Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Taka jedna :)

CZY KTOS UMIE ODCZYTAC BADANIA TSH TARCZYCY??????????????

Polecane posty

WyspiarkaZ44wysp => ja przy gorszych wynikach od autorki nie miałam wielkiego problemu z zajściem w ciążę... jednak fakt borykam się z lekką nadwagą tak około 2 kg za dużo ważę według BMI. No i mówię wraca wszystko do normy bez lekarstw... więc dziwny ze mnie przypadek

Gość miś endo
W dużym skrócie- tarczyca produkuje hormon ft4 a przysadka mózgowa TSH. Nadczynność wiąże sie z za dużą produkcją hormonów tarczycy czyli ft4 i ft3. A TSH może być różny w zależności czy to nadczynność pierwotna(wtedy jest obniżony) czy wtórna (wtedy jest podwyższony). Działanie przysadki i tarczycy jest powiazane dlatego bada się oba hormony.

Gość miś endo
Skoro ft4 podwyższony to nadczynność.

Gość tshbaby
a TSH = 2.6 u 24latki jest ok? słyszałam, że normy dla kobiet starających się o dziecko są węższe

taki wynik tsh miałam całkiem niedawno przy niedoczynności tarczycy, kiedy próbowaliśmy wraz z lekarzem wybrać odpowiednią dawkę euthyroxu. obecnie na szczęście 2,13, choć staramy się jeszcze zbijać :D

Gość miś endo
myślę,że to 2,4 będzie jeszcze dobre:) ale lepiej rozmawiać z endokrynologiem lub ginekologiem. Ja jeszcze nie mam specjalizacji;)

Gość tshbaby
dziękuję, zrobię za jakiś czas jeszcze raz i zobaczę, czy poszło w górę lub w dół :)

Gość ona czyli ja 24
Dzięki endo misiu. Myślicie, że jak będę pić dużo ustronianki z jodem, to może wspomoc tarczycę? na butelce jest napisane, że chyba 4 szkl.na dzień zapewniają dzienne zapotrzebowanie, wynik mam jeszcze w normie, ale prawie niedoczynność.

Co to za bzdury... jak może być nadczynność przy TSH 4.562... Ty sobie dziewczyno zbadaj przeciwciała.

Gość olenka10
kiedy zaczęłam sie leczyć na NIEDOCZYNNOŚĆ miałam tsh 67 i do tego hashimoto czyli przeciwciała. Oczywiście nadwaga, ciągłe uczucie zimna, sucha skóra ogromna sennosc, waściwie wogóle się nie dobudzałam......... od ponad 2 lat biore leki, różne dawki obecnie euthyrox 150. Dużo by pisać ale niedoczynność to poprostu przekleństwo które mnie spotkało, marzę o tym aby mieć nadczynność przynajmniej mogłabym jeść co chce i nigdy bym nie przytyła, nadczynność to błogosławieństwo

Aktualnie nie masz ani nadczynności ani niedoczynności tylko nieprawidłową pracę gruczołu tarczycowego a to można oznaczać wszystko. Stres, kłopoty z miesiączką w najgorszym wypadku guzka ciepłego lub mniej groźnego zimnego. Konieczne jest abyś jak najszybciej zrobiła sobie USG tarczycy a później konsultacja z dobrym endokrynologiem. Może okazać się że masz zmiany histopatologiczne w gruczole tarczycowym które mogą powodować skoki Twojej gospodarki hormonalnej. U mnie takie coś wystąpiło parę lat temu okazało się że miałem guzka na tarczycy na szczęście zimnego ale niestety siał on spustoszenie w moim organizmie, Twoje wyniki przy moich to jest nic :) U mnie było trzeba wycinać i bez operacji się nie obeszło. Teraz jestem już cztery lata po operacji i mam niedoczynność która poprzez codzienne zażywanie małej tabletki jest dobra i pozwala wyeliminować objawy do praktycznie zera, ale bywają różne dni bo tabletka nigdy nie zastąpi normalnego hormonu. Także nie siejcie paniki i nie gadajcie głupot wprowadzając dziewczynę w błąd bo na tym etapie nie można jeszcze nic powiedzieć.

Gość skom
Tak, badanie tsh umie odczytać lekarz specjalista. ludzie nie szukajcie na forum ale idźcie do jakiejś prywatnej kliniki, ja tam chodzę do medistore/medicover i dostaję jasne i konkretne informacje. w internecie każdy zawsze ma raka.