Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zanieepokojonaa mamaa

OKLEPANY temat na forum !

Polecane posty

Dziewczyny już nie daję rady. Moja córka ma niespełna 7 miesięcy. Od 5 miesiąca zaczęła mi przesypiać całe noce, nawet nie drgła tak ładnie spała. Teraz od tygodnia w zasadzie też śpi, nie budzi się na jedzenie, ale strasznie się wierci całą noc, stęka, marudzi - śpi, a wszystko to dzieje się przez sen przez co i my z mężem nic nie mamy z nocy. Czasem już bym wolała, żeby się obudziła tak jak kiedyś 1-2 razy jeść, ale spała by dalej. Zastanawiałam się czy to nie za sprawą ząbków, tyle że nie widać by coś się tam w buzi działo. Nie widać po niej żeby była chora, uśmiecha się, bawi itd. jedynie z jedzeniem jest jakby ciut gorzej - czasem odmawia jedzenia, ale jak ją 'przyciśnie' to zje podówjnie :) Strasznie dużo pije płynów. Kupy są normalne. Co zmieniam pieluszkę to mierzę jej temperaturę w pupie i waha się ona między 37,4 - 37,8 ( już po odjęciu 0,5 ). Nie wiem czy pędzić do pediatry, tymbardziej, że tam jest teraz tyle naprawdę chorych dzieci i obawiam się, że moglo by być gorzej. Co byście zrobiły na moim miejscu ? Iść do lekarza czy poczekać ? Jak długo mogą wychodzić pierwsze ząbki ?

Chyba jakbym napisała w temacie " Czy jestem w ciąży ", albo " Jestem biedna " poruszenie było by większe :o No nic, mimo wszystko dzięki !

Gość fvdfvdf
to moze zamiast pisac oklepany temat wpisz o co na prawde ci chodzi:) moja corka ma to samo..obecnie ma 14 miesięcy i czasami całą noc potrafi się wiercic i stękac..nie mam pojecia od czego, moze Twoja mała zjada jakies cięzkostrawne kaszki przed spaniem?? mogą byc ząbki, a moze jest jej za gorąco.

Gdybym napisała w temacie o ząbkach też by nikt nie odpisał. Kilka dni temu pisałam, więc jedna forumowiczka napisała: " takich tematów to tu było już pełno" :o

fvdfvdf - brałam pod uwagę temperaturę, gdyż przy tych mrozach jakie były cieżko było nagrzać w domu i ubierałam ją na noc cieplej + śpiworek - mrozy odpuścily a ja nadal ja tak ubierałam, no ale ostatnie noce była już bez śpiworka i dalej to samo. Kaszki zawsze ładnie jadła i nigdy jej nic nie było, spała całą noc, teraz nawet kaszki odrzuciła.

Gość kurka woddna
A może ma infekcje układu moczowego? Przejdz się jednak do pediatry albo dama zanieś jej mocz do laboratorium i zapłać za badanie moczu . Wygląda na to że Taka córeczka jest dość twardą sztuką i byle co jej nie zbudzi

Musicie to przejść i już. Dziecka nie da się zaprogramować. Może to być rzeczywiście od ząbków.Ja bym do lekarza jeszcze nie szła.

Gość skoro wam przeszkadza jej
stękanie to przenieście ją do jej pokoju i tyle czemu mamuśki byle głupotami się przejmują i wyolbrzymiają każdy fakt ?! dziecko stęka przez sen ?! tragedyja !!!!!! a jak ktoś chrapie przez sen to nikt go do lekarza nie wysyła i nie zakłada tematów na forume stęka czy nie stęka, ważne że śpi

Gość skoro wam przeszkadza jej
za chwilę następna mamuśka założy temat że jej dziecko stęka robiąc kupkę

Zanieepokojonaa mamaa=> spicie ze swoim dzieckiem? Jeżeli tak przenieście ją do swojego łóżeczko do drugiego pokoju i po kłopocie;-) Moja córcia też się wierci jak przyjeżdżają babcie wtedy śpimy w jej pokoiku obok łóżeczka też nie mogę spać a tak od 6 miesiąca Tosia śpi w osobnym pokoju i jest ok;-)

Prawidłowa temp w odbycie to 37,5 juz po odjeciu 0,5 czyli twoje dziecko ma prawidlowa temp

Mi się wydaje że to przez ząbki lub może ewentualnie brzuszek.Moja też ma 7mieś.Jest kilka nocy w miesiącu odkąd jej ząbki wychodzą że tęż wierci się i stęka w nocy niestety się budzi i muszę lulać a przy lulaniu mruczy na cały głos.Ja myślę że to na ząbki może ją swędzą,nyją,bolą i dlatego tak się wierci.

Gość larysa26
hahahhaha,uśmiałam się z tej gościówy powyżej:)Wracając do autorki. Słuchaj,moja mała ma 14 m-cy i też od jakiegoś 8 m-ca tak stęka i się wierci ale wg mnie to zęby,w ciagu dnia grzebie tam i się drapie a w nocy jest najgorzej.Dzis też miałam fatalną noc,nawet płakała więc dałam jej Viburcol,kup te czopki,daj na spróbowanie i się przekonasz.One są na ziołach,czasem można dać jak widzisz,że dziecko cierpi.

