Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmLena07

Jak to jest z ZUSem?

Polecane posty

Gość mmLena07

Mam teoretyczne pytanie, bo wiem, że ZUS można płacić dobrowolnie, nie trzeba mieć umowy o pracę. Pytanie mam takie, od kiedy można korzystać z wykupionego ubezpieczenia? Przykładowo, jeśli do 40 roku życia ktoś pracowałby na umowę zlecenie/dzieło i postanowił w 40 urodziny, że wykupi ubezpieczenie w ZUSie, to czy już od pierwszej zapłaty mógłby korzystać ze wszystkiego? Co jeśli musiałby mieć operację wartą 300tys po pół roku od wykupienia ubezpieczenia? Byłby na takich samych prawach, jak ten, co płacił od kilkudziesięciu lat i teraz dopiero zaczął chorować, więc wcześniej nie korzystał z wpłaconych składek?

Gość frgtrytryt
majac umowe zlecenie jako jededyne zrodlo dochodow, pracodawca musi polacic za Ciebie ZUs w przypadku umowy o dzielo, faktycznie nikt nie musi placic ale w tym drugim przypadku to nie tyle ZUS ile NFZ, dobrowolne ubezpieczenie, placi sie okolo 350 zl miesiecznie aha, i jesli masz miec powazna operacje za pol roku lub wczesniej, to mozesz sie ubezpieczyc dobrowolnie w nfz, ale musisz zaplacic karna kwote okolo 3 tysiecy (moze troche mniej) le lepiej byc ubezpieczonym, bo jak masz np. wypadek, wjdzie w cie zamochod, to biora cie do szpitala, a ty nieubezpieczona i teoretycznie musisz sama zaplacic koszty hospitalizacji a jak dobrze wiesz, moga byc duze

Gość mmLena07
acha, dzięki za odpowiedź. Pracodawca zaproponował opcję, żebym miała umowę o pracę na minimalną stawkę, a resztę na umowę o dzieło. Wtedy przysługuje mi takie samo ubezpieczenie, jakbym miała umowę o pracę na całą kwotę? Teoretycznie będę do przodu o prawie 1tys złotych miesięcznie, dzięki tej umowie o dzieło.

Gość kurnajakto
NIEOPŁACA SIĘ SKŁDEK NA ZUS PŁACIĆ! PRYWACIARZE TYLKO NA CZARNO JUŻ ZATRUDNIAJĄ!

Gość mmLena07
no wiesz, ja się boję, że może mi się coś stać. Wypadku nie przewidzisz. Zastanawiam się jednak nad opcją umowa o pracę + umowa o dzieło... czy to korzystne?

Gość mmLena07
hmm teoretycznie mogłabym mieć całą kwotę na umowę o dzieło i sama płacić te 350zł... czyli umowa o pracę na minimalną kwotę + umowa o dzieło, to na jedno wychodzi. I nie muszę sama się tym zajmować. Tak zrobię :).

Gość dalfOlkaTolka
Znam małżeństwo, gdzie facet ma firmę, żona pracuje u niego "na czarno", wypracowuje dla firmy niezły dochód i jest zarejestrowana jako bezrobotna, więc ma ubezpieczenie państwowe za darmo. Ludzie dzisiaj strasznie kombinują...

Gość ironFox28
dobrze kombinujesz ale dobrze ugadać się z pracodawcą iż będziesz zarabiała płacę minimalną + resztę pod stołem. Wtedy masz pełen zestaw świadczeń od państwa, przed urzędem w wypadku kontroli wytłumaczysz się tym iż żyjesz bardzo skromnie mogą skierować sprawę do sądu ale prawie na pewno urząd przegra. U pracodawcy nie będzie obawy iż podczas kontroli będzie się musiał wytłumaczyć skąd ma tyle postronnych osób które niby pracują ale nie są zatrudnione (wiem że można się tłumaczyć iż to są nowi pracownicy i jeszcze nie minął termin 7 dni na dostarczenie umowy ale nie jest to tak proste jak się wydaje). Minusy tych wszystkich zabiegów to praktycznie zerowa zdolność kredytowa i ratalna gdybyś chciała kupić coś o większej wartości chyba że sobie z odłożonych pieniędzy to kupisz.