Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaki wydasz wyrok..

zabicie w obronie koniecznej, jaki będzie wyrok? adwokat z urzędu

Polecane posty

Gość jaki wydasz wyrok..

nie wiem czy została przekroczona obrona konieczna, ale jeśli kobieta niewielkiej postury w obronie innej osoby wali w potylice faceta trzy razy ksiązką 340 gramów w afekcie po czym nie udziela mu pomocy (facet był agresywny i pijany) co bedzie?

Gość śliski kocyk
JAk ukryje zwloki pod gruzem i bedzie publicznie rozpaczac przez 2 tygodnie, to jeszcze ochrone dostanie.

Gość dfgdfg545545
Więcej szczegółów. I najlepiej spytaj na forum prawnym a nie tutaj.

Gość dfgdfg545545
Niestety w tym porąbanym kraju prędzej pójdziesz siedzieć za zabicie atakującego cię bandyty niż jego by skazali za napad na ciebie...

Gość jaki wydasz wyrok..
sprawa nie dotyczy mnie bezpośrednio, ale są kamery chyba z monitoringu ale nie wiem czy były sprawne, to było zajście w miejscu publicznym, nikt jednak nie zareagował. Pytam bo chce wiedzieć co mogę robić gdyby mnie to spotkało, czy powinnam stać bezczynnie i czekać aż zabiją kogoś czy działać

Gość borsunio
a co to znaczy nie udzielenie pomocy? zostawienie na ulicy i tyle - to źle, jeśli zrobisz to co napisałaś, po czym wezwiesz policję ( możesz uciec byleby od razu kogoś zawiadomić) to prawdopodobnie będziesz zupełnie nie winna, obrona i tyle

Gość jaki wydasz wyrok..
mało szczegółów bo nie brałam w tym udziału, pijany typ zaatakował chlopaczka, nikt mu nie pomógł oczywiscie w tym zasranym kraju, znajoma miała pod ręką tylko ksiązke bo wracała z uczelni akurat no to instynktownie wzieła i zaczeła go okładać (napastnika) zaszła go od tyłu..nigdy nie była karana, ale teraz to może popsuć jej reputacje?

Gość manio ciekawski;
w ogóle nie powinno być procesu bo działała w obronie koniecznej nagrodę powinna dostać ale obawiam się, że to są tylko moje pobożne życzenia i że niestety proces będzie i być może dobrze będzie, gdy dostanie coś w zawiasach przynajmniej w ubiegłych latach, była taka gówniana praktyka rzygać się chce

Gość jaki wydasz wyrok..
to jest chore, bo ta dziewczyna nie żałuje tego co zrobiła, tamten typ miał sporo wzrostu zaatakował małego chlopca (no z 170cm) ona też nie jakas potężna, miała pozwolić by tamten temu małemu głowe roztrzaskał? dodam, że w otoczeniu było kilku dorosłych mężczyzn i nikt nie pomógł, policje wezwano dopiero gdy ten typ sie przewalił po ciosach ksiązką

Jaki będzie wyrok to zależy tylko od sędzi i tego jakie dokładne fakty jemu czy jej zostaną przedstawione ale wygląda że nie zostały przekroczone warunki obrony. Z tym że od tyłu, książka.. No to już musi prawnik się wypowiedzieć. Najlepiej poradzić się prawnika albo na forum prawnym. Tam często są ludzie znający lepiej przepisy. Siedzę z kolegą jest policjantem i mówi że trochę nie ciekawie że od tyłu atakowała więc raczej osąd by zostawił sędzi. Ale myślę że też jak już wogóle to zawiasy.

Gość tak to widze
powiem ci jak nasze sady to rozsadza ----gdyby stala naprzeciw niego i go okladala ----uniewinienie bo to byla postawa obywatelska l obrona konieczna ------------------a ze zaszla go z tylu to napad i w wypadku smierci do dozywocia wlacznie a w najlepszym przypadku przekroczenie obrony koniecznej do 5 lat

Gość tak to widze
iedyna obrona z jej strony w sadzie -----------ze chciala mu ksiazka wbic troche rozumu do tego pustego łba ......

