Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mayshi

Czy to fobia spoleczna?

Polecane posty

W domu i wrodzine rozmawiam ze wszystkimi jestem otwarta,a na zewnątrz nie potrafię się odezwać.Prowadzę samotniczy tryb życia,niepotrafie nic robić jak ktos patrzy czerwienie się,duszno mi,pocę się.(jak podchodze dotablicy tomam tak samo.Unikam rozmow ze wszystkimi,nie wystepuje publicznie,,cisnienie mi skacze,mam jakies zaburzenie glosu-->mowie jakoś ciszej,nie potrafię wydusić słowa czasem co to jest?

Gość pewnie tak
albo zalazki albo juz ja masz

Gość dfghergherr
nie, to patologiczna wręcz nieśmiałość

nieśmiałość nie powiadzialabym objawy sie zgadzaj do fobii.

Gość ja to mam
możliwe że cierpisz na mutyzm

Niesmialosc wcale w dziecinstwie mialam dwie maski,ale to przez dorastanie,terazjestem pelnoletnia a problem nadal istnieje.Ukrywam sie przed ludzmi,nawet na przestanku stoje dalej od ludzi,nie znosze uczucia kiedy stoja obok ludzie mam te dziwne objawy...

Gość Panteraxs
Ja mam tak samo:( tyle że jestem taka tylko w szkole. Dokladnie tak jak Ty siebie opisałas ale poza szkoła jest inaczej.. Nie wiem dlaczego tak się dzieje

Gość gffgrrhssde
oddałbym wszystko, zeby żyć pełnia życia i nie bać sie kontaktu z ludźmi nie potrafię sie przełamać mam wrazenie ze życie przecieka mi przez palce

boje sie ze bede wysmiana przez ludzmi,a tak przeciez nigdy sie nie zdarzylo. Jaki mutyzm przeciez ja normalnie mowie,ale w leku tym nie potrafie wydusic slowa,albo mowie ciszej,lub dziwacznej

Gość sempiterna
Fobia społeczna, dysleksja, adhd... co jeszcze wymyślą? :D

Gość ja to mam
Mutyzm - (łac. mutismus) uporczywe milczenie przy nieuszkodzonych ośrodkach mózgowych mowy

mutyzm napewno nie. W zależności od osobowości chorego i nasilenia zaburzenia przyczyną lęku mogą być różne sytuacje, których wspólną cechą jest poczucie chorego, iż jego zachowanie może zostać przez kogoś poddane ocenie bądź zostanie źle potraktowany. Człowiek dotknięty tym schorzeniem może przypominać osobę z cechami nieśmiałości, jednak w wypadku fobii społecznej główną różnicą jest występowanie bardzo silnego unikania sytuacji społecznych oraz cierpienia,spowodowanego wpływem zaburzenia na kontakt z innymi ludźmi. Osoby z fobią społeczną są mało towarzyskie i skryte, uskarżają się na brak tematów do rozmów oraz uważają się za osoby nieatrakcyjne. Niekiedy może występować u nich skłonność do nadużywania alkoholu lub innych substancji psychoaktywnych,które doraźnie zmniejszają odczucie lęku. Osoby dotknięte fobią społeczną bardzo często rezygnują z życia towarzyskiego, a niekiedy ograniczają też wyjścia z domu do niezbędnego minimum, ponieważ poza najbliższymi krewnymi i znajomymi kontakty z innymi ludźmi wywołują u nich uporczywy lęk. Ze względu na trudności w kontaktach międzyludzkich osoby takie mogą szukać kontaktu z innymi ludźmi poprzez Internet.Niektórzy chorzy z fobią społeczną są w stanie zapanować nad swymi objawami i tłumią lęk w sobie, na zewnątrz sprawiając wrażenie ludzi spokojnych i opanowanych. wszystko sie zgadza co domnie,a dobra mniejsza z tym:P z tym tez sie da zyc!

Gość fhfhhhf
mam tak samo z nasileniem na wystepy publiczne...i wiem że nie dam rady zdać ustnej matury 😭 zanim dojde do szkoly to chyba zawału dostane albo uciekne gdzieś.. przeciez ja juz sie boje strasznie chodzic na angielski i odpowiadac przy nauczycielce albo w parach robic cwiczenia do ustnej matury co mi wcale nie wychodzi. A co tu dopiero mówić o normalnej maturze skoro zwykłe lekcje tak mnie przerazają