Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hawa2000

dalybyscie dzieciom tak na imie?

Polecane posty

Gość Czego wy sie doczepilyście
Nikoletta latwo wypowiedzieć, antonella też. Sprawdzilam i moja 3 latka nie ma z tym problemu wiec tym bardziej dorosly czlowiek bez wady wymowy nie powinien mieć. Dużo trudniej wypowiedzieć np Honorata, bernadeta, lilianna niz antonella.

Gość 1345134
Czego wy sie doczepilyście To ty jesteś jakaś głupia. Większość rozsądnych rodziców daje dzieciom polskie imiona. Twoim zdaniem Gośka, Marta czy Monika to nie są polskie imiona? Zgadzam się, że rodowodu może nie mają polskiego, ale zostały przyjęte przez nasz język i nie sądzę, żeby ktoś powiedział, że są to imiona zagraniczne...

Gość Etiennee
Moje imię wymawia się prawie tak samo jak się pisze-tylko e na końcu mówi się tak trochę żabowato Etine. A nazywam się LaMontaigne-to tak jakby ktoś się jeszcze chciał czepiać moich rodziców-miałam 6 lat jak zamieszkaliśmy w Polsce. Polska leży w Europie, należy do UE,a wiele osób ma jak widzę bardzo ciasne poglądy... A co do pytania-to tak uważam,że jestem Polką, choć mam 2 obywatelstwa.

do PPPP : wez jak sie nie znasz to milcz, wracaj do wiochy ok, ja chyba podrozuje i mieszkam za granica ,wiec chyba wiem co jest teraz modne ,wiec wypad

jeśli chodzi o typowo polskie imiona to faktycznie ciężko o takie wśród dzieci ale sama znam Miłosza (7 lat), Dobrosławę(29 lat i jakieś 3 lata), nie jedną Grażynę jak pewnie każda z nas, ze 2 czy 3 Michaliny ale do tych "normalnych" imion na chwilę obecna zalicza się też imiona pochodzenia rzymskiego jak np juliusz, julian, adrian, błażej, dominik i wiele innych, czy chociażby pochodzenie greckiego jak np arkadiusz, filip, krzysztof, krystyna czy chociażby zofia, no i jeszcze bym dodała imiona pochodzenia hebrajskiego np ewa czy adam :P a i jeszcze pochodzenia rosyjskiego jak np igor, borys, natalia mało tego? myśle że dość i nie trzeba jakiś dziwadeł wprowadzać :/

Gość Violetta przez V i dwa T
Ja się zastanawiam po co wymyślać jakieś wymyślne imię jak i tak w przyszłości i tak sie pewnie będzie używać skrótu typu Ania do Antonelli, Nika do Nikoletty, Elka do Elzy, Sara do Sariny i tak dalej.

aha i jeszcze cos PPP : Wiktoria to jest oklepane i nieladne imie o Sebastianie nie wspomne

Gość Narine24_
W życiu bym nie zgadła, że wymawia się Etine, ja bym powiedziała Etieni

Ja Cię nie obrażam wiec postaraj się rownież mnie nie obrazać jesli to dla Ciebie nie za trudne :-o Tak samo za 15 lat przyjmie się u nas Nikola, Jesika I Alan i twoje dzieci będa mowily ze to sa imiona ktore się w PL przyjęly i nie rozumieją czemu rodzice ich teraz nie nadają. Skoro tamtre się przyjęly to i te się przyjmą. Najlatwiej jest iść utartym szlakiem i robić tak jak cala reszta, nie wyrożniać się z tlumu. Najtrudniej mają prekursorzy, pionierzy niezaleznie od tego w jakiej to dziedzinie życia. Zawsze znajdzie się ktoś kto bedzie się trzepal i krytykował, a to i tak się wchlonie i przyjmie, zadomowi. Czy tego chcesz czy nie, i tyle.

P:P dzięki Bogu .bo już myślałam,że jestem z ''nizin społecznych'' a to była by nowina:)

za granica kazdy wie ze to imie sie wymawia Etine to Polska tylko taka zacofany

venia :D:D:D rozbawiłaś mnie :D:D:D mieszkasz za granicą to się znasz co modne :D:D:D no kurza stopa że tak powiem a co ty tam robisz za ta granicą na zmywaku pracujesz i się nasłuchałaś imion arabskich :D:D:D bez obrazy oczywiście dla arabów ale imiona faktycznie mają dziwne :D:D:D nie ma to ja ślepo dążyć za modą :D:D:D

Gość bezsensowne dywagacje
Nadawanie wyszukanych imion nie ma nic wspólnego z nazywaniem zestawem: Nikola, Dżesika, Alan, Brajan, Denis itp. , który to upodobał sobie ostatnio plebs. Ktoś o obcych kulturowo korzeniach, z mieszanego małżeństwa, nadający imiona po przodkach to zupełnie co innego niż niewolnik typowo podwórkowej mody.

Gość Etiennee
Narine-zmieniłaś mi płeć :) żeński odpowiednik wymawia się Etine. Etjeni-to chłopak :)

Gość bezsensowne dywagacje
"wez jak sie nie znasz to milcz, wracaj do wiochy ok, ja chyba podrozuje i mieszkam za granica ,wiec chyba wiem co jest teraz modne ,wiec wypad" :D :D :D

Gość marlenka_24
A jak Wam się podoba imię Czadasz? Tylko sz na końcu jest czytane miękko (coś pomiędzy sz i ś). Mnie się niesamowicie podoba.

do bezsensowne dywagacje właśnie przed chwilą z tego samego nieomal posikałam się ze śmiechu :D:D:D

Czydasz hmmm na ten temat nie mam zdanie bo szczerze mówiąc pierwszy raz o takim imieniu słyszę ale hmmm tak mi cygańsko trochę pachnie :)

Gość bzzdurrry
Ile znasz Dobroslawek małych? Ja akurat 2 i jedną Dobromiłę. Oraz Stasia, 2 Jasiów, Antka, Zosię, Marysię i Hanię.

do :P :P , nie nie na zmywaku , w biurze pracuje, bo ciezko by bylo ze zmywaka klikac :) co zatkalo??? te imiona ktore ja wymienilam nie sa arabskie, ale co ty wiesz :) Widze ze jestes pusta skoro obrazasz inne kraje, a tak pozatym to tez sa ladne imiona arabskie np. : LEILA (LAILA) ILLAJDA wiec o co ci chodzi ,ty nazawaj swoje kolejne dzieci Wiktoriami, ale daj byc ludzia kreatywnym oryginalnymi :)

Gość bzzdurrry
A żadnego BrajanoAlana :P w moim środowisku nie ma :P

Gość Waala twist
matka sie chyba za duzo naoglądala brazylijskich tasiemców

Gość marlenka_24
:P:P:P:P:P Ostatnio poznałam bardzo przystojnego Turka o tym imieniu. Bardzo ładne wg mnie

a oto pare ladnych imion meskich MAXIMILLIAN ALEXANDER MAXIM HENRI

Gość futurra
oraz IXI XYLOFON PROXIMA :D

Gość futurra
BARI FIORI MIRAFIORI :P

Antek, Marysia, Hania to nie slowianskie imiona Ile znasz sieciechów, bolesławów, Bożymirów, Żyroslawów, Slawojek, Bożenek, Czesław czy Jaromir? Pewnie niewiele. Tych imion się nie nadaje, a kiedyś byly "na topie" Weszla moda z innych krajów i mamy Marysie, Zosie, Jasie, Franie. Potem kolejna moda na Wioletki, Paulinki I znów powrót do Maryś i Zoś a do tego wcięly się Nikole, jesiki i inne. Niedługo się zadomowią a dojdzie coś innego i też będzie wzbudzalo u niektorych niecheć i zniesmaczenie i nasze dzieci powiedzą swoim dzieciom "nie mogliscie ladniejszego imienia wymyslić dla dziecka? tyle jest polskich imion np Nikolka!?" ;)