Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anka28ppp.

Wspólne odczucia bliźniaczek - spotkałyście?

Polecane posty

Gość anka28ppp.

Czy spotkałyście się z sytuacjami że bliźniaczki podobnie albo jednocześnie coś czują? Mam 2 kuzynki bliźniaczki i mówiły mi że często jednocześnie o czymś myślały, niespodziewanie przychodziło im coś jednocześnie do głowy. Niedawno jeszcze taka sprawa zwróciła moją uwagę. Byłam w poradni przy badaniu 2 bliźniaczek 13-latek. Żeby było jaśniej nazwijmy je Magda i Ania. Najpierw lekarz poprosił Magdę do gabinetu a Anię do pokoju obok żeby poczekała pod opieką pielęgniarek. Poprosił też żeby Ania zdjęła buty i skarpetki i usiadła na leżance. Parę minut później Ania niespodziewanie podkuliła palce u nóg i skrzywiła się. Pielęgniarka zapytała czy coś jej jest, Ania powiedziała że ją zabolało. Zanim lekarz wrócił jeszcze 2 razy Ania poczuła ból w podeszwie i palcach u nóg. Potem okazało się, że czuła ból jednocześnie kiedy lekarz kłuł Magdę w stopy podczas badania. Dziewczyny nie miały ze sobą kontaktu w chwili badania, były w 2 pomieszczeniach. Ania nawet nie wiedziała co dzieje się z Magdą w danej chwili. A jednak czuły to samo. Ciekawe dlaczego tak jest?

Gość kaśśśś86ka
mam tak czasami z moja siostra ze myslimy jednoczesnie albo cos nas jednoczesnie bolalo bo bylysmy chore ale nie mialysmy tak zeby jednoczesnie isc na badanie moze tez bysmy sie tak czuly

Gość młoda__ankieterka
do anka28ppp. Podobną sytację widziałam kiedyś na filmie dokumentalnym, robili taki eksperyment w USA w szpitalu i też jednej dziewczynie zadawali ból (podgrzewanie, ochładzanie i drażnienie prądem elektrycznym) a u drugiej jednocześnie jakieś reakcje następowały. Ciekawe czy to jest charakterystyczne dla bliźniaczek czy inne siostry też tak mają? I czy jest tak przez całe życie czy np. w okresie dojrzewania? Piszesz że te bliźniaczki co czuły to samo miały 13 lat, te na filmie chyba niewiele więcej, czy to ma jakieś znaczenie?