Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małgorzataaaa..

przedszkole bliżej domu czy pracy? które

Polecane posty

Gość małgorzataaaa..

mąż pracuje ok 1,5 km od domu i zastanawiam się jakimi kryteriami kierować się przy wyborze przedszkola. W zasięgu mam 4 placówki, wszystkie blisko ale chodzi mi o punkty podczas rekrutacji. Czy ktoś mógłby mi poradzić które wybrać?

Gość bonjourrrrr*
a co to jest poltora kilometra??? moj pracuje 15 km od domu i to nadal jest jedno miasto :-D

Gość małgorzataaaa..
pisze przecież że chodzi mi o PUNKTY podczas rekrutacji, na przyszłość radzę czytać powoli i ze zrozumieniem.

Gość olga.w
,wiadomo że jak masz wybór ,wybrać przedszkole koło domu wybierasz koło domu ,przecież wychodząc z domu do pracy zaprowadzasz dziecko do przedszkola po drodze do pracy ,jak będziecie mieć dzień wolny a dziecko mimo wszystko do przedszkola będzie szło to będzies jechać specjalnie .Nie ja chyba nie kumam o co w tym pytaniu chodzi.

Jeśli zrozumiałam tak samo jak "Olga" to ja bym wybrała przedszkole które jest najbliżej domu. Bo po 1 - tak jak koleżanka już napisała masz wolne to idziesz bliżej. Bo po 2 - nie zawsze można jechać autem/komunikacją i trzeba iść na piechotę w różną pogodę to po co ma dziecko nadrabiać drogę ,jak może być raz,dwa na miejscu. Ja w każdym razie sobie takie wybrałam :D Blisko domu - 15 minut wolnym spacerkiem,blisko sklep spożywcze i inne instytucje - bank,poczta,apteka.Więć wsyzstko jest po drodze.

Ale autorka pyta o punkkty - czy obecnie jest rejonizacja tzn. czy dziecko z rejonu danego przedszkola ma jakies preferencje, cos jak ze szkołą.

Gość cynamonowe lulu
rejonizacja jest -kazde przedzszkole musi miec okreslone w obszarze jakiej szkoly podstawowej jest jego rejon

Wybierz przedszkole blizej domu. 1) niezaleznie gdzie idziesz/jedziesz rano, masz przedszkole po drodze 2) jestes chora na L4, masz blisko do przedszkola i spowrotem do domu 3) w razie kryzysowej sytuacji, ze nie ma kto odebrac dziecka z przedszkola, latwiej poprosi o pomoc babcie, ciocie, sasiadke itp. jesli przedszkole jest 5-10 min. od domu niz daleko i wymaga dojazdu 4) w drodze z pracy zdazysz cos jeszcze zalatwic / zrobic zakupy bez dziecka zanim dojedziesz do przeszkola. Wybierz przedszkole blizej pracy jesli: masz malo czasu na dojazd do pracy i lepiej wyjechac wczesniej, ominac korki czy cos takiego i zostawic dziecko w przedszkolu tuz przed przyjsciem do pracy

Mając do wyboru kilka przedszkoli zawsze wybrałabym to najbliżej domu. Tak jest najwygodniej - zamiast wozić dziecko blisko pracy, podrzucasz do przedszkola - ono się spokojnie bawi, a ty jedziesz dalej. W wolny dzień również do spora wygoda. I żadne pkt rekrutacyjne by tego nie zmieniły.

Gość mama dwojeczki
Z doswiadczenia powiem: zdecydowanie blizej domu.

pierwsze słysze o jakichś punktach ze względu na miejsce zamieszkania ... a będe się starała o przyjęcie drugi rok . Nie ma czegoś takiego w kryteriach punktowych. Jezeli przylezie ci 30 samotnych matek to nie masz co liczyć na miejsce chociażbyś mieszkała od furtki przedszkolnej metr ...

Gość gthjkl
Jak moj syn mial isc do szkoly, okazalo sie, ze nie moze isc do tej kolo ktorej mieszkamy 10 m. Jednyna szkola do ktorej mogl pojsc byla oddalona kilka km bo tam bylismy zameldowani na stale. A Tu dopiero kupilismy dom i nie zameldowalismy sie tam jeszcze. Dolny Slask.

szkoła to co innego , w szkole obowiązuje rejonizacja. W przedszkolu ważne żeby się rozliczać podatkowo w danym mieście.