Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ana47468

Rośliny, które można spotkać na naszych łąkach są dobre w kuchni :)

Polecane posty

Gość ana47468

Naprawdę, można sporo na tym zaoszczędzić i przygotować całkiem dobre posiłki np. prosto można przyrządzić sałatkę z liści mlecza, albo zupę z pokrzyw... jecie takie rzeczy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewrw
mlecz jest przecież trujący :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamili
zupa z pokrzyw - pyszna i zdrowa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja jem szczaw ale z ogrodka, z laki nie chce bo moze byc oszczany :P a poza tym z kwiatow mlecza, czarnego bzu, pedow sosny i malin robie syropy na kaszel - z mleczu, chrype - z bzu, na kaszel ze sosny i na zbicie goraczki z malin

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewrw kto ci takich
rzeczy naopowiadał, nie jest trujący

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gujfykfyuk
ok. a jak ten mlecz przyrzadzcie? zawsze bylam cieawa . bo w srodku ma tai bialy sok. a slyszalam ze jest dobry na jakies choroby. ogolnie zdrowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gujfykfyuk
a, i czy pokrzywy te parzace? czy te nieparzace?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gujfykfyuk
i jak odroznic mlecz polny od mniszka pospolitego? jak to wyglada tak samo....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gujfykfyuk
no ale jak rzoroznic mlecz od mniszka? mlecz jest trujacy. mniszek nie jest trujacy. a wygladaja tak samo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ma ktoś dobry przepis na tą zupę z pokrzywy ? Naprawdę jest taka smaczna? Chciałabym spróbowac ją zrobic . . . .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Składniki kilka sporych garści szczytowych liści młodej pokrzywy (miejcie na uwadze, że tak jak inne świeże liście, pokrzywa również pod wpływem obróbki cieplnej straci bardzo na objętości) 2 większe marchewki 1 nieduża pietruszka kawałek selera 4 małe ziemniaki 2 średnie cebule 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łużeczki kuminu 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ząbki czosnku sól pieprz sos sojowy 2 łyżki oleju rzepakowego dodatkowo 1/2 szklanki kaszy jaglanej (w jej miejsce możecie użyć innego lubianego dodatku: grzanek, makaronu, ryżu, płatków owsianych, polenty, klusek, innej kaszy lub ugotować zupę bez dodatków i zwiększyć o 1-2 ilość ziemniaków, ja miałam chęć na pożywny gęsty krem) Wykonanie Pokrzywę porządnie płuczę kilka razy, przerzucam na sitko i przelewam wrzątkiem (być może nie każdy się ze mną zgodzi w tym miejscu, liście młodej pokrzywy nie mają właściwości parzących, to prawda, jednak ze względu na nieznany mi rozwój mikro i makro ;) w otoczeniu pokrzyw, wolę jednak potraktować je niezbyt dużą dawką wrzątku). Warzywa płuczę, obieram, kroję na kawałki (jakiekolwiek i tak będzie miksowanka), płuczę, wrzucam do garnka, zalewam 2 litrami wody i zagotowuję. Zmniejszam płomień dorzucam listki, ziele i niepełną łyżkę soli (jeśli zrezygnujecie z ziemniaków soli należy dodać mniej). Gotuję ok 25 minut do miękkości warzyw (zależnie od wielkości kawałków). W tym czasie przelewam kaszę wrzątkiem, płuczę, wrzucam do garnka, zalewam wodą (szklanka) i gotuję z dodatkiem soli do miękkości. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, smażę do zeszklenia, dorzucam pokrojoną pokrzywę, smażę kilka minut, w trakcie dorzucam gałkę muszkatołową, kmin rzymski (to jest oczywiście propozycja, zestaw ulubionych przypraw mile widziany, curry jak najbardziej), wciskam przez praskę czosnek. Z bulionu wyciągam przyprawy, wrzucam zawartość patelni i miksuję całość na krem. Teraz należy sprawdzić smak, ja doprawiłam jeszcze sosem sojowym i pieprzem. Podgrzewam krem przez chwilkę, dodaję ugotowaną kaszę i wyłączam gaz. Można zabielić, jeśli lubicie, ja dodałam niewielką ilość mleka sojowego (1/2 szklanki). Zupa pyszna, z powodzeniem może udawać szpinakową (choć wcale nie musi) zanim sezon szpinakowy się zacznie :) Smacznego! http://wegetarianka.blox.pl/2010/04/ZUPA-Z-POKRZYWY.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pobudza przemianę materii, działa moczopędnie, jest stosowane w stanach zapalnych dróg moczowych oraz chorobach skóry. Działa wzmacniająco (w stanach wyczerpania) na nasz organizm, również na kondycję naszych włosów i skóry. Ze względu na wyjątkowo dobrze przyswajalne żelazo posiada również właściwości krwiotwórcze. Oprócz żelaza zawiera również mangan, potas, wapń, ponadto witaminy A, B2, B5, C, E, K, a także: kwasy organiczne (mrówkowy, octowy), nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy fenolowe, flawonoidy i chlorofil. polecam filmy z ziołami http://www.youtube.com/watch?v=hYdVwGrjlDo&feature=list_related&playnext=1&list=SPB2801CD3AA2478A2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z pokrzyw robię nawóz do podlewania ogrodu. Zalewam w dużym wiadrze pokrzywy wrzątkiem lub jak kto woli surowa woda, odstawiam na 2 tygodnie i później do konewki wlewam 2 kubki i resztę wodą dopełniam. Roślinki rosną jak szalone, szałwia kwitnie i ma cudnie zielone liście. Polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A moja babcia zawsze zbierała polny szczaw, myła, kroila, zasypywała sola i do słoiczka upychała na ciasno, na wierzchu zalewała oliwą i później gotowała pyszną szczwiówkę z jajkiem:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
poza tym czaje sie na zrobienie nalewki z jarzebiny jesienia, robil ktos taka? jak smakuje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×