Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła emerytka

Kto z was odkłada na EMERYTURE oszczędności?

Polecane posty

Gość łokkiki
Ale dlaczego pozbywasz ? Przecież masz nad tym kontrole, nie chcesz to wypłacasz po jakims okresie i juz.

Gość allicjja90
Na pewno warto pomyslec o IKE. To na pewno jest takei zabezpieczenie naszej emerytury i mysle ze warto sie nad tym powaznie zastanowic.

Gość LastDayOnKAFE
Mam 24 lata i odlozylem 50 tys zl. Oszczedzam inwestuje itp.

odkładam na zwykłym koncie oszczędnościowym to, co zostaje mi na koniec miesiąca. Nie chcę inwestować w nic innego, za dużo dzisiaj bankructw czy innych amber goldów, które mydlą oczy pewnym zyskiem w krótkim czasie, a potem okazują się szmirą. Konto nie jest na duży procent, ale przynajmniej wiem, że nic co odłożę mi nie zniknie. Oprócz tego odkładam "do skarpety" na bieżące większe wydatki: remonty, itp. Mam jedno mieszkanie na kredyt, które spłaca się samo wynajmem i drugie bez kredytu. Na zus nie liczę: nasze 1000 lub więcej zeta na głowę idzie na obecnych emerytów, a przy tym jak ludzie boją się zakladać rodziny ze względu na kasę wątpię czy będzie dużo chętnych do pracy na naszą emeryturę. Liczę na to, że na starość będę mieć wystarczająco dużo kasy, żeby opłacić sobie dom spokojnej starości w jakimś przyjemnym, egzotycznym miejscu za granicą. Na nasz cudowny kraj nie ma niestety co liczyć.

Gość kajjjka78
No właśnie co do IKE to sama sie nad tym zastanawiam czy nei przystapic do takiego funduszu, bo rzeczywiscie człowiek jakoś sie boi o swoją emeryture.

Gość singielka_55lat
ty odkładasz latami , a pozniej okaze sie ,ze bank zbankrutował :(

Gość ollikvkiki
Myslisz ze bank zbankrutuje... az taki ? Ja uważam ze w przypadku tego funduszu jednak nie powinniśmy sie bać.

Gość dooominnnika
Ale przecież i tak twoje oszczędności chyba w takiej sytuacji nie przepadają... Warto na pewno upewnić sie i jednak zapytać od razu w funduszu.

Gość ordonka
IKZE, IKE są uprzywilejowane podatkowo. Można oszczędzać, korzystając z różnych sposobów i dodatkowo inwestować również np. w IKZE

Gość izzabella33
Ja zaczęłam oszczędzanie w PKO PTE , mam nadzieje, że zgromadzę jakiś kapitał na stare lata, żeby nie żyć w nędzy z emerytury zusowskiej.

Gość neskaa33
A co wybrałaś IKE czy IKZE?

Gość neskaa33
A co wybrałaś IKE czy IKZE?

zgadzam się, że trzeba oszczędzać, a to, kto jaką formę wybierze, to już indywidualna decyzja. Mnie znajoma, pracownik banku, powiedziała tylko, że najlepiej, jak można oczywiście, to oszczędzać na kilka sposobów, żeby zminimalizować ryzyko - czyli i na rachunku, i w jakiejś lokacie, i też IKE czy inny fundusz... opieram się też na poradach, http://www.czasnafinanse.pl/oszczedzanie/artykuly/konto,-lokata-czy-polisolokata jest tak napisana, że wszystko rozumiem, zresztą inne teksty też mają dobre.

Gość pralinna
A OFE też chyba jest w banku korzystniej?

Gość cyruliczka
Jeśli w banku to w PKO PTE bankowy.pl

Gość trzeba miec najpierw z czego
oszczedzac. Zarabiam niewiele pponad 2 tys i ledwo do 1 mi wystarcza. Nie mam z czego oczszczedzac :( A i tak oszczedna jestem - buty mi pekly i chodze w takich, bo mnie nie stac akurat w tym miesiacu na nowe...

Gość etttnaaa
No tak, doskonale Ciebie rozumiem, jednak tez te 50zł czasami bardzo pomoze nam w przyszłości kiedy bedziemy na emeryturze.

Gość okkejka
Dokladnie tak jest. Teraz własnei chyba to jedno z lepszych rozwiązań jesli chodzi o naszą emeryturę i takie zabezpieczenie przyszłości.

Gość blondynka46
Jedną z najlepszych firm ubezpieczeniowych jest ING, więc jakbym miała brać jakiś dodatkowy III to właśnie tam. Mają stabilną pozycję, dobre wyniki, najwięcej klientów.

Gość jolka.p
Wybrałam właśnie polisę w ING, która jednocześnie zabezpiecza mnie i moją rodzinę na wypadek śmierci czy nieszczęśliwych zdarzeń, a produktu IKE i IKZE pozwalają gromadzić dodatkowe środki na emeryturę.

jak na razie to odkładam odsetki od kredytu do banku, ale sądzę, ze nie oddadzą mi tej kasy na emeryturze :D a tak serio to nie odkładam, bo nie mam z czego...całe życie na kredycie i wieczne długi

Gość Maria596
Duże nadzieje łącze z od niedawna działającą na polskim rynku usługą zwaną hipoteką odwróconą. Działa to tak, że instytucja finansowa (zwykle jest to bank) wypłaca mi do mojej śmierci co miesiąc raty za moja nieruchomości w ramach odwróconego kredytu hipotecznego. Ich wysokość jest zależna od wieku kredytobiorcy oraz wartości nieruchomości. Można sobie o tym także poczytać tutaj http://odwroconahipoteka.pl/baza-wiedzy/jak-dziala-odwrocona-hipoteka/ Ważne jest to, że do chwili śmierci kredytobiorcy to on jest właścicielem nieruchomości. Daje to gwarancję tego, że nikt nieruchomości wcześniej nie zabierze.

Gość gość
A ja odkładam i czekam na besse lub porządny krach na giełdzie :) grube ryby tylko na to czekają :) pozdro dla kumatych :classic_cool:

Gość krystian9
Wszystkim którzy zastanawiają się jak ulokować swoje oszczędności na przyszłośc polecam ike lub ikze. Żyjemy w takich czasach że musimy posiadać dodatkowe zabezpieczenie na przyszłość

Gość gość
IKE /IKZE - śmiechu warte. TAm przecież można jakieś grosze dac :)

Gość hana1970
uważam, że jeśli rzeczywiście wcześniej zacznie się oszczedzanie na ike, to po kilkudziesięciu latach uzbiera się naprawdę spora suma.

Gość gość
to poczytaj dokładnie na temat zasad wypłacania pieniędzy z ike. moim zdaniem warto mieć po prostu osobne konto, albo kupić działkę. warto też się wybrać do doradcy finansowego, np. http://www.ptdfinanse.pl/

Gość gość
nie planuje żyć aż tak długo żeby dotrwać do emerytury