Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pepperminth

Czy staralybyscie sie o PIERWSZE dziecko po 40?

Polecane posty

Gość Pepperminth

Jak wyzej, prosze, odpowiedzcie.

Gość malinowka
tak

Gość karla lalalala
jeśli zdrowie by mi pozwalało to tak.

Gość małtośka001
NIE! był na to czas wczesniej. nie badz egoistka. dziecko mialoby starą matkę, niedołężną gdy ta będzie 20latką i szybko zostanie sama w dorosłym zyciu!

Gość Pepperminth
Moze jeszcze ktos sie wypowie?

Gość dfrsfdr
idz na topik na macierzynstwo tam sa babcie co chca miec dzieci

Gość juliaaaaaaaa23
tak. choc chciałabym przed 30-stka miec

Gość dziwne toto
glupota jak dla mnie, nie dosc ze bedziesz dla dziecka bardZiej babcią niz matką, to jeszcze ogomne ryzyko chorob roznych

Gość miedzynarodowka 32666666666666
wiesz w [pl czlowiek po 40 jest stary wiec nie pytaj tu bo cie zjada. oczywiscie jak masz zdrowie i checi dzialaj,,,, normlka na zachodzie u nas babcia mowia, eh..

Gość jestes egoistka
za 25 lat ty bedziesz umierac i twoje dziecko zostanie samo ;/ kto jej wtedy pomoze ? nie oklamujmy sie ale teraz ciezko sie usamodzielnic bez pomocy rodzicow ;/

Nigdy w życiu bym sie nie zdecydowała :O Maxymalny wiek na dziecko to jakieś 35 lat. Później lekarz przymusowo kieruje na badania sprawdzające czy aby nie ma Zespołu Downa , tzn u mojej 38-letniej ciotki tak było. Poza tym 40-parolatka nie ma juz tyle siły i cierpliwości, by biegać za maluchem.

Gość juliaaaaaaaa23
Choc fakt ciężko mi sobie wyobrazić żeby moja mama miała teraz ponad 60 lat..

Gość mama 2X...
Wyszlam za maz drugi raz za mlodszego o 12 lat partnera.Mialam juz syna doroslego z pierwszego malzenstwa, jednak moj partner nie mial dzieci bo jego byla zona nie mogla miec.Podielismy decyzje ze urodze. W wieky 47 lat urodzilampiekna zdrwa corke ktora ma teraz 3 lata.Moze to troche egoistyczne ale czuje sie mlodo, jestem szczupla zdrowa wiec mam nadzieje ze zdaze ja wychowac.ma jeszcze tate i brata wiec mysle ze wszyscy damy rade :)

Gość juliaaaaaaaa23
Dlatego ja chce mieć dziecko przed 30-stką i oby tak było :) tylko muszę znaleźć opowiedniego kandydata na ojca bo mój obecny facet się raczej nie nadaje :(

Ja sama urodziłam dziecko przed 40-stką i wcale się nie czuję stara.A wręcz przeciwnie maluch mnie napędza ,chce mi się ćwiczyć ,dbam o siebie ,zależy mi na sobie bo mam małe dziecko i muszę się trzymać.W moim środowisku jest jakiś bum na póżne macieżyństwo

Gość juliaaaaaaaa23
No chyba ,ze z nim zajdę w niespodziewaną to trudno,.

Gość jateztakchce
I żaden lekarz nie wysyła matki na badania prenatalne ...to jest jej decyzja a zresztą młode matki też rodzą chore dzieci

Gość naimis sucitar
Najlepiej rodzić jak jest okres i psychika pozwala oraz kasa jest na utrzymanie potomstwa! 40 lat to już za późno! Góra 25 lat w tyh czasach! Tylko bez wpadki i łapania na ciążę, bo to patologia jest! Musi być wszystko planowane z miłości!

Gość małtośka001
to NIEODPOWIEDZIALNE. myslalyscie o sobie stare babki a nie o przyszlosci dziecka, marnej przyszłosci!! poza tym badania wykazuja ze dzieci starych rodzicow są mniej inteligentne Taka prawda zobaczycie dzieciaki wam podrosną w szkole klopoty sie zaczna egoistki jedne!!!

