Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uiiopt

zna sie ktos na psychiatrii?pytanie

Polecane posty

Gość uiiopt

czym sie roznia sie od siebie: -schizofrenia -osobowosc schizoidalna -zespol aspergera

Schizofrenii jest kilka rodzajów, np. paranoidalna, cyberfreniczna, heberfreniczna itd. i musiałabym napisać poemat aby Ci wykazaćróżnice między wszystkimi rodzajami a zespołem Aspergera i osobowością schizoidalną Osobowość schizoidalna jest podobna do objawów niektórych typów schizofrenii. Zespół Aspergera ma niektóre objawy podobne, ale różni się chociażby przyczynami. Wszystko zależy którą klasyfikację bierzesz pod uwagę. Poszukaj info o tych zaburzeniach - chorobach psychicznych według klasyfikacji DSM IV i ICD 10 - i porównaj sobie po co jest Google?

Gość uiiopt
napisz wszystko co wiesz :)

Gość uiiopt
wyzej podszyw ,dzieki,pozniej sobie poczytam ale napisz chociaz tak krotko roznice i przyczeyny aspergera a osobowosci schizoidalnej

chyba główna różnica między osobowością schizoidalną a zespołem Aspergera jest taka, że osoba z osobowością schizoidalną nie ma raczej problemów z mową, rozumieniem sarkazmu i ironii a osoba z zespołem Aspergera tak i to jej utrudnia socjalizację nie wiem kiedy kształtuje się schizoidalna osobowość, ale chyba jest nabyta a o ile wiem zespół Aspergera rozwija się od dziecka, wręcz od urodzenia

chociaż nie, jak tak sobie przypominam ze studiów, to osobowości zaburzenia wynikają z uszkodzeń struktury mózgu czy układu nerwowego też- więc chyba tez może byc wrodzone, ale nie musi w każdym razie na pewno u osób z Aspergerem częściej pojawia się niski iloraz inteligencji, problem z rozumieniem, porozumiewaniem się zespół Aspergera to taki jakby "mniejszy autyzm" a osobowość schizoidalna idzie zaś w kierunku schizofrenii ale to wszystko jest bardzo subiektywne - to co pisze, bo studiowałam już jakiś czas temu, co prawda pracowałam później z takimi dzieciakami, ale jednak to było jakiś czas temu