Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama987

ząbkowanie, pomocy!

Polecane posty

Gość mama987

Syn ząbkuje i od trzech dni budzi się w nocy z krzykiem nawet co pół godziny, wczoraj podałam mu paracetamol w czopkach o 22, obudził się na jedzonko o 12 i potem znowu od 3 w nocy budził się i płakał strasznie. Jak często można podawać dziecku ten lek, bo nie chcę przesadzić? Wszystkie sposoby o których czytałam nie skutkują. Ile to może potrwać? Nie chcę żeby synuś cierpiał tak bardzo :( Jak było u waszych dzieci?

Gość mama987
proszę pomóżcie

paracetamol można podawać co 4-6 godz. Sprawdź w ulotce jest tam napisane. Żeby nie przedawkować można podawać zamiennie z ibuprofenem. Do tego jakiś żel na dziąsła- ja polecam Calgel- niedrogi i ma największą dawkę środka znieczulającego. No i duuuuużo cierpliwości :)

Gość mama987
my mamy calgel ale to nic nie daje właśnie ;( na 5 minut pomaga ;( No właśnie pisze w ulotce że co 4 godziny minimum przez trzy dni, a jeśli dłużej to trwa to po prostu inny lek podać? A ile to może trwać, nie chcę też dziecka lekami faszerować :(

nam lekarz powiedział że dawka paracetamolu w lekach dla niemowląt jest tak niska że nawet podanie podwójnej dawki nic nie da i powiedział żeby stosować nurofen forte dla dzieci, bo dodatkowo działa przeciwzapalnie i podawać mu nie jak ból sie nasila, tylko co kilka godzin, żeby cały czas był poziom leku w organizmie no i oczywiscie maśc (u nas stosujemy bobodent)

Gość izusia.87
ja nie podawałam żadnych leków tylko maść bobodent smarowałam dziąslka i przechodziło.

Gość mama987
Mojemu paracetamol pomaga, widzę że synek nie cierpi jak mu podaję. jeszcze jedno pytanko. Ile to może trwać?

Ja też polecam Nurofen (jeśli podajesz na ząbkowanie właśnie syrop). Działa szybko i na długo. U mnie na szczęście wystarczy sam żel Dentinox N. Czopki Viburcol też są dobre.

Gość mama987
Jutro zajrzę do apteki i kupię ten syrop. Dziękuje za pomoc ;)

Musisz uzbroić się w cierpliwość. Mój syn zaczął boleśnie ząbkować i tak ma też teraz. Do tego jeszcze wychodzą późno (15 miesięcy, a ma 8 zębów z tego 6 górnych) i parami :(

mój synek masakrycznie ząbkuje (gorączka, pod 40 stopni, wymioty, biegunka, kompletny brak apetytu, katar ) więc lekarka każe mu dawać leki - zresztą po co ma cierpieć?

Gość mama987
Biedne te nasze dzieciaczki :(

Gość opkl
Ja przy ząbkowaniu podawałam dziecku lek z ibuprofenem - Milifen. Lekarka powiedziała, że czasem zdarzają sie nadkażenia na dziąsełkach dlatego lepiej jest podac lek o działaniu przeciwzapalnym. Paracetamol tego działania nie ma. Niestety dzieci róznie przechodza ząbkowanie i jednemu wystarczy jedna dawka leku (tak jak to był u nas), a innemu trzeba lek podawac regularnie.