Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mena_

pytanie o niekapki, bidony i inne kubeczki a prochnica

Polecane posty

Gość Mena_

Powiedzcie mi jak to jest z tymi niekapkami, bidonami, butelkami z ustnikiem a prochnica. Przeczytalam juz nieraz infomracje ze butleka sprzyja prochnicy - nawet czysta wode dziecko powinno jak najwczensiej nauczyc sie pic z niekapka, bidonu czy innego ustnika. Ale czemu niby ta butelka powoduje prochnice a ustnik juz nie? Wiem ze taka teoria jest ale nigdzie nie znalazłam wyjasnienia dlaczego. Czy dziecko pije ze smoka czy ustnika plyn ma kontakt z zębami. I drugie pytanie czy zamiast ustniaka, niekpaka itp moze byc taki ustnik jak jest w niekotrych butlekach z woda mineralną. Moja corka - 9 miesiecy nauczyla sie wlasnie pic z takiej butelki, bo bylysmy na zakupach ja zapomnialam jej butelki z woda i kupilam mineralna z takim "dziubkiem sportowym" i o dziwo moje dziecko odrazu zalapalo wiec w sumie moze pic z tego czy trzeba koniecznie kupowac specjalne niekapki czy bidony? Taki niekapek kosztuje troche a taka buteleczka z woda ok 2 zl.

Jako matka 3 dzieci powiem tak: nie dajmy sie zwariować i miejmy swój rozum. Zadne moje dziecko nie korzystało z niekapka. Tylko butla ze smokiem i zwykły kubek, jakos po ukonczeniu roku. I było i jest tak. W domu z kubków, normalnie jak dorośli, na wyjscia butelki ze smokiem, oczywiscie starsze nie, ale młodsze, 2,5-latki tak. Nie zamierzam ogłupiac dzieci i dawac im jakies niekapki. Zwłaszcza że nie zamierzały z czegoś takiego pić, bo owszem, próbowałam, ale miały to w nosie, wolaly zwykłe "kapki" :-P I teraz najważniejsze: wszystkie moje dzieci, a zwłaszcza starsze, które też piło dłuuugo z butli (kasze do ponad 3 lat, nawet w nocy!!!), maja piękne, zdrowe, równe, bielutki i bez najmniejszego śladu próchnicy zęby!

Gość Mena_
no moja ma 9 miesiecy i pomału uczę ja pic z normalnego kubeczka bo wlasnie chcialabym unikąc kupowania kolejnych akcesorii kotre potem stoją i sie kurzą. Takze póki co chyba zostawie tą zwykła butelke z dziubkiem po wodzie mineralnej do picia wody w ciągu dnia, mleko pije dalje z butli 2 razy dziennie.

Gość Mamalesia
Trolosa-zazwyczaj się z Tobą zgadzam,ale tym razem nie do końca-oczywiście nie dajmy się zwariować tu 100% racji. Otóż jeśli dziecko ma zdrowe i mocne kości,to nawet długotrwałe picie z butelki mu nie zaszkodzi. Ale jeśli te kości nie są na starcie zbyt mocne,to lepiej uważać. Autorko nie ma musu dawania picia z niekapków. Mój syn do picia dość szybko przysposobił sobie bidon ze słomką-coś koło 7 miesięcy miał. Potem pił w domu ze zwykłego kubka lub szklanki z arcorocu a jak wychodziliśmy to właśnie butelka z wodą z ustnikiem. Teraz wrócił bidon,bo jak idziemy na 2-3 godzinny spacer to biorę w termos gorącą wodę i mu dolewam,żeby miał ciepłe picie. A butelki plastikowe po wodzie pod wpływem ciepła by się odkształcały.

Gość Mena_
ale wlaśnie jaki jest związek miedzy butelkami ze smokiem a butelkami z ustnikem i prochnicą ? Dlaczego mowi się o prochnicy butelkowej? przeciez niewazne czy dziecko bedzie piło z butelki, niekapka czy poprostu z kubka np mleko czy sok w nocy po umyciu zębow to zwieksza sie ryzyko prochnicy bez względu na "pojemnik".

Mamolesia, no własnie duzo zalezy od predyspozycji genetycznych, moje dzieci maja zęby po meżu, on w wieku 30 lat tylko raz miał borowany ząb. Jednak słyszałam tez negatywne opinie na temat niekapków. Nie bardzo tez rozumiem, na czym miałoby polegac zagrozenie ze strony butelki ze smokiem, z której dziecko wypiloby powiedzmy raz czy 2 razy dziennie podczas spaceru ???? Co do tych bidonów ze słomką to chyba zakupię moim :-)