Gość kurka woddna
Kakaka. Prawidłowa,temperatura w odbycie wynosi 37,1 PRZED odjęciem 5 kresek. Dziecko wyraźnie ma stan podgoraczkowy.

Gość jak dla mnie to mała
ma stan podgorączkowy. 37,8 po odjęciu, to znaczy przed odjęciem jest do 38,2. W dzień to może jej nie przeszkadzac, a nocą mierzyłaś temperaturę? Może jest wyższa. Czyli warto się przejść do pediatry. Stan podgorączkowy informuje o tym ze coś tam się dzieje w organiźmie, nie rozumiem czemu bagatelizujesz taki sygnał, skoro nie widzisz sama przyczyny ( np. ząbki czy przeziębienie) moze ma infekcje w układzie moczowym a tego nie zobaczysz bez badania. Przejdź się do pediatry, jak się boisz kontaktu z innymi chorymi, to spróbuj się umówić na koniec godzin przyjmowania pediatry, żeby już nie było dużo dzieci chorych w przychodni

Pomiar temperatury w odbycie jest najdokładniejszy. Zaleca się go u małych dzieci, które nie są w stanie utrzymać termometru w ustach. Koniec termometru należy posmarować olejkiem lub wazeliną i wsunąć na głębokość 2 cm. W odbycie prawidłowa temperatura wynosi 37,1 C, a dopiero wyższa od 38 C oznacza gorączkę. Uwaga! Należy pamiętać, że termometrem używanym do pomiaru temperatury w odbycie nie mierzymy temperatury w innych miejscach!

Co nie zmienia faktu, że jak coś bardzo mnie niepokoi to idę do lekarza... ale jak moje dziecko nie ma kataru nie kaszle widzę to umawiam się do dzieci zdrowych i idę pod koniec szczepień wtedy już nie ma żadnych dzieci;-) Wtedy nie narażam małej na inne choroby

Gość kurka woddna
Dobry cytat, kakakaka, sama znajdź gdzie tam jest napisane, że to po odjęciu 5 kresek ? Wracając do tematu dziecka - skoro coś niepokoi mamę , która zna dziecko najlepiej , tzn że coś się z dzieckiem dzieje i nie trzeba czekać, tylko działać. Badanie moczu na początek

Gość larysa26
no jaaasne,badanie moczu...kurde,przeciez matka pisze,że dziecko w dzień jest pogodne i nic jej nie jest.Gdyby miało infekcję to w dzień też by coś się działo a nie tylko w nocy.Natomiast zęby bardziej w nocy dokuczają kiedy dziecko już nie jest zajęte zabawą,tylko leży.To jest moje zdanie,ale matka niech zdecyduje.Jeśli ma się niepokoić to pewnie,że niech idzie do lekarza sprawdzić.

skoro wam przeszkadza jej - twoja wypowiedź do niczego się nie przydała wiec niepotrzebnie się wysilałaś kakakakakka - swojego pokoju jeszcze nie ma. Owszem, mogłabym przenieść łóżeczko do innego pokoju z sypialni, ale przypuszczam że tymbardziej bym sama w nocy nie spała, bo nie wiedziałabym czy wszystko okej i non stop bym tam zagladała Jeśli chodzi o temperaturę to kiedyś przerabialiśmy już ten temat jak mała miala 1,5 miesiaca. Cały czas miała 37,4 - 37,8 - pediatra wysłała nas na Ligotę, gdyż podejrzewała bakterię w moczu. Tam zrobiono jej wszystkie badania z krwi i moczu, badał ją laryngolog czy może od uszka to nie jest. Wszystkie badania wyszły wzorowo i lekarze stwierdzili, że taka poprostu będzie jej uroda. Ja też od zawsze mam podwyższoną temp.

Zanieepokojonaa mamaa=> no więc kochana tym bardziej nie masz się czym martwić jeżeli piszesz, że taka jej uroda... a może badanie kału? Wiesz jeżeli masz się tak stresować to może faktycznie lepiej przejść się do lekarza i zrobić badania... A co do własnego pokoju to ja też na początku miałam 3 noce z głowy chodziłam i sprawdzałam czy mycha jest przykryta czy oddycha a teraz już się zdążyłam przyzwyczaić... pokoik mamy za ścianą więc zawsze słyszę jeżeli się rozpłacze lub rano wstaje i gada po swojemu;-)

Gość kurka woddna
Podwyższona temperatura ciała zazwyczaj coś sygnalizuje,ale skoro ty i twoja córeczka jesteście w grupie osób z wyższa temperatura, to trzeba było to napisać w pierwszym poscie.

Gość fiufiu lucky
A dlaczego dziecko śpi w waszym pokoju? 7-miesięczniak nie musi być obok łózka mamy i taty...

Nie robilismy dla dziecka od razu pokoju, bo dla mnie to bez sensu kupować wszystko dla tekaiego malucha by za 2-3 lata to wymieniać na nowe. Łóżeczko ma u nas w sypialni, która jest dośc duża 4x4 m. Swój pokój będzie miała za 2 lata jak skończymy budowę.