Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

soft&cream

swedzacy brzuch w ciazy :(

Polecane posty

witajcie. od ok msca potwornie mnie swedzi brzuch:( pije wapno, smaruje balsamami, ale nic nie pomaga. po za tym mam takie dziwne uczucie. koszulka, dotyk "kluje" czuje jakbym miala pelno okruszkow. miala ktoras tak?

Tak wiem o czym mówisz, też mogłabym sie zadrapać, smaruje brzuch co 30min oliwką nie pomaga w 100% ale zawsze coś, trzeba sobie rade dawac. Pocieszams ie ze jeszcze 4tyg zostały..a moze wczesniej urodze?

kotka, czyli musimy to przetrwac? ja z drapaniem daje rade. musze, bo jak sie podrapie to potem tak boli i piecze:( najgorzej z tym kluciem:(

Gość frrfdtfrt
gdy w ciązy swędzi brzuch, to znaczy, że tworzą się rozstępy. Wystarczy od początku ciąży smarowac brzuch oliwką...

zapomnialam ze to klucie, takiw dziwne uczucie jakby ktos mi cos wbijal pod skore.. mam od 2 dni, wczoraj po prawej stronie i dzisiaj po lewej ale przeszlo ja mysle ze to mój synek sie tak ulozy ze boli..ja mam uczulenie na prawie wszystkie balsamy dlatego uzywam oliwki dzieciecej i bio oil olejek jest super tyle ze drogi..damy rade.

jak swędzi tylko brzuch to normalne ale poobserwujcie się czy np ręce i nogi was nie swędzą bo wtedy trzeba zrobić badania na cholstaze :)

Gość cdn.....
w ostatnich tygodniach brzusio rosnie najbardziej to i skora sie rosciaga i piecze a przy tym swedzi bardzo, musicie duzo smarowac kremami nawilzajacymi i dobrze je wcierac

mnie kluje skora. jakby ktos mnie kul igla :( rozstepow nie mam, smaruje co chwile. a na rece i nogi swedzace to biore tabletki na alergie. dodam, ze skora na brzuchu sie nie luszczy, nie jest sucha, ani mocno napieta

Gość burrda
Dziewczyny mam pytanie. Chodzi o taka zwykla oliwke dla dzieci? Jest naprawde skuteczna? Od kiedy zaczac sie smarowac? Jestem dopiero w 13 tygodniu i brzuch juz troche rosnie.

Gość mou
jeżeli masz skłonności genetyczne do rozstępów to choćbyś się smarowała najdroższymi i najlepszymi specyfikami to i tak wyjdą.' moja znajoma tak miała -smarowała i w ogóle bardzo dbała o skórę a rozstepy jej wyszły na sam koniec ciąży gdy brzuch opadł.

Gość to normalne ,
robią się rozstępy, teraz jeszcze nie widac szok bedzie jak urodzisz , gdy teraz tak duzy obszar swedzi prawdopodobnie bedziesz miała duze i liczne

Gość jeżyk z jabłuszkiem
Ja od 36 tygodnia się z tym zmagam, nie jest to kwestia rozstępów, bo swędzą nawet pachy czy górna część dłoni. Na piersiach miałam mega wysypkę, na brzuchu też ale później. Miałam przepisane specjalne maści. Później kosmetyki Emolium itp. Zrobiłam badania na cholestazę, na szczescie w tak późnej ciąży zdarza się to bardzo rzadko - jednak jeden czynnik (fosfataza alkaliczna) wyszedł trochę ponad normę - jest to fizjologiczne w III trymestrze ciąży. Nie pozostaje nic innego, jak tylko urodzić. U mnie jeszcze został tydzień. Noce są najgorsze, tak jak piszesz, swędzi nawet dotyk koszulki na ciele. Nie można spać. Moje rady: - spróbuj zamiast drapania lekko podszczypywać swędzące miejsca. - jeśli nie da rady zasnąć, na niepodrażnioną skórę (tzn. bez ranek) stosuj Urganol (to taki chłodzący żel przeciwświądowy - 10 zł kosztuje); - po posmarowaniu się balsamem (najlepiej hipoalergicznym) owiń brzuch pieluchą. Pozdrawiam i nie słuchaj tego o rozstępach, jeśli jeszcze nic nie widać to może unikniesz bardzo pokiereszowanego brzuszka.

Gość mou
no nikt nie powie czy się udało bez rozstępów aż do porodu. rozstępy mogą powstać ale z racji że skóra jest naciągnięta to ich nie widać aż się urodzi. jeśli choleostaza zostanie wykluczona to trzeba po porostu dotrwać do końca ciąży.

Gość jeżyk z jabłuszkiem
Pewnie, że nie zawsze uda się bez rozstępów, tego nie twierdzę :) Ale swędzenie może mieć różne przyczyny, najczęściej jest to kwestia hormonów, ale może być to też cholestaza czy świąd ciężarnych. Może być to wysypka od jedzenia - wątroba nie radzi sobie z cytrusami czy mlekiem; może być to wysypka kontaktowa od ubrania (np. nowych staników czy proszku do prania).

W kwestii swędzącego brzucha i wycofaniu FISSANU z rynku (podobno zawierał jakiś składnik o potencjalnie niekorzystnym działaniu na płód) - szczerze ODRADZAM krem PERFECTA firmy DAX Cosmetix. Uczula koszmarnie, a świąd skóry niestety nasila się z kazdym dniem jego stosowania, dodatkowo, jeśli ulegniemy i zaczniemy drapać - pojawią się miejscami żółte plamy i "kaszka" na skórze. DAX jest ogólnie słabą firmą, produkt ma być tani, więc korzystają z tanich i nieskojakościowych komponentów, ale pani w aptece tak bardzo namawiała, że uległam i niestety do dziś żałuję, bo ślady pouczuleniowe niewiele się zmniejszyły. Cena też nie powalała (27 PLN), ale nawet gdyby był za free to więcej bym go nie dotknęła. Trzeba też uważać na skład bluzek które się nosi, aby zawierały 100% bawełny, a nie np. elastan, bo on także uczula. Najlepiej używać tradycyjnej hipoalergicznej oliwki i natłuszczać, natłuszczać, jeszcze raz natłuszczać. DEXERYL jest bardzo tłustym, ale kojącym balsamem do ciała i teraz mi pomaga po spustoszeniach, jakie przyniósł balsam przeciw rozstępom Perfecta.

Gość kokoszka123
ja miałam masakrycznie swędzący brzuch, własciwie całe ciało mnie swędziało, nawet miałam te badania na cholestazę, a potem się okazało, ze to oliwka johnssona. odnośnie rozstępów: z okresu dorastania pozostały mi koszmarne rozstępy na łydkach, udach, piersiach, plecach. myślałam, że w ciąży będę miała koszmarny brzuch, bo skłonność do rozstępów mam;) i pomyślałam, skoro i tak mają być, to nawet najlepsze balsamy nie pomogą, i stosowałam cały czas balsam i olejek z babydream z rossmana. i na brzuchu nie mam ani jednego. super serja, i niedroga, i łagodzaca fajnie. POzytyw

Gość gość
Mi pomogło picie wapna