. Prawdopodobnie przepisze ci letrox lub euthyrox na podregulowanie hormonów. Twój wynik nie jest zbyt dobry jak na młodą kobietę, która zapewne chce mieć szczupłą sylwetkę i pragnie bez problemów zajść w ciążę. Lekarz Ci wszystko wyjaśni. Powodzenia.

Teraz czuje sie znacznie lepiej ale przez ostatni miesiac nie bylam w stanie wyjsc z domu. Raz wybralam sie do sklepu to zalowalam tego przez reszte dnia.. takich zawrotow glowy dostalam, ze o malo przewrocilabym sie w sklepie. Na dodatek szyja mnie bolala, mialam problemy z oddychaniem, depresja, mocne kołatanie serca, drgawki, lęki..coś okropnego.. lekarka ktora przyjechala prywatnie mowila, ze to nerwica ale ja wiedzialam,ze to cos innego.. poszlam do lekarza w piatek i przepisal mi PROPRANOLOL. Od tej pory jak reka odjal.. czuje sie jak inny czlowiek.. chociaz wyjscie do sklepu to nadal dla mnie wielki orzech do zgryzienia bo zawroty glowy chociaz mniejsze nadal sa..

Gość ona czyli ja 24
Czy ktoś mi wyjaśnić w dużym skrócie, dlaczego kiedy wynik jest podwyższony, to mówimy o niedoczynności, a kiedy zmniejszony to o nadczynności? Na logikę wydaje się odwrotnie, że im czegoś więcej jest wydzielone (wyższy wynik) to wtedy jest narząd "nadczynny" a nie odwrotnie.

Gość miś endo
wskazują na nadczynność. Nie można sugerować sie jedynie wynikiem TSH, który w nadczynnośći może też być podwyższony jeśli jest ona pochodzenia przysadkowego :)