Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Prośba!:)))

Pracujące mamy, prośba o pomoc w pracy licencjackiej :)

Polecane posty

Drogie mamy, Piszę pracę licencjacką na temat strategii radzenia sobie kobiet z równoczesnym pełnieniem roli matki i pracownika. Dlatego gorąco proszę o wypełnienie mojej ankiety przez kobiety pracujące posiadające dziecko do lat 6. Będę bardzo wdzięczna za pomoc! Wypełnienie ankiety zajmie ok 5 minut a ja będę mogła dokonać badań w mojej pracy... http://www.ankietka.pl/ankieta/79216/strategie-radzenia-sobie-kobiet-z-rownoleglym-pelnieniem-roli-matki-i-pracownika.html dziękuję 🌼

drogie mamy, bardzo proszę :)

dziękuję osobom które wypełniły i zachęcam by reszta mam to zrobiła :) miłego wieczoru !!

Gość wypelnilam
prosze

dziękuję, jest to dla mnie bardzo ważne ponieważ chcę uzyskać rzetelne i prawdziwe informacje od pracujących mam !:)

Gość Paczka działa tak, że
Zostawiłam komentarz pod ankietą. Przeczytaj.

Ankietę oczywiście wypełniłam, ale brakowało mi miejscami opcji w odpowiedziach...

dziekuje za sugestie, dzisiaj dopiero zaczelam zbieraqc wyniki sprobuje to jakos zmodyfikowac zeby ankieta spełniała wymagania!! :)

a w którym pytaniu najbardziej brakowało Pani dodatkowej opcji odpowiedzi?

jednak nie wypełnię, pytania są kiepsko skonstruowane. np. 3 (baardzo skrajne odpowiedzi), 6 (istnieje coś takiego jak praca na część etatu lub w domu, w ogóle tu nie ujęte), 9 (istnieje możliwość połączenia bycia spełnioną a obu płaszczyznach), 18 (jeśli ktoś nie zaznaczy którejś odpowiedzi to będzie sugerowało, że pracodawca się na coś nie zgodził, ale we wszystkich wypadkach to pracownica występuje o daną kwestię - lecz przecież nie musi o wszystkie), 24 (jest różnica mieszkać w mieście liczącym 110 tys. mieszkańców, a liczącym 340 tys.,zawsze daje się tę skalę powyżej 300 tys.; poza tym - nie ma zagranicy), 25 (najmłodsze może mieć więcej niż 6 lat). a to tylko na pierwszy rzut oka... ta ankieta nie jest rzetelnym środkiem diagnostycznym. jakieś wyniki będą, ale raczej mało miarodajne.

Jest ujęte,że ankiete kieruję do mam które mają dziecko do lat 6 no cóż, to moja pierwsza ankieta, promotorka ją zaakceptowała.. ale.. za wszelkie sugestie bardzo dziekuje

co będe mogła to spróbuję zmodyfikowac bo dopiero dziś zaczęłam :)

Brakowało opcji tam gdzie 3. odpowiedź kończyła się na "Nie wiem" "Nie mam zdania", bo niektórzy mają zadnie i wiedzą, ale zabrakło pola do wyrażenia tego co myślą. Co do wieku, to ludzie mogą mieć nawet do trojga poniżej 6 lat i każde w innym przedziale wiekowym z 3 dostępnych.

* Co do wieku dzieci, to ludzie mogą mieć nawet do trojga poniżej 6 lat i każde w innym przedziale wiekowym z 3 dostępnych.

dziękuję Wam, każda sugestia się przyda szkoda !!!

Uwzględnij też to, czy matka jest z ojcem dziecka, czy jest samotną matką, bo wtedy będziesz miała odpowiedź na część wyników, typu "radzę sobie sama", "pracuję bo muszę i nie mogę być na wychowawczym", itp.

* Tzn. nawet nie tyle z ojcem dziecka, co w ogóle z jakimś partnerem i nie prowadzi gosp. domowego solo.

Gość również wypełniłam ankietę
choć nie podoba mi się, ze nie można łączyć kilku odpowiedzi w większości pytań. Np. czym jest dla Ciebie praca. Dla mnie jest i źródłem dochodu i obowiązkiem i pryjemnością. Albo w pytaniu, na kogo mogę liczyć w opiece nad dzieckiem i obowiązkach domowych. Ja mogę liczyć na męża i na moją mamę. Wybrałam odpowiedź "inne" i tam wpisałam, bo nie można było wybrać dwu opcji. Resztę refleksji napisałam w komentarzu.

Gość :)))))
dziekuje wam za sugestie, teraz calkiem inaczej spojrzałam na ta ankiete, musze sobie wszystko przemyslec i ja poprawic , ew od nowa dać w obieg..... dziekuje za cenne uwagi !!!

O no właśnie. Tak jak i koleżance, mnie też miejscami brakowało odpowiedzi wielokrotnego wyboru.

chyba będe musiala zakonczyc zbieranie danych i poprawie ankiete każdej mamie ktora wypelnila bardzo dziekuje dopracuje ankiete i mam nadzieje,ze bede mogla ponownie poprosic was o wypelnienie.. dzieki wam ją poprawie :):)

dałyście mi do myślenia :) dziekuje kobietki

Powodzenia z dysertacją! ;)

Autorko, fajnie, że jesteś elastyczna i otwarta na sugestie... Podobnie jak "Paczka" miałam problem z przedziałem wiekowym i jako, że było napisane, żeby oznaczyć wiek najmłodszego to zaznaczyłam...ale Ja mam dwoje dzieci. Jedno ma nieco ponad 4 lata, a drugie ma 4 miesiące. Zaznaczyłam wiek 0-1, ale to jest mało miarodajne, bo można byłoby dojść do wniosku, że mam mało doświadczenia w byciu mamą i pracownikiem równocześnie, a to nieprawda;)

macie racje, dałyście mi inne spojrzenie na tą ankietę, jeżeli macie jeszcze jakieś sugestie to prosze pisac, czego wam brakowalo, moze jakas propozycja..

To jeśli można jeszcze coś powiedzieć... to powinno się pojawić pytanie o to kto jest głównym żywicielem rodziny....wiele pytań byłoby oczywistych..... Mam wrażenie, że ankieta z założenia zakłada, że głównym żywicielem jest mężczyzna. U mnie jest inaczej, to zarabiam sporo więcej od męża, ale też muszę więcej pracować w związku z tym. Jednocześnie moja praca nie jest dla mnie jakąś katorgą, nawet ją lubię:) Niemniej, jeśli napiszę, że praca jest przyjemnością, w innym pytaniu odpowiem, że nie byłam na wychowawczym, w kolejnym, że nie zostałabym z dzieckiem do 2 roku życia w domu i na dodatek spędzam więcej czasu w pracy niż w domu, to jawi się obraz wyrodnej matki. Inaczej wygląda obraz takiej mamy, kiedy się wie, czy to na niej, czy na mężu spoczywa główny ciężar utrzymania rodziny.

Gość malinowka
na niektore pytania moglaby byc mozliwośc zaznaczenia wielu odpowiedzi bo moje dziecko ma 3 latka do tej pory zajmowała sie nim babcia teraz zaczeło chodzic do przedszkola wiec mogłabym zaznaczyc 2 odpowiedzi a mozna tylko jedną :-(

No może jeszcze mogłabyś spróbować zweryfikować to, czy dziecko/dzieci są zdrowe, nie chorują lub nie wymagają stałej opieki medycznej i stałej obecności opiekuna, do której jest on w takiej sytuacji zmuszony (np. rodzic nie mogący wrócić do pracy ze względu na stan zdrowia dziecka, lub zmuszony zatrudniać opiekuna ponieważ nie może posłać dziecka do żłobka/przedszkola). Wielkość zakładu pracy, w którym jest zatrudniony rodzic (np. czy jest to małoskalowy biznes, średni, czy wielka korporacja oferująca rodzinom pracowników wiele dodatków i pakietów). Być może również stanowisko które piastuje (np. ludzie na stanowiskach kierowniczych mają mniej czasu na życie rodzinne i częściej są poza domem, ale mają bardziej elastyczny czas pracy; z kolei ludzie na niższych stanowiskach typu specjalista ds. jakichś tam często musi się dostosować do obowiązującego go grafiku, ale za to po 8 godz. jest w już domu). Przekrój zarobków - często ci którzy nie mogą sobie pozwolić na nianię, ani nie mogą liczyć na pomoc dziadków/krewnych, muszą posyłać dzieci do żłobków, w tym również niemowlęta. Podział instytucji do których rodzice posyłają dzieci - publiczne (żłobki, przedszkola), czy prywatne (kluby malucha, żłobki, przedszkola). Więcej w tej chwili nie przychodzi mi do głowy. Nie wiem też jak bardzo drobiazgowa ma być twoja analiza. Może niektóre propozycje są za bardzo szczegółowe.

O właśnie, dodatkowo: - Ile etatów ma matka i ojciec dziecka/partner matki dzielący opiekę nad jej dzieckiem. - Kto więcej zarabia: matka czy ojciec/partner. - Czy matka dostaje dodatkowo alimenty z tytułu któregoś z dzieci i czy są one wystarczające. - Czy rodzina korzysta z jakiejś formy świadczeń socjalnych z OPS itp. (tj. czy ma dodatkowe poza zarobkowe źródło dochodu)? - Czy matka pracuje dodatkowo w domu (po godzinach), np. udzielając korepetycji (np. wielu nauczycieli w ten sposób dorabia, oczywiście kosztem czasu poświęconego rodzinie i gosp. domowemu).