Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Orineczka

Torbiel jajnika, ból i bezradność :(

Polecane posty

Gość Orineczka

Witam, Mam 19 lat i wykryto u mnie rok temu tobiel wielkości 6.7 x 5.7. Leczenie polegało na tym, że przez pierwszy miesiąc zażywałam Luteinę a po niej do dnia dzisiejszego tabletki antykoncepcyjne. One spowalniają rozrost torbieli, jednak na dzień dzisiejszy jej rozmiary wynoszą 7.3 x 6.2. Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji i jakie zastosowano leczenie? Zdaniem lekarki konieczna jest operacji, ponieważ może dojść do usunięcia jajnika a nawet zagrożenia życia, jeśli płyn się wyleje i dojdzie do zapalenia otrzewnej a ja się zastanawiam czy rzeczywiście wszystkie możliwości leczenia farmakologicznego zostały wykorzystane. Staram się nie myśleć na codzień o tym, jednak ból momentami jest nie do zniesienia, szczególnie jeśli jestem w podróży i długo siedzę, co wcześniej też nie miało miejsca. Za odpowiedzi będę wdzięczna

Gość pannnataaawa
Myślę, że knieczna jest operacja :( Torbiel rośnie i tak ma już spore rozmiary. Powodzenia.

Gość Orineczka
Zastanawiam się czy wszystkie możliwości leczenia zostały wykorzystane. Może się trafi osoba, która miała podobną sytuację a inne leczenie. Kolejna lekarka u której byłam powiedziała mi, że nic by nie robiła a jeśli się wyleje to koniecznie do szpitala i tam zadecydują o operacji i nie warto faszerować się hormonami....

Gość malinowka
ja miałam torboel 4,1x1.1 cm, najpier leczenie gdyby nie pomogło to operacja ;-( nie zwlekaj strasznie duza ta twoja torbiel

Gość nelciiaa
Ja tez mialam torbiel 8 lat temu i byla w miare nieduza okolo 4 na 3 cm. Wtedy lekarz powiedzial, ze jak nie zejdzie po lekach to operacja. Na szczescie zeszla po miesiacu. Dlaczego tak boisz sie operacji?

Gość Orineczka
A jakie miałaś leczenie? Nie wiecie jak wygląda sprawa z zajściem w ciążę mając torbiel? Czy jest to możliwe oraz bezpieczne?

Gość nelciiaa
U mnie byly to jakies czopki przeciwzapalne, ale juz dokladnie nie pamietam.

Gość Orineczka
No właśnie a u mnie jedynie hormony i nic poza tym... Wiem, że lubią się w większości wypadków nawracać, nie ogarniam tego Dziękuję za wypowiedzi.

Gość malinowka
najpierw duphaston potem tabl. antykoncepcyjne

Gość nelciiaa
Orineczka moze to zalezy od rodzaju torbieli, ktora sie ma. Byc moze na niektore torbiele leki przeciwzapalne nie dzialaja.

Gość zzzznienawidzona
Ja miałam wycięte dwie torbiele z prawego jajnika. Na stół trafiłam z podejrzeniem wyrostka, jednak jak się okazało te niesamowite bóle powodowały w/w torbiele. Ze szpitala wyszłam po tygodniu, później zaczęły się niesamowicie bolesne miesiączki, lekarz stwierdził że pojawiły się zrosty. Przez kilka miesięcy brałam luteinę, bóle w okolicy prawego jajnika pojawiały się co jakiś czas, ale szczerze nie zwracałam na to uwagi. Od ok. dwóch, trzech dni podbrzusze w tej okolicy boli mnie cały czas, przy podnoszeniu nogi, kaszlu i mocniejszym wysiłku boli bardziej. Zapewne pojawiły się nawroty. Mamy przerąbane dziewczyny a jutro ide do gina.

Gość Orineczka
O matko, słabo mi się robi jak to czytam... Moja jest wypełniona płynem. Czytam jak dziewczynom wycięto połowe jajnika a nawet i całego przy mniejszej torbieli... Nawet niepełny jajnik podejrzewam nie jest sprawny.. Boję się jak to wygląda gdybym chciała zajść w ciążę w przyszłości, czy jest to bezpieczne, możliwe.. Dzisiaj to załamanie jakieś przeżywam. Dziękuję za wypowiedzi.

Gość też miałam
Ja niestety straciłam jajnik .

Gość MisiulaSK
Ja również z okazji torbieli jak miałam 13 lat. Groziła mi operacja, ale torbiel wylała się sama :/ takie mam niemiłe wspomnienia. Może gdybym poszła wcześniej...

Gość czy to torbiel?
Mnie już od 3 lat pobolewa jajnik prawy. A ja to ignorowałam.. czy to objawia się takim kłuciem? czasem kilka dni mam spokój, a czasami jak się nasili to kilka minut kuję i muszę sobie przycisnąć w tym miejscu rękę i powoli przechodzi. Ale dziwne to jest uczucie. Może mam torbiele, ale nigdy u gina nie byłam. Ciągle sobie mówię, że mam jeszcze czas.

