Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość azuu22

plamki fordyce'a na wargach sromowych

Polecane posty

Gość azuu22

Witam. Kilka lat temu zauważyłam u siebie dziwne zmiany na wargach sromowych i ustach. Szukając informacji w internecie dowiedziałam się, że są to tzw. plamki fordyce'a. Czytałam, że podobno występują od urodzenia, ale ich ilość powiększa się podczas procesu dojrzewania i nie są niczym groźnym. Ostateczny efekt (mama 22 lata) wygląda tak, że całe wargi sromowe mniejsze mam w żółtych wypukłych grudkach, przez co ich struktura jest grudkowata, nieprzyjemna w dotyku. Na wargach sromowych większych od strony wewnętrznej plamki tez występują, ale jest ich mniejsze natężenie i są płaskie. W kącikach ust tez zauważyłam niewielkie skupienie tychże plamek (płaskich), jednak są one zauważalne dopiero po naciągnięciu skóry ust. O ile "choroba" ta nie sprawia jakiegoś bólu czy innych nieprzyjemnych odczuć, tak wpływa bardzo negatywnie na moje życie intymne. Krępuje się nawet będąc u ginekologa nie mówiąc już o sytuacji gdy mój facet podczas naszych figli zaczyna bawić swoim językiem "te miejsca", dotykać ich, bo wiem jakie są one "ochydne" w dotyku. Do tego zawsze muszę zadbać by światło było zgaszone. To bardzo utrudnia doznania, stąd zaczęłam się zastanawiać czy dałoby się z tym coś zrobić. Czytałam, że można je usunąć laserowo, jednak nic więcej na temat tego zabiegu nie wiem. Jaki jest koszt usunięcia plamek i grudek z całych warg sromowych, czy proces jest bolesny, wymaga jakiegoś okresu rekonwalescencji i gdzie takie zabiegi można wykonać. Czy któraś z was miała podobny problem? Proszę o odpowiedzi i pozdrawiam.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować