Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezzzznazwy

Kilka pytań do ciężąrnych.

Polecane posty

Gość bezzzznazwy

Dziewczyny, zastanawia mnie jedna rzecz. 11, 4 tygodnia miałam przezierność 1.4, dobry genetyk, dobry sprzet. 4 dni później przezierność 0.7. Jak to możliwe? Nie powinna wzrastać wraz z CRL maleństwa? Czy wzrasta od 10 do 12 tc a maleje od 12 do 13 +6?

Gość mou
znalazłam takie info: "Panie doktorze robiłam usg dwukrotnie mając na celu pomiar NT i tak 11,6 tc NT 1,9 przy CRL 52 mm 12,6 tc NT 1,9 przy CRL 73 mm (inny lekarz) Czytając różne fora poświęcone NT i zależności od CRL byłam pewna, że NT będzie wzrastać po 1 usg dlatego robiłam 2-gie- obawiając się, że skoro w 11,6 tc miało 1,9 to przykładowo w 13,5 tc mogłoby przekroczyć magiczną granicę 2,5 mm. Czy jest możliwość, że nt nie wzrosło i było zmierzone właściwie na 2gim usg?" "niestety w technice pomiaru jest bardzo duzo pułapek i z tego powodu wynik mozan traktwowac szacunkowo poza tym nie ma prostej zaleznosci NT CRL to zawsze pownno byc kalkulowane programem komputerwoym oceniajacym ew ryzyko Z poważaniem JD"

Gość bezzzznazwy
dziękuję. ja raczej szukam jakichś informacji z ciekawości, bo nie sądzę, aby w 2 tygodnie wzrosło do 2.5, ale.. Też byłam właśnie pewna,że będzie rosnąć, więc nie mam pojęcia czemu zmalało. Czyli reasumując - nikt nic nie wie. ;)

Gość mou
dokładność sprzętu i operatora tegoż sprzętu tez ma znaczenie. jest w normie więc czemu szukasz problemu? wynik nt może podwyższyć np. owinieta pępowina wokół szyi albo przygięta główka i już wychodzi więcej.

Gość bezzzznazwy
Nie wiem sama, jestem histeryczka, wiem, to źle. Robiłam to drugie usg aby się upewnić,a mimo to mam jakieś ale.. Dziwne to, chyba moje dziecko będzie jedynakiem, bo za mocno przeżywam tę ciążę. ;)

Gość bezzzznazwy
Up

Gość monia123456789
skąd jesteś i co to za dobry genetyk? bo poszukuję

Gość monia123456789
a to inna częśc Polski niestety.ale dzięki za odpowiedź. a w temacie, najlepiej byłoby jakbyś zadała te pytania lekarzowi, bo da Ci on najbardziej wiarygodną odpowiedź

Gość bezzzznazwy
To może zadzwonię do tego genetyka i zapytam? Kurcze, nie będzie głupio,że tak histeryzuję?

Gość spokojnie nie bedzie głupio
jesli masz pytania odnosnie ciąży masz prawo je zadawac chocby byly jak głupie tzn głupie dla niego:)

Gość monia123456789
co Ci szkodzi zadzwonic :) nic nie tracisz :)

Gość bezzzznazwy
Dzięki, jutro zadzwonię, bo jak na mój mózg to NT powinno rosnąć wraz z CRL. Bo im wyższe CRL tym wyższe normy. :)

Gość xyzzzzzzzzzz
Jo-------anna a ty znowu panikujesz, wyluzuj dziewczyno,nie ty pierwsza i nie ostatnia jesteś w ciąży!