Gość Orineczka
też miałam-a jaką miałaś torbiel? Pękła i w wyniku tego straciłaś jajnik?

Gość nelciiaa
Orineczka dziewczyny zachodza w ciaze nawet z jednym jajnikiem tylko dobrze by bylo gdybys w miare wczesnie sie postarala o dzidzusia. Nie martw sie, bedzie dobrze. Moja ciocia z jednym jajnikiem i jednym jajowodem urodzila 2 dzieci. A u ciebie sprawa jeszcze nie jest przesadzona, byc moze uda sie zatrzymac ten jajnik.

Gość też miałam
Miałam robiona lapatotomię , mój jajnik pękł . Bol niesamowity.Torbiel 17 cm. Obok mnie też leżała taka młoda dziewczyna i lekarze robili wszystko aby uratowac jej jajniki , była młoda około 20 lat. Okroili jej jajniki laparoskopowo, aby mogła miec dziecko. Mnie niestety otwierali aby zobaczyc drugi jajnik , pobrac wycinki do badania histopatologicznego , o tym czy wytna czy nie decydują lekarze na stole operacyjnym . Uratowałam 2 jajnik i macicę . Zycze powodzenia , nie łam się . mam nadzieję ,że wszystko będzie dobrze :)

Gość nelciiaa
czy to torbiel? - od trzech lat nie bylas u ginekologa mimo, ze masz bole?! Dla mnie to jest troche nieodpowiedzialne :O

Gość Orineczka
nelciaa-narazie to nawet nie ma o czym myśleć jeśli chodzi o dzieci, nie ten czas, mam 19lat dopiero ale wiadomo, że tak się myśli na przyszłość. Wiem, że te torbiele lubią się nawracać ale czy zachodzenie w ciążę mając torbiel jest bezpieczne to druga sprawa...

Gość też miałam
Tak a' propos jeszcze , jak pękł mi jajnik , bolaly mnie bardzo plecy , myślałam ,żę przewiało mi korzonki , chodziłam zgięta w pół przez kilka dni, jak pękł to zemdlalam w domu w nocy. Mąz za granica ja z 2 dzieci sama...koszmar

moja matka miała torbiel i wyleczyła czosnkiem polskim 3 zabki dzienie przez pól roku jadła i nie musiała isc na operacje wyczytała w gazecie ze hiszpanki nie maja chorób kobiecych bo jedzą czosnek

Gość Orineczka
Jak czytam Wasze wypowiedzi o ukrojeniu janików i tym wszystkim to nawet nie wiem co pisać. A o torbieli 17cm to na prawdę nie słyszałam i gratuluję, że wszystko się udało.

Gość Jamdgjatjma
Czy to torbiel ?- ja mam identycznie jak ty i niestety tez z tym narazie nie bylam nigdzie ze strachu bo mysle o najgorszym. Jestem juz zla na siebie ze zwlekam

Gość Orineczka
też miałam-współczuję Ci a jak duża była Twoja torbiel? Rozumiem, że po pęknięciu była konieczność usunięcia jajnika. Nie było nawrotów?

Gość też miałam
laparotomię , miałam napisac ( czyli otwarcie brzucha pod pępkiem)

Gość też miałam
Nie nie było , ginekolog zaproponował mi nawet wkładkę cooper T , mam już ją jakies 3 lata. To na mnie spadło jak grom. Po porodzie córki zwlekałam z pójściem do gin.Utworzyła się torbiel , która sobie rosła i rozsadziła narząd. Może byc równiez ciąża pozamaciczna żle umiejscowiona i mogą byc podobne przypadki. Wykaraskałam się , dużo mlodych dziewczyn ze mną leżalo. warto się badac, pamiętam,że moje wszystkie koleżanki leciały do gin. jak w dym potem :)

Gość Orineczka
nelciiaa-a miała przy tym torbiel? też miałam-no właśnie, oby nawrotów nie było-to takie cholerstwo a dużą miałaś?

Gość czy to torbiel?
Nie od 3 lat, a nigdy nie byłam. od 3 lat mnie pobolewa z tego co pamiętam lecz dopiero teraz nasiliło się to na tyle by mogło byc niepokojące. U ginekologa nie byłam natomist radziłam się rodzinnego i powiedział, że pobolewanie jajników w tym wieku to normalna sprawa, bo dojrzewam. Dlatego nie śpieszyło mi się, bo wierzyłam, że to nic takiego. No, ale teraz jest to już na tyle silne, że muszę zebrać się w sobie i pójść chociaż mam nadzieję, że to nadal nie torbiel. Nie wiem. U mnie objawia się to tylko bólem, a czytałam, że i wystepuje goraczka i mdlosci, a u mnie nic takiego nie ma.

Gość Orineczka
ja torbiel mam ponad rok i żadnych mdłości i gorączek nie miałam