Gość azuu22 Napisano Luty 25, 2012 Witam. Kilka lat temu zauważyłam u siebie dziwne zmiany na wargach sromowych i ustach. Szukając informacji w internecie dowiedziałam się, że są to tzw. plamki fordyce'a. Czytałam, że podobno występują od urodzenia, ale ich ilość powiększa się podczas procesu dojrzewania i nie są niczym groźnym. Ostateczny efekt (mama 22 lata) wygląda tak, że całe wargi sromowe mniejsze mam w żółtych wypukłych grudkach, przez co ich struktura jest grudkowata, nieprzyjemna w dotyku. Na wargach sromowych większych od strony wewnętrznej plamki tez występują, ale jest ich mniejsze natężenie i są płaskie. W kącikach ust tez zauważyłam niewielkie skupienie tychże plamek (płaskich), jednak są one zauważalne dopiero po naciągnięciu skóry ust. O ile "choroba" ta nie sprawia jakiegoś bólu czy innych nieprzyjemnych odczuć, tak wpływa bardzo negatywnie na moje życie intymne. Krępuje się nawet będąc u ginekologa nie mówiąc już o sytuacji gdy mój facet podczas naszych figli zaczyna bawić swoim językiem "te miejsca", dotykać ich, bo wiem jakie są one "ochydne" w dotyku. Do tego zawsze muszę zadbać by światło było zgaszone. To bardzo utrudnia doznania, stąd zaczęłam się zastanawiać czy dałoby się z tym coś zrobić. Czytałam, że można je usunąć laserowo, jednak nic więcej na temat tego zabiegu nie wiem. Jaki jest koszt usunięcia plamek i grudek z całych warg sromowych, czy proces jest bolesny, wymaga jakiegoś okresu rekonwalescencji i gdzie takie zabiegi można wykonać. Czy któraś z was miała podobny problem? Proszę o odpowiedzi i pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach