Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bababuka

potrzebuję rady

Polecane posty

Gość bababuka

Dziewczyny, potrzebuję rady. mam synka ma 3 latka i próbuje oduczyć go od sikania w nocy ale on tak mocno spi że nie czuje że sie wogóle zesikał..:( jak ja sie nie obudzę i nie zobacze to śpi taki mokry dłuższy czas, do puki sie nie odkryje i nie zmarznie to sie nie obudzi. już trzy razy pod rząd zesikał sie w łóżko, na szczęście podłożyłam podkładke i łóżko całe... Tłumacze mu cały czas że jak tylko chce siku w nocy to żeby mnie szybciutko obudził i pójdziemy siusiu, obiecałam mu nagrodę że jak przestanie sikać w łóżko to pójdzie do sklepu i wybierze sobie zabawke jaką tylko bedzie chciał, dodam jeszcze że do tej pory spał w pampersie.

Gość mam synka 3,5 rokukupuje
pieluchomajtki w Rossmanie. Nie moge go oduczyć. W nocy nie da się oduczyć. Wsatwalam w nocy budzilam go do sikania a nad ranem i tak popuszczał. Czekam aż sam zalapie. Moze to potrwa jeszcze kilka miesiecy, a moze kilka lat bo nocne moczenie nie ejst takim rzadkim schorzeniem u dzieci. Przestalam się spinać. W dzień to co innego, w dzień nauczysz, przypomnisz, zaprowadzisz do lazienki, zresztą mój od 2 roku życia w dzień nie sika, ale w nocy się po prostu nie da. Dziecko musi dojrzeć i tyle, nie przeskoczysz choćbyś nie wiem co obiecywala i wymyślała. Odpuść i poczekaj.

Gość bababuka
w dzień oduczył sie szybko i bez problemu no ale w nocy poprostu chyba nawet nie czuje że sika. ja tez myślę że sam musi załapać i zrozumieć że w nocy nie sika sie w łóżko ale teść i mąż uwazają że już jest za duży na sikanie w nocy itd, i trzeba go natychmiast oduczyć, tylko to ja wstaje w nocy i go przebieram z sikanych piżam a potem wstaje o 5 bo do pracy idę a oni tego nie rozumieją...maż idzie na popołudnie i ma w nosie żeby wstać bo on musi sie wyspać. chyba sobie daruje zobacze jeszcze te 3 noce bo akurat mam wolne:) dzięki za rade. a jesli mozesz to napisz ile te pieluchomajtki kosztują?

20 zł za 20 sztuk. Zakładam mu je na noc i na 5 nocy 4 razy wstaje i majtki suche wiec rano ściągam i wieczorem zakładam znowu. A jak się posika to wtedy do kosza. Nasz system oszczędnosci, pewnie ktoś się zaraz oburzy ze to wstrętne i nie higieniczne ale niespecjalnie się tym przejmuje. Nie bede ich wywalac po jednej nocy jak są suche. Stwierdziłam, ze nie warto prać pościeli, a ja nigdy nie wiem kiedy syn się zesika w nocy. Czasem ma tak ze i z 3 tygodnie nie sika, a potem dwa tygodnie sika pod rząd. Nie wiem czy to jest spowodowane bo byliśmy i u lekarza urologa i u pediatrów i u psychologa i wszyscy powiedzieli to samo ze to za małe dziecko i żeby się kolo 5 roku życia zgłosić jak nie minie. Więc czekamy i jesteśmy dobrej myśli. Mężem i teściem się nie przejmuj. Zapytaj najlepiej teściowej kiedy ostatnio prała obsikane majtki swojego syna bo moze twój maż nie pamięta kiedy on sam zaczął kontrolować potrzeby fizjologiczne w nocy.

mój też ma prawie 3 i pół roku i bardzo mocny sen, nawet go jeszcze nie próbuję kłaść bez pieluchy, bo wiem, że nadal nie czuje tego, że robi

Gość bababuka
tylko u mnie jest ten problem że sika narazie codziennie...:( spróbuję z tymi pieluchomajtkami bo nie są takie drogie i uwierz ze jak sie nie ze sika w jedna noc w te majty to na pewno ich nie wyrzucę tylko zostawię na nastepny raz:) dzięki za radę

Gość opiopi
Mój ma 5,5 i niestety ciagla śpi w pieluchomajtkach z rossmana :(, coraz rzedziej się to zdarza ale raz w tygodniu to na bank jest mokro. Ma któraś z mam jakąś radę? On nie czuje jak siusia.

Gość opiopi
bababuka - zakładaj pieluchomajtki na noc - ja sie pzred nimi broniła, bo sądziłam, ze syn będzie miał przyzwolenie na sikanie do woli w nocy ale tak nie jest. Odkąd je ma sika coraz mniej. Nie wiem, może wyrasta ale też krępuje sie że ma pieluszkę. Rano chwali się że jest sucha a jak jest mokra to jest zażenowany.

A byłaś z nim u lekarza? Bo trzeba by zrobić badania moczu, moze psycholog dziecięcy. Chociaż ja bym pewnie czekała jeśli to nie jest kwestia tego ze codziennie Ci w majtki sika (u 3 latka to luz, ale 5,5 latek jakby codziennie sikał to coś chyba znaczy ze trzeba działać) tylko mu sie zdarzy sporadycznie popuścić to bym czekała dalej. Przyjdzie i na niego czas. Mozesz w necie popatrzyć np na allegro sa takie urządzenia co się podpina do pizamki i końcówkę do majtek i jak dziecko popuści to to piszczy i wybudza dziecko i niby po dlugotrwałym użyciu dziecko się uczy ze nie sika się w nocy. Coś od 5 roku to jest polecane, ale ja bym swojemu dziecku czegoś takiego nie zafundowała.

Gość bababuka
opiopi - własnie taki mam zamiar, kupie te majtki i zobacze co dalej:)

Gość opiopi
mam synka 3,5 rokukupuje - no właśnie nie wiem jak zareagować, bo ma 5,5 roku i zdarza mu się często, ogólnie raz na kilka dni (5, 7), czasem są dwa tygodnie suche a czasem tydzień mokry dzień w dzień ale tak jak mówiłam, coraz więcej tych suchych dni :) ale wiem, że nie jest też najlepiej.

Zapytaj pediatry przy jakiejś wizycie. Ja bym przeczekała jeśli widzisz ze idzie ku lepszemu to może po prostu wyrasta z tego i przychodzi na niego powolutku pora. Ale zasięgnąć rady lekarza przecież nie zaszkodzi.

Gość opiopi
mam synka 3,5 rokukupuje - dzięki za radę, mam nadzieję, że będzi edobrze, bo im starzsy to widzę, ze jest lepiej. Pediatra nasza to myślę, ze niewiele by pomogła, bo mieliśmy dużo gorszy problem z kupą tzn z jej nierobieniem w miejscu innym niż domowa łazienka a i w domu potrafił po 5 dni trzymać i to dpoiero był koszmar, skarżył się że go boli itd, byliśmy u chirurga który obejrzał dokładnie odbyt i diagnoza była taka, ze to psychiczny opór i na szczęści minęło. Mam nadzieję, że z nocnym sikaniem też tak będzie.

Na pewno tak będzie! Za jakiś czas nasze chłopaki przestaną pamiętać o pieluchach a my o praniu posikanej pościeli ;) Zaczną się pewnie nowe problemy. A potem to już żonki się z nimi będą użerać ;)

Gość opiopi
mam synka 3,5 rokukupuje - Dziękuję za słowa wsparcia :)