Gość Pepperminth
Ja tez chcialam miec dziecko w wieku 22 lat, to co - mialam je sama sobie zrobic? Juz od lat nie wierzylam, ze znajde partnera, ze bede szczesliwa. Marze o dziecku. Tylko mam rozne obawy... Glownie o zdrowie dzieciaczka, bo pomijajac kwestie zdrowego trybu zycia na wlasne nie mam wplywu - nigdy nie wiadomo czy nie spotka mnie jakis wypadek itp. Nie rozumiem tego najazdu na mnie, posadzen o egoizm. To chyba normalne, ze kobieta pragnie domu, rodziny, dziecka?

Gość Pepperminth
A moze ktoras z Pan zdecydowala sie na pierwsze dziecko w takim wieku?

Gość sqsqSQSQSQSQS
jak najbardziej, u mnie w pracy jest jedna co wlasnie ma male dzieci, pierwsze urodzila w wieku 40 lat a drugie w wieku 42 lata, nie wyglada na zadna babcie i napewno ma wiecej cierpliwosci niz nie jedna mloda matka, dzieci sa zdrowe, teraz sa inne czasy,obecna 40 tka to jak kiedys 30, nie znam zadnej kobiety powyzej 35 tego roku zycia ktora by urodzila chore dziecko, znam za to mlode ktore rodzily chore dzieci

Gość jateztakchce
małtośka ,,,popatrz na około ..ile sławnych kobiet rodziło po 40 i jeszcze jedno ciekawa jestem jacy są twoi rodzice bo inteligencja nie grzeszysz ..sory

Gość dobrze prawisz
no jasne ze młodym kobietom tez zdarzaja sie chore dzieci, ale co byś nie gadała to z wiekiem ryzyko dramatycznie wzrasta, zobacz choćby statystyki w przypadku zespołu Downa. jakie szanse na urodzenie takiego dziecka ma 20 latka, 30 latka i 40 latka. różnica kolosalna. a co do pytania to w wieku 40 lat już bym się raczej nie zdecydowała, moim zdaniem za późno. jak tu ktos wspomniał do 35-37 lat to jeszcze (choć nie chciałabym rodzić dzieci w tym wieku), ale 40....bez przesady. niedługo wpadnie tu jakaś babka w wieku 50 lat i stwierdzi ze chciałaby zajść w ciązę bo się czuje młodo:O

Gość blablbalablbalblbalbalablablab
Lekarz musi na te badania prenatalne wysłac, bo kobieta chyba po 35 roku życia jest już w tej 'grupie ryzyka'. :P

Gość jateztakchce
Autorko naprawdę masz prawo mieć dziecko a tymi opiniami się nie przejmuj bo pewnie pisza je same małolaty które nie znają życia

Gość Oczywiście że
Moja sąsiadka zaszła w ciążę w wieku 43lat/przypadek to jejtrzecie dziecko/.I niestety ta dziewczynka ma stałe kłopoty zdrowotne.Dwie operacje oczu a i z psychiką też nie tak.Todziecko ma dzisiaj 16 lat i jest psychicznie dziwnie inne.

Gość dobrze prawisz
rozumiem,ze marzysz o dziecku, ale spójrz na to realnie- czy to odpowiedzialne żeby w tym wieku zachodziła w ciązę? moim osobistym zdaniem nie, ale skoro jesteś zdeterminowana to życze szcześcia

Gość mama 2X...
Hahahaaha tak, urodzic dziecko w wieku 25 lat i miszkac u rodzicow na kupie i bez pracy? Co wy wypisujecie.Dzieci to decyzja przemyslana.Wiele czynnikow sie sklada na to zeby zdecydowac sie na dziecko.Nie mieszkam w Polsce od 21 lat i nikt tu nie rodzi dzieci w wieku 25 lat.Najpierw dobra praca oczywiscie stala.jakies zabezpieczenie; przygotowanie podloza dla dziecka.Wiec nikt nie rodzi tutaj nie wczesniej niz w wieky 32 lat. Nie zamierzam umierac i osierocic dziecko.mam sile i energie.Pracuje zawodowo i czuje sie swietnie.Wiecie co, stary musi umrzec a mlody moze wiec niech nikt nie liczy lat doroslym matkom.

Gość a na co niby to
co tam stara matka tylko po 40 o wiele wzrasta ryzyko wad wrodzonych, zespołu downa itp. Ale jeżeli bardzo Ci zalezy to sie staraj. lepiej późno niz wcale Jak sie teraz nie postarasz, to potem mozesz załowac, ze nie spróbowałas