Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hawa2000

dalybyscie dzieciom tak na imie?

Polecane posty

spotkalam matke blizniaczek o imionach: Nikoletta i Antonella. sadzac po jej wygladzie, domyslam sie ze pochodzi z niskich warstw spolecznych.

Gość grtgerger
Nie, nie dałabym. Co gorsza, po dzieciach o takich imionach spodziewałabym się pochodzenia, jak i niestety niższej inteligencji. Pewne sprawy trudno przeskoczyć. Ech, widać chociaż że matka jakąś tam wyobraźnię ma i chce czegoś więcej dla dzieci, choć tak nieświadomie ośmieszająco i nieudolnie. Dużo by pisać, tymczasem zaraz zleci się tłum.

Gość Etiennee
Mam na imię Etiennee, a siostra Edith. I nie uważam,żeby to że ktoś ma inaczej na imię mogło determinować jego pochodzenie i uszeregowywać kogoś pośród tzw. nizin społecznych. Mój tata jest lekarzem,a mama wykładowcą akademickim... A jakby ktoś był ciekawy jak zwracają się do mnie znajomi-Eti lub Stefka. Nie mówię,że jest łatwo,bo wszyscy mają problem z prawidłowym wypowiedzeniem,a co dopiero napisaniem mojego imienia,ale z nazwiskiem jest jeszcze gorzej. Pocieszam się, że mój narzeczony ma łatwe nazwisko i od czerwca będzie prościej:-)

Gość Lena204
nigdy w życiu ale każdy ma inny gust

Gość 43134132434
Etiennee "Nie mówię,że jest łatwo,bo wszyscy mają problem z prawidłowym wypowiedzeniem,a co dopiero napisaniem mojego imienia" TO PO CO DO CHOLERY JASNEJ DAWAĆ DZIECKU TAKIE IMIĘ JA SIĘ PYTAM???

Gość 43134132434
adsadsa, to drugorzędna sprawa czy oboje jej rodzice są Polakami. Jeśli wychowywała się w Polsce, to po co dawać dziecku takie imię, którego nikt nie będzie potrafił wypowiedzieć?

4313...A co ty masz problemy z mową,chyba nie seplenisz ..przecież to łatwe..E T I N I E T spróbuj ,pomalutku :)

43134132434 Jeśli nie są Polkami to ok, ale jeśli są to zastanawia mnie czemu rodzice Je tak nazwali.

Gość 1345134
Boże mój kochany. Nie spodziewałabym się, że lekarz oraz wykładowca akademicki mogą tak bezmyślnie skrzywdzić dziecko. Jeśli ludzie na poziomie są tak niemyślący, to jak możemy mieć pretensje do ludzi z nizin społecznych, że nazywają dzieci Denis czy Jessica (co gorsza nieraz pisane zgodnie z wymową "Dżesika")

Gość lepiej nie udziwniac
mój kuzyn parę lat temu dał dał synowi na imię Nataniel, teraz dzieciak ma 11 lat i ma w szkole przerąbane bo ponoć wołają na niego Natanek.

Ja np mam problem z imieniem dla synka.. Od paru ladnych lat mieszkamy w Uk.. Pospolite Pl imiona sa strasznie kaleczone,juz nie mowiac o nazwiskach..:( Dlatego szukam uniewersalnego imienia ktore sprawdzi sie w obu krajach np Arthur,Igor :)

Gość Czego wy sie doczepilyście
tych imion tak strasznie. Znam mala Nikole z bardzo zamożnej rodziny, znam mala Brygidkę taką 3 miesieczną, Mala Jesicę, Kordiana. Na prawde nie wiem czemu imię ma swiadczyć o czymkolwiek. Po to jest taka gama imion zeby bylo w czym wybierac i zeby nie każda dziewczynka byla Julia. Jak matce się Nikoletta podoba to w czym problem? I nikt się śmiać nie bedzie, nie będzie miala przechlapane w życiu itd itp bo niby dlaczego? No chyba ze dzieci mam o ograniczonych horyzontach będa się śmiały. Na pytanie czy dalabym tak na imię odpowiadam ze nie bo Nikoletta mi się nie podoba, natomiast Antonella jest ladne moim zdaniem.

Zauwazylam rowniez ,ze w tym kraju Anglicy z wyzszych sfer nadaja bardziej wyszukane imiona dziecia niz Ci z jak to sie mowi nizin..

Gość 43534535
marcysia12 jesteśmy w Polsce hellołłłł. Nie każdy uczy się francuskiego, żeby wiedzieć jak wymówić takie imię. Jeśli jesteśmy w Polsce, to nazywajmy też dzieci polskimi imionami.

Dajcie spokój...przecież te imiona nikogo nie obrażają .A co to znaczy ludzie z nizin...Przecież nie wszyscy muszą mieć na imię Józek czy Janina...ale było by nudno

Gość pęczek drutu
Ty Autorko zapewne masz najpiękniejsze imię na świecie, które w dodatku wskazuje, iż pochodzisz z wyżyn społecznych, jesteś nieprzeciętnie inteligentna i błyskotliwa. Co Cię to obchodzi, jak ktoś nazwał swoje dzieci?? Jeśli oceniasz człowieka tylko na podstawie imienia, to świadczy to tylko o Tobie - niestety nie najlepiej!

Nikoletta to jak Nicorette :D:D:D A Nikola to Nikola a nie Nikoletta :/ a co do tego drugiego Antonella to nie lepiej dać Antonina? ja bym żadnego z tych imion nie dała bo jak dla mnie są koszmarne tak samo jak te wszystkie Denisy, Keviny, Jessicky :/ jest tyle pięknych imion po cholere udziwniać?

Gość Czego wy sie doczepilyście
a co to są polskie imiona? Ja znam bardzo malo dzieci o slowiańskich czyli typowo polskich imionach. Cala reszta do nas przywędrowala kiedyś tam. Kiedyś Izabella bylo tak samo obcobrzmiace jak Nikola, albo jakaś Paulina to nie jest polskie imie! Ile znasz Dobroslawek małych? Bo ja ani jednej!Prawie nikt teraz polskich imion nie nadaje wiec nie opowiadaj glupot!

Gość 43534535
Marcysia, no tak, tylko sama nie wiesz jak prawidłowo to imię wymówić bidulko.

Sarina :/ jeny jak dla mnie imie dla psa a nie dla dziecka :/ Eliza nowoczesnym imieniem :/ hmmm ciekawe że "Dla Elizy" powstało około 1810roku więc baaardzo niedawno :D:D:D jeremiasz hmmm bibilijne imię w sumie całkiem niezłe przynajmniej nie jakieś udziwniane :)

Gość 43534535
Dobrze, to niech nie będą to polskie imiona, ale nie da się je łatwo wypowiedzieć w naszym języku.

Piszę tak, jak bym mówiła ...a zresztą nie ważne .A co powiesz o imieniu dla chłopca ..Jeremiasz