Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elżowianka

w domu u mojej mamy mieszka siostra z męzem

Polecane posty

Gość elżowianka

mam taka sytuację że siostra mieszka z mężem na górze domu u mojej mamy i oni sobie góre wyremontowali ale wyremontowali też mieszkanie mojej mamy na dole i urzadzili wymienili centralne dla całego domu chyba kuźwa nie myslą że to będzie ich bo je wyremontowali tym bardziej ten jej mąż rządzi się w całym domu i ogrodzie jak pan na włosciach a jest włascicielem tylko góry 37 metrów kwadratowych nie wiem co robić co radzicie ?

Gość kobieta na zakręcie zyciowym
a czym ty sie martwisz?? jak rodzice umrą to zgodnie z prawem spadkowym nalezec sie bedzie polowa majątku

Gość kamillllllla millllla
już Ci napisałam wprowadź się do nich i zamieszkajcie razem w domu rodzinnym remontujcie dom wspólnie i wspólnie opiekujcie się mamą na starość :)

Gość ciekawska czytaczka kafe
połowa się należy , albo cie spłacą , albo sie wprowadzisz:D

Gość elżowianka
tzn mam żyje, tata nie ale martwi mnie to bo ten facet inwestuje forsę w mieszkanie ktorego włascicielką jest moja mama i on mieszka w całym domu , kuchnie na dole u mojej mamy urządził więc nie wiem o co mu chodzi , to mieszkanie i ogród z garazami nie jest jego prawnie więc po co to robi ?

To Ty też remontuj mamie dom! w czym problem? żal Ci, że mama ma czyste mieszkanie? albo wprowadź się do tego domu i razem z nimi remontuj, płać rachunki, żyjcie razem :)

jasne będzie żyl w ruderze, bo ty sie o spadek boisz puknij się w łepek

Gość arkadiusz00000
UWAZAJ ZEBY MATKE NIE NAMOWILI I NIE SPISALA CZASEM TESTAMENTU ZE IM WSZYSTKO ODDAJE PO SMIERCI. CWANIACY NIEZLE CHCA SIE USTAWIC ZA POLDARMO

Gość elżowianka
nie mogę się wprowadzić mieszkam w innej miejscowości ale to nie oznacza że dom jako całość będzie jego bo ożebnił się z córką włascicielki co za debil :(

Gość mieszaniec55
to dlaczego z nim szczerze nie porozmawiacie? nie dość, że gość Wam poprawia dom, żebyście miały godne warunki to jeszcze mają pretensje. co? lepiej byłoby gdyby przychadził do tego mieszkania codziennie pijany? i kasę, zamiast inwestować to lepiej żeby poszedł przepić?

Gość Spryciarz)))))))))))))))))))))
Bo już po śmierci ojca powinno zostać przeprowadzone postępowanie spadkowe !!! A w tej chwili to namawianie na testament nic nie da, bo po ojcu należy ci się część jak psu buda !

wolałabyś by matka mieszkała w ruderze?? jeśli tak się boisz o spadek to jedz do nich i porozmawiaj z nimi, powiedż, że rażą Cię te remonty i że są niepotrzebne :)

Gość elżowianka
jesli chodzi o rachunki to placi je moja mama ze swojej emerytury prawie zawsze tzn w 90 % , jedzenie kupuje i zakupy robi oni też kupują jedzenie jak mamie już forsy nie ma mają dwójkę dzieci więc swoje pieniadze wydają na inne rzeczy pozatym JA kupuje mamie leki , bo już na te leki ja nie stać

a z mamą rozmawiałaś na ten temat??

arkadiusz00000 - nie pitol i nie strasz autorki. Mamuśka by musiała ją najpierw wydziedziczyć a podstaw tu raczej nie ma . Czy tak , czy tak polowa się jej będzie należeć. A zięciullo nie ch remontuje jak lubi:D, podwyższa wartość domu:D

Gość elżowianka
tzn mam nie chce mnie wydziedziczyć ale wiadomo co będzie jeśli za lata mamy juz nie będzie a on rozpanosi się w całym domu musi mnie spłacić , musi o tym wiedzieć rozmawiałam z siostra i jej powiedziałam że nie są włascicielami mieszkania na dole -70 metrów tylko tam i żeby zdawali sobie z tego sprawe ostrzegałam ją

tak samo jest u mojego faceta w rodzinie. jego siostra wprowadzila sie z mezem,do mojego faceta rodzicow i tez ten mąz robi remonty, ocieplania, zajal sobie calą piwnice swoimi jakimis rupieciami(jest budowlancem ale talim ze szkoda gadac fuszera za fuszera) ze tesciu nie ma nawet gdzie kartofli trzymać.moja tesciowa nie jest zadowolona z tych remontow ale sie nie odzywa bo to jest taki awanturnik ze szkoda gadac zaraz by byla zadyma. on oczywiscie mysli ze jak zrobi te remonty to ze chata bedzie jego, a tu jest problem bo moj facet tego goscia nienawidzi, jesto jego wrog nr,1 . i chociaz by niewiadomo co to wzyciu sie nie zgodzi zeby ten dom byl siory i tego kutasa. ten moj mamuske tak nakrecil , a ze jest ukaochanym synusiem, ze mama chce zapisac testament na mojego faceta z zaznaczeniem o wydziedziczeniu siostry. ja sie nie wtracam bo za kilkanascie lat, jak nie daj boze cos sie stanie i tesciowie umrą to to sie dopiero zacznie wojna rodzinna

no i prawidłowo:D ostrzegłas ,że nie zamierzasz się niczego zrzekac.

dlatego jestem przeciwniczką mieszkania z teściami/rodzicami po ślubie :) ale jaja:)

Gość elżowianka
i własnie o to chodzi, że ja się tej awantury boję jak juz nie będzie mamy jeszcze będę ich po sądach ciągała, masakra a on poda argument że remontował -nonsens tam sa jego szafy, piwnicę również zajął, warsztat tam ma mama jest taka ugodna ,mówi że to nie jest jego, takie tam, ona nie chce sie kłócić

to Ty też się wprowadż do tego domu:) albo niech Cię teraz spłacą przecież mogą pogadaj z mamą i z nimi zapytaj prawnika czy notariusza

jego szafy itp, to niech sobie póżniej je zabierze:D a ty wyremontujesz swoje jak ty będziesz chciała:P hahaha. On to robi na własne ryzyko:D

Gość elżowianka
ale ja nie będę tam mieszkać ale to nie oznacza, że skoro nie będę tam mieszkać to on se może wziąźć :O prawnie matka ma dwie córki i mieszkanie na dole domu z ogrodem, garażami jak mamy nie będzie ja jestem wspołwłascicielka co nie musi oznaczać że mam tam mieszkać to nie będzie oddane dlatego bo ja jestem gdzie indziej

ale w czym masz kobieto problem?? idziesz z mamą do prawdzika/ natariusz pokazujesz papiery na dom, mówisz jaka jest sytuacja i on Ci mówi jak to wygląda zacznij coś robić skoro chcesz kasę, a Ty tylko biadolisz, że dom remontują :-0

Gość elżowianka
wartośc na obecne czasy to 300 tys - dół z ziemią i zabudowaniami więc jeśli to chcą musza mi dać 150 tys a skąd oni to wezmą ? wiadomo że nie mają :O

porozmawiaj z siostrą nie pomyślałaś o tym?

może wezmą kredyt by Cię spłacić a rozmawialiście na ten temat z rodziną???

nie rozumiem ja bym się cieszyła, że moja siostra wyremontowała mamie jej część i zrobiła centralne a Ty się zastanawiasz i boisz, że mama im przepisze dom aleś Ty chytra, strach pomyśleć

słuchaj skoro nie chcesz tam mieszkać to albo cię spłacą - dostaniesz połowę wartości pomniejszone o to co on w to włożył-no sorry , nie zapłaci ci za swoją nową kuchnię:D czy tapety, szafy itp:D , albo zatrzymasz swoją część na przyszłość dla swoich dzieci , ale wtedy musisz dokładać do utrzymania tego domu ( typu ogrzanie coby rury nie popękały, naprawy dachu itp) i płacić po polowie poatki.

autorka to chytra, niewdzięczna osoba wg mnie już planuje śmierć matki i jak to będzie po jej śmierci z góry zakłada, że jej siostra i mąż siostry są chytrzy i chcą cały dom i dlatego remontują a nie wpadła na to, że może oni to robią bo są wdzięczni mamie, że mogą mieszkać na górze? bo siostra kocha swoją mamę? okazuje się, że najbardziej chytra jest autorka, bo już myśli o spadku