Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalientee5

Do osob z nadwaga

Polecane posty

Gość kalientee5

Jaki jest wasz przykladowy jadlospis w ciagu dnia? Ile mniej wiecej kalorii spozywacie?

Gość ., we;lkm
ja teraz jestem na 1200 kcal bo sie odchudzam od 3 dni wczesniej to sporo tych kcalow szlo;o

Gość kalientee5
Tak mniej wiecej ile jadłaś? Ps- powodzenia w odchudzaniu :)

Gość Bluszczyk kurdybanek34
Hej! Przejdź na same owoce i warzywa, a waga na pewno spadnie :). Na początek może być tak: Śniadanie - gruszka, jablko, banan, winogrona, mandarynka drugie sniadanie - jogurt albo twarozek Obiad: Sałata, pomidory, ogorek, papryka, oliwki, kielki fasoli lub slonecznika, tofu, pestki z dyni lub slonecznika, sos z oliwy, cytryny, ziol. Podwieczorek - marchewki i jablka kolacja - salatka - awokado, pomidor salata Odstaw kawę, pij tylko zieloną herbatę i naturalne soki. Po 3 - 4 tygodniach mozesz jesc warzywa gotowane + ryż, kasze, makarony, ale bez zawiesistych sosów. Pieczywo, jeśli musisz, to tylko pełnoziarniste, bez polepszaczy smaku. I UNIKAJ MIESA Powodzenia :)

Najbardziej lubię kanapki z towotem i toffi z