Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gears

Czy warto iść na studia ?

Polecane posty

Gość Gears

Uczęszczam do II klasy LO na kierunek mat-fiz. W przyszłości chciałbym być programistą. Otóż już w tym momencie moja wiedza o programowaniu jest dość duża, co nie co już potrafię. Patrzyłem ogłoszenia o pracę ( z ciekawości ) na stanowisku programisty i praktycznie w 90 % z nich nie ma wymagań wykształcenia. Otóż moje pytanie to czy przyłożyć się już tera z całych sił i na prawdę nadrobić wiedzę o programowaniu ( sądzę, że jestem w stanie to zrobić ), czy pójść na studia ( co nie specjalnie mi się opłaca, bo owszem będę miał papier, ale nic doświadczenia ). Owszem zdaję sobie sprawę, że doświadczenia nie będę miał po skończeniu LO, ale inaczej to chyba wygląda jak nigdy się nie pracowało ( oficjalnie ) do wieku 20 lat, niż do 25. Co wy o tym sądzicie.

Gość trururur
idz na studia na polibude (nie uniwerek informatyka), politechnika tez niekoniecznie informatyka, moze byc np automatyka i ucz sie, ucz programowac na wlasna reke duzo, magisterke zrobisz juz jako race dla firmy ktora zatrufni cie po studiach.

Gość Gears
Owszem, jak już coś to myślę o politechnice. Jednak to łatwo napisać, idź, zdaj itp. Tak na prawdę to 5 lat nauki wielu niepotrzebnych rzeczy ( nawet na kierunku, który mnie interesuje ). Po za tym jeżeli pójdę na studia to przez ten okres z kasą będzie bardzo ciężko. Ach, co za czasy...

Gość sam znasz swoją sytuację
Co my możemy poradzić. Dyplom jest ważny, szczególnie dzisiaj, kiedy naprawdę bardzo dużo ludzi go ma, zrobić nie jest trudno i szkoda, żebyś odstawał od reszty kandydatów na dobre stanowisko. Przez 5 lat możesz dużo sie nauczyć, odbyć staże, nauczyć się języka, więc to nie jest do końca tak, że uczysz sie niepotrzebnych rzeczy i kropka. Dużo zalezy od Ciebie. Wielu studentów (w tym na polibudach) pracuje, a jeśli masz problem z kasą to rozważ studia zaoczne lub odłóż studia na rok i w tym czasie popracuj odkładając coś na początek.