Gość jaki wydasz wyrok..
dodam, że potem ona byla w szoku, miała nieposzlakowaną opinie, pomagała ludziom, za darmo na wolontariacie, a że od tyłu go zaszła, bo to było w pewnym specyficznym miejscu, w kazdym razie co miała zrobić? popukać go ramieniu i powiedziec 'odwróc sie kolego zaraz ci przyłoze?:)" to jeszcze ona by oberwała, musiała go z zaskoczenia,ale fakt mogła sie nie wtrącac, mogła dać skatować tego chłopaczka w końcu

Jak dla mnie obrona konieczna jesli sedzie bedzie sie upierac mozna zaslonic sie chwilowa niepoczytalnoscia wazne by nie oskarzyli o zbrodnie w afekcie lub z premedytacja ( ofiara katowana sychicznie fizycznie przez dluzszy czas ma dosc zabija kata ) ale w to wchodzi iele czynnikow i wszystko jest wazne no ja bym taka osobe uniewinnila ale nie daj boze pAlnie gada podrecznikowo i juz przekitrane trzeba zespol dobrych adwokatow psychologow i zgodzic sie na wariograf

Gość mmmmmmm ochhhh
Nie da się zabić faceta książką.

jak sedzia glupek moze to uznac za przekroczenie granic obrony konecznj i yjdzie na to ze kat to ofiara wazni sa swidkowie biegli monitoring wizja lokalna

Gość ostatnio ogladalam
sad rodzinny byla tam sprawa 1l5letniej dziewczyny, ktora zabiila jak sie okazalo wlasnego ojca, bo chcial ja zgwalcic wbijajac mu noz w brzuch, mysle, ze sad powinien dac wyrok, ze bylo to w obronie koniecznej

Gość ostatnio ogladalam
no i jej dal taki wyrok-obrona konieczna

No nie denerwuj się na nas. Niestety w sądzie emocje nie mają racji bytu i nikogo nie obchodzi czy chciała dobrze. My możemy tak myśleć a ona to wiedzieć ale jesli przepis powie że od tyłu to zabójstwo to i za nie dostanie karę. Prawo prawem jest i tyle. Niestety. Niemniej myślę że sąd weźmie pod uwagę wszelkie fakty czyli afekt, strach przed większym, i inne sprawy które wyjdą w trakcie pewnie i dostanie zawiasy. Ale nadal uważam że powinnas pytać na forum prawnym bo my możemy tylko podyskutować sobie i wyrazić własne opinie. No chyba że nie o rade tylko o wygadanie Ci chodzi. Ja bym ją uwolnił jeśli są świadkowie że gość był agresywny i mógł zagrażać. Proste. A co mówi prawo to trochę inna kwestia..

Gość jaki wydasz wyrok..
ok ,dzieki za wszelkie rady, tylko jeszcze ta obrona konieczna, bo ona w sumie nie broniła siebie tylko kogos innego .. ja to pewnie bym sie skuliła ze strachu i tyle...a ją podziwiam że pomogła.. ale teraz bedzie miała klopoty :(

Gość jaki wydasz wyrok..
nie denerwuje sie na was, przepraszam jesli tak to zabrzmiało, mam raczej za złe to nie wiem komu...ludziom którzy ustanawiają prawo i ludziom którzy stoją bezczynnie! rozumiem,że można bać sie karka ale jakby z 3-4 dorosłych męzczyzn go obezwładniło to i zadzwoniło po policje od razu to byloby inaczej

Gość tak to widze
a tak naprawde to ona bronila kogos wykazala sie prawidlowa postawa obywatelska i niewazne czy okladala go ztylu czy z przodu dzialala w ob ronie czyjegosc zycia czyli inaczej dzialala w obronie koniecznej nie bila go lomem,szynaą czy nozem czyli nie mogla przewidziec ze ksiazka go zabiie do czego zmierzam -----------nie przekroczyla obrony koniecznej powinna byc uniewiniona i dostac w nagrode od policji dyplom uznania a od wladz miasta nagrode

Gość nasze córeczki blizniaczki
za samo uderzenie nie odpowie,obrona konieczna,ale zostawienie bez wezwania służb i pomocy to może może być nawet morderstwo w zamiarze ewentualnym

Gość tak to widze
jezeli dzialala w obronie koniecznej to niepowiadomienie i ucieczka mogly byc wynikiem szoku a za to zaden sad nie skarze a ile zdarzenie bylo takie jak przedstawila autorka

Gość mmmmmmm ochhhh
NIe można zabić faceta książką :D🖐️

Gość tak to widze
mmm --------kazdego czlowieka mozna zabic nie tylko ksiazka ale nawet zwyklym piórkiem to jest tylko kwestia czasu a nawet nie dotykajac go inaczej blyskawiczne machniecie reka przed ustami powoduje efekt podobny do utopienia -brak powietrza i smierc znaja ten sposob kraftmagi chlopcy z oddzialow specialnych