Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agusiaKr

czy farby drukarskie są szkodliwe dla ciąży?

Polecane posty

Witam serdecznie, prosze pomóżcie mi!! Jestem w 6 tyg ciąży po długich staraniach od pierwszej nieudanej (poronionej). Pracuję w introligatorni w drukarni i słyszałam że farby drukarskie zawierają ołów który w zasadzie jest zabójczy dla płodu. czy to prawda? bardzo się boję że znowu poronie..

zawierają polichlorowane bifenyle a te są bardzo szkodliwe,mają silne działanie rakotwórcze ,również mogą wpłynąć na uszkodzenie płodu.

Na 100% te opary mogą zaszkodzić. Do lekarza i powiedz jakie masz warunki pracy na pewno nie będzie robił problemów ze zwolnieniem. Chyba, że mogą cię przenieść na inne stanowisko gdzie tego nie ma. Ja też pracuję gdzie są różne chemikalia. Nie miałam skrupułów iść na l4 jak tylko mogłam bo też raz poroniłam.

Z ciekawości zajrzałam na stronę firmy, która produkuje farby (http://www.mhp.com.pl/) i powiem tak, ja bym na Twoim miejscu nie ryzykowała. Farby oraz inne substancje ( lakiery, środki pomocnicze) zawierają wiele związków chemicznych, które dla kobiet w ciąży mogą stanowić ryzyko. Ja bym na Twoim miejscu poszła na l4.