Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebujacapomocy

schizofrenia

Polecane posty

Gość potrzebujacapomocy

Babcia męża choruje już ponad 20 lat na schizofrenię, od jakiegoś czasu leki przestały działać, więc podstępem babcie zawieźliśmy do psychiatry, zwiększył dawkę leków, ale jest coraz gorzej... Jest agresywna, nikt sobie nie daje z nią rady bo ma tyle energii i siły że nic jej nie zatrzyma. Zaatakowała ostatnio swojego męża po czym uciekła z domu wezwaliśmy pogotowie, przyjechali, ale oni nie mogą nic zrobić bo babcia uważa się za osobę zdrową i nie wyraża zgody na leczenie. Babcia leczy się już na schizofrenię od ponad 20 lat, a mimo to lekarze nie chcą (lub nie mogą) nam pomóc. Każdy umywa ręce. Czy jest ktoś z podobną sytuacją? Jak sobie poradzić? Co trzeba zrobić aby dostała skierowanie na przymusowe leczenie?

Gość eirelans
ubezwlasnowolnic babcie ale czy zamkniecie w szpitalu pomoze? czy ona ma remisje czy to ciagly epizod przez 20lat?

Gość ubezwłasnowolnic ją i już
Trochę zachodu będzie was to kosztowało, ale warto w takiej sytuacji.

Gość eirelans
ubezwlasnowolnic babcie ale czy zamkniecie w szpitalu pomoze? czy ona ma remisje czy to ciagly epizod przez 20lat?

Gość judgementcrematorium
LEKARZE I LECZYĆ NIE UMIEJĄ? SĄDOWNIE SKIERUJCIE! NIE WIEM ILE TO TRWA ALE ZIOBRO SĄDY 24 godzinne tworzył!

Gość potrzebujacapomocy
słyszałam że w Łodzi jest takie pogotowie, które takie sprawy załatwia szybko i skutecznie

Gość potrzebujacapomocy
Cały czas bierze leki, jakiś czas ma te newroty, potem jest znowu spokojna, taka przygłuszona, ale to się teraz dzieje to już jest na prawdę szczyt... Ona ma 83 lata a biega jak dwudziestolatka, stwarza zagrożenie, atakuje wszystkich. Właśnie czytałam o tym ubezwłasnowolnieniu ale nie wydaje mi się to odpowiednim sposobem. Wolałabym leczenie przymusowe tylko jak to zrobić? Już bywała w szpitalach, pomagało jej to, z tym że kiedyś nie było problemu żeby ją zabrali.

Gość potrzebujacapomocy
my ze śląska jesteśmy, łódź za daleko :( A co zrobić właśnie żeby lekarze z pogotowia zabrali babcię "w kaftanie" na leczenie? Oni jak piszę umywają ręce, mówią że nie mogą bez jej zgody nic zrobić. Ona jak widzi lekarzy to nagle zachowuje się normalnie...

Gość trzeba wezwać....
tzw. pogotowie psychiatryczne Dobrze by było, gdybyscie nagrali kamerą czy nawet telefonem "wystepy" babci

Gość potrzebujacapomocy
kilka nagrań już mamy, dziękuję za pomoc, znowu jakaś nadzieja na pomoc babci się pojawiła ;)

Gość a co to jest funkcja pilota?
to może wrzuc na youtube, obejrzymy i coś doradzimy :)

Gość par2r0
Wiecie, że schizofrenicy nie są chorzy tylko widzą świat takim jaki jest naprawdę? :classic_cool:

Gość potrzebujacapomocy
babcia ma na prawdę ciężkie jazdy, to nie temat do żartów :(

Gość potrzebujacapomocy
par2r0 nie wiesz co mówisz...

Gość może babcia ma majątek
i chcesz się jej pozbyć. nie gadaj że nie możecie sobie poradzić z 83 letnią kobietą. chce biegać niech biega pewnie u niej mieszkacie i jeszcze biegania jej zabraniacie po jej własnym domu :D

Gość może babcia ma majątek
fajna babcia ludzie zbyt duza uwage przywiazuje do zachowania innych ludzi. jak ulica idzie murzyn albo tanczy babcia to wielkie wydarzenie :D a niech sobie tanczy kto chce.

Gość barddottka
U ilu psychiatrów i prawników byłaś na konsultacji? :o Nie ma na co czekać. Chyba, że chcesz do końca życia żałować po tym jak babcia zrobi krzywdę sobie albo komuś. Ja bym szukała pomocy u kogo się da :o

Gość potrzebujacapomocy
Na prawdę trudno w to uwierzyć, babcia jeszcze kilka miesięcy temu chodziła o lasce, do toalety trzeba było ją prowadzić a tu nagle jak ręką odjął, idzie przez dom jak przecinak, laska juz nie służy do podpierania a do bicia dziadka :/ Wy sobie żarty urządzacie a z nią mieszka dziadek który musi się zamykać w pokoju bo nie wiadomo co babci do głowy strzeli. Na prawdę nie daję sobie rady bo mąż pracuje, więc nie może ciągle pomagać przy babci, mamy czteromiesięczne dziecko, teściowa na wykończeniu jest, opiekuję się wszystkimi w domu i ciężko mi to pogodzić, więc darujcie sobie komentarze typu zabij babcie, czy że chcę majątku babci. Tak na marginesie ja ważę 60kg a babcia prawie 100.

Gość gytdyt
par2r0 100% racja, tak wlasnie jest

Gość potrzebujacapomocy
Tu jest właśnie problem, lekarz rodzinny nie chce pomóc, w szpitalu psychiatrycznym zmienili dawkę leku, a nic to nie dało, jest wręcz gorzej, a nie możemy dostać się na wizytę, dopiero za 3 tygodnie mamy się zgłosić. Do tego czasu nie wiem co będzie... Jak dzwoniliśmy na pogotowie i przyjechali stwierdzili że nie moga nic zrobić bo babcia nie wyraża zgody, parę miesięcy temu ją wzięli jak chciała się zabić,(wtedy ją wzięli bo zagrożenie życia) ale to zwykły szpital i nawet leków nie zmienili... Nie chcemy babci ubezwłasnowolnić bo to ostateczność, dlatego pytam co mam zrobić. Prawnik może mi pomóc w skierowaniu babci na leczenie?

Gość potrzebujacapomocy
gytdyt i par2r0 to czyli uważacie że to my wszyscy jesteśmy chorzy że nie widzimy tych pożarów w naszym domu, podpalaczy którzy oblewają nas benzyną, tych gwałcicieli którzy siedzą pod łóżkiem?? Proszę was nie wiecie o tej chorobie nic a się wypowiadacie.

Gość barddottka
Nie wiem czy może, na pewno doradzi co możesz zrobić a czego nie, gdzie masz się zgłosić, jakie dokumenty załatwić itd. Myślę, że powinnaś spróbować. Możesz też spróbować się poradzić na jakimś forum prawniczym. Ja bym też próbowała telefon zaufania. Dziewczyno walcz, masz poruszyć niebo i ziemię, żebyś potem nie żałowała, że nie zrobiłaś co w Twojej mocy.

Gość potrzebujacapomocy
u nas nie ma pogotowia psychiatrycznego :/ jedynie prawnik, ale to pewnie droga sprawa?

Gość barddottka
No niestety. Dlatego popróbuj najpierw na forach prawnych.

Gość potrzebujacapomocy
dziękuję za pomoc

Gość barddottka
Chciałabym coś więcej i konkretniej doradzić, ale niestety. Tutaj czasem się odzywa trochę ludzi, którzy znają się na prawie ale to musiałabyś dać temat skupiający właśnie ich uwagę. I trochę popodbijać do góry. Tylko może właśniej szybciej i skuteczniej będzie na typowym prawnym forum.

Gość Darkthrone666
No tak mieszkasz u niej i jeszcze masz jakieś sęki? Powinnaś być wdzięczna, że was przygarnęła razem z bachorem. Jak ci się nie podoba zachowanie babci, to się wyprowadź, ty nieudaczniku życiowy, a nie żerujesz na starszej kobiecie. Takie mendy społeczne jak ty myślą, że im się wszystko należy i jeszcze babcie do psychiatryka chcesz wysłać. Przez tyle lat poradziła sobie bez twojej "pomocy" to i teraz poradzi sobie. A ty lepiej pomyśl o własnym życiu.

Gość JA PISZĘ TAK
nie ma co szukać na forach idzie się do prawnika i on składa wniosek w sądzie w twoim imieniu , należy dołączyć opinię lekarską do tego wniosku i tyle