Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ana47468

Rośliny, które można spotkać na naszych łąkach są dobre w kuchni :)

Polecane posty

Gość ana47468

Naprawdę, można sporo na tym zaoszczędzić i przygotować całkiem dobre posiłki np. prosto można przyrządzić sałatkę z liści mlecza, albo zupę z pokrzyw... jecie takie rzeczy?

Gość ewrw
mlecz jest przecież trujący :classic_cool:

Gość mamili
zupa z pokrzyw - pyszna i zdrowa :)

ja jem szczaw ale z ogrodka, z laki nie chce bo moze byc oszczany :P a poza tym z kwiatow mlecza, czarnego bzu, pedow sosny i malin robie syropy na kaszel - z mleczu, chrype - z bzu, na kaszel ze sosny i na zbicie goraczki z malin

Gość ewrw kto ci takich
rzeczy naopowiadał, nie jest trujący

Gość gujfykfyuk
ok. a jak ten mlecz przyrzadzcie? zawsze bylam cieawa . bo w srodku ma tai bialy sok. a slyszalam ze jest dobry na jakies choroby. ogolnie zdrowy.

Gość gujfykfyuk
a, i czy pokrzywy te parzace? czy te nieparzace?

Gość gujfykfyuk
i jak odroznic mlecz polny od mniszka pospolitego? jak to wyglada tak samo....

Gość gujfykfyuk
no ale jak rzoroznic mlecz od mniszka? mlecz jest trujacy. mniszek nie jest trujacy. a wygladaja tak samo.

Ma ktoś dobry przepis na tą zupę z pokrzywy ? Naprawdę jest taka smaczna? Chciałabym spróbowac ją zrobic . . . .

Składniki kilka sporych garści szczytowych liści młodej pokrzywy (miejcie na uwadze, że tak jak inne świeże liście, pokrzywa również pod wpływem obróbki cieplnej straci bardzo na objętości) 2 większe marchewki 1 nieduża pietruszka kawałek selera 4 małe ziemniaki 2 średnie cebule 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łużeczki kuminu 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ząbki czosnku sól pieprz sos sojowy 2 łyżki oleju rzepakowego dodatkowo 1/2 szklanki kaszy jaglanej (w jej miejsce możecie użyć innego lubianego dodatku: grzanek, makaronu, ryżu, płatków owsianych, polenty, klusek, innej kaszy lub ugotować zupę bez dodatków i zwiększyć o 1-2 ilość ziemniaków, ja miałam chęć na pożywny gęsty krem) Wykonanie Pokrzywę porządnie płuczę kilka razy, przerzucam na sitko i przelewam wrzątkiem (być może nie każdy się ze mną zgodzi w tym miejscu, liście młodej pokrzywy nie mają właściwości parzących, to prawda, jednak ze względu na nieznany mi rozwój mikro i makro ;) w otoczeniu pokrzyw, wolę jednak potraktować je niezbyt dużą dawką wrzątku). Warzywa płuczę, obieram, kroję na kawałki (jakiekolwiek i tak będzie miksowanka), płuczę, wrzucam do garnka, zalewam 2 litrami wody i zagotowuję. Zmniejszam płomień dorzucam listki, ziele i niepełną łyżkę soli (jeśli zrezygnujecie z ziemniaków soli należy dodać mniej). Gotuję ok 25 minut do miękkości warzyw (zależnie od wielkości kawałków). W tym czasie przelewam kaszę wrzątkiem, płuczę, wrzucam do garnka, zalewam wodą (szklanka) i gotuję z dodatkiem soli do miękkości. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, smażę do zeszklenia, dorzucam pokrojoną pokrzywę, smażę kilka minut, w trakcie dorzucam gałkę muszkatołową, kmin rzymski (to jest oczywiście propozycja, zestaw ulubionych przypraw mile widziany, curry jak najbardziej), wciskam przez praskę czosnek. Z bulionu wyciągam przyprawy, wrzucam zawartość patelni i miksuję całość na krem. Teraz należy sprawdzić smak, ja doprawiłam jeszcze sosem sojowym i pieprzem. Podgrzewam krem przez chwilkę, dodaję ugotowaną kaszę i wyłączam gaz. Można zabielić, jeśli lubicie, ja dodałam niewielką ilość mleka sojowego (1/2 szklanki). Zupa pyszna, z powodzeniem może udawać szpinakową (choć wcale nie musi) zanim sezon szpinakowy się zacznie :) Smacznego! http://wegetarianka.blox.pl/2010/04/ZUPA-Z-POKRZYWY.html

pobudza przemianę materii, działa moczopędnie, jest stosowane w stanach zapalnych dróg moczowych oraz chorobach skóry. Działa wzmacniająco (w stanach wyczerpania) na nasz organizm, również na kondycję naszych włosów i skóry. Ze względu na wyjątkowo dobrze przyswajalne żelazo posiada również właściwości krwiotwórcze. Oprócz żelaza zawiera również mangan, potas, wapń, ponadto witaminy A, B2, B5, C, E, K, a także: kwasy organiczne (mrówkowy, octowy), nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy fenolowe, flawonoidy i chlorofil. polecam filmy z ziołami http://www.youtube.com/watch?v=hYdVwGrjlDo&feature=list_related&playnext=1&list=SPB2801CD3AA2478A2

Z pokrzyw robię nawóz do podlewania ogrodu. Zalewam w dużym wiadrze pokrzywy wrzątkiem lub jak kto woli surowa woda, odstawiam na 2 tygodnie i później do konewki wlewam 2 kubki i resztę wodą dopełniam. Roślinki rosną jak szalone, szałwia kwitnie i ma cudnie zielone liście. Polecam.

A moja babcia zawsze zbierała polny szczaw, myła, kroila, zasypywała sola i do słoiczka upychała na ciasno, na wierzchu zalewała oliwą i później gotowała pyszną szczwiówkę z jajkiem:)

poza tym czaje sie na zrobienie nalewki z jarzebiny jesienia, robil ktos taka? jak smakuje?