Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze o porade - pliss

czy mozna rozliczyc internet?

Polecane posty

co miesiac płace abonament internetu - 40zł . czy moge sie z tego rozliczyc? jak? i co potrzeba?

Gość oooo ja
musisz wykazać ze Twoje ogloszenie erotyczne na necie jest aktualne

proszę niech mni ktos napisze

Gość powiem i ja.....
możesz odliczyć opłatę za internet na załączniku PIT-0 w Twoim wypadku będzie to 480 zł

kurcze ale ja nie mam zadnych faktur

jeśli cały rok płaciłaś po 40 zł miesięcznie to w PIT 0 w rubryce wydatki z tytułu użytkowania sieci internet musisz wpisać 480 zł.pozdrawiam

a po co faktury? odliczasz kwotę, jaką placilaś za net w razie wyjaśnień czy kontroli dopiero mogą prosić o przedstwienie faktur, to je sobie z konta wydrukujesz najwyżej i nie rozliczyć, tylko odliczyć, czyli odjąć ich kwotę od dochodu za poprzedni rok

ja też nie mam faktur bo mi nie potrzebne jak wezwą zajdę do firmy od której mam internet niech mi wydrukują zbiorówkę i po problemie

od maja 2011 oplacalam internet. czyli jak to bedzie?

Gość powiem i ja.....
faktur teraz nie musisz mieć ale tak jak pisała Ewa, 33 jeśli zostałabyś w przyszłości wylosowana do kontroli skarbowej to wtedy musisz pokazać faktury....wg. prawa wszelkie dokumenty związane ze skarbówką powinno się trzymać 5 lat .....ja sama kiedyś wywaliłam bezmyślnie rachunki za net ale teraz z ostatnich 3 lat mam

Gość reeerrrrrty
A podobno w tym roku już nie są potrzebne faktury tylko jakieś potwierdzenie zapłaty. Czy dobrze słyszałam? Ja mam zamiar odliczyć ale faktur nie mam tylko potwierdzenie nadania przelewu wydrukowane z neta.

Gość powiem i ja.....
jeśli z dniem 1 maja zaczęłaś opłacać net to możesz sobie odliczyć tylko 320 zł

posłuchajcie proszę firma u ktorej oplacam internet przyslalam faktury za internet od maja do grudnia 2011. nie bede juz pisac dlaczego tak sie stalo ale niektore z tych faktur zostaly niechcacy spalone w piecu. zostaly mi tylko z sierpnia , wrzesnia, pazdziernika i grudnia. reszty nie mam. na fakturach pisze ze to orginal. czy w razie czego moge jechac do tej firmy zeby mi wydrukowali nowe faktury? te ktorych brakuje?

Gość a ..........
Poproś o duplikaty faktur żaden problem

ja sobie sama rozliczeń nie prowadze - jezdze do takiej ksiegowej i ona mi wszystko wypelnia. wypieram sie do niej w njblizszym czasie i dlatego chcialam sie dowiedziec czy musze najpierw zalatwic te faktury zeby byl komplet i wystarczą jej te od sierpnia do grudnia.

Gość a może ....
po co jechać, zadzwoń po duplikaty

Gość mammamammaaa
nie odlicza sie całego tylko VAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Faktury w razie czego trzeba mieć. Mnie rok temu wzywali jak internet sobie odliczylam że mam przyjść do skarbówki z fakturami.

Może być potwierdzenie wpłaty, o ile na druku wymieniono za jakiego rodzaju usługę jest to opłata. Jeżeli jest tam tylko numer faktury, to i tak faktura będzie potrzebna.

A jak nie wiedziałam ze mozna odliczyc internet to wyrzucałam faktury, i zeby odzyskac to pisałam maila zeby mi wydrukowali i wyslali i dostałam za ten okres wszystkie co chciałam.

Gość powiem i ja.....
ja sama też nie robiłam rozliczenia tylko robiła mi księgowa z pracy podałam jej tylko kwotę jaką ma mi wpisać do rozliczenia za net i taką wpisała faktur księgowej nie pokazywałam w końcu to moja sprawa czy podaję prawdziwą kwotę czy nie i ja jestem odpowiedzialna podpisując zeznanie podatkowe a nie księgowa a duplikaty faktur sobie załatw dla własnego spokoju i podłącz je później pod kopię zeznania PIT

ale duplikaty mi dają w tej firmie tak? a czy musze miec dowody zaplaty tak jak kotos wyzej napisal? ja placilam rachunki przez internet wiec nie mam dowodów zaplaty. a czy za cyfrowy polsat tez sie moge rozliczyc?

Kiedy możesz skorzystać z ulgi internetowej? Wówczas, gdy: 1) poniosłeś w roku podatkowym wydatki za użytkowanie Internetu oraz 2) posiadasz dokumenty potwierdzające ich poniesienie zawierajace w szczególności: dane identyfikujące Ciebie, jako kupującego usługę, dane sprzedającego (dostawcy usług internetowych), rodzaj zakupionej usługi i kwotę zapłaty (np. faktury VAT ). Jak obliczyć kw otę ulgi? Kwota odliczana od dochodu dotyczy wyłącznie wydatków związanych z użytkowaniem Internetu, niezależnie od miejsca, w którym z niego korzystasz jak i formy jego dostępu. W ramach ulgi mieszczą się bowiem zarówno wydatki poniesione w związku z użytkowaniem Internetu np. w domu poprzez stałe łącze, czy bezprzewodowo, w tym za pomocą urządzeń mobilnych w komputerze lub telefonie komórkowym, jak również w kawiarence internetowej. Jeśli jednak dostęp do Internetu jest tylko jedną z usług kupowanych u danego dostawcy, obok np. telewizji kablowej czy telefonu stacjonarnego, z faktury VAT musi wynikać kwota wydatków za użytkowanie Internetu.

jak płacisz przez internet to masz na koncie historię więc wszystko masz.

a telewizor za ktory dalam 2000zl? moge te dac fakture od niego?

a fakture za telewizor?

wiecie co mnie teraz zaskoczyło? na tych faktorach sa nierówne kwoty. np na jednej pisze suma brutto 120zl a na drugiej 80zl. a przeciez co miesiac pisalam rowno -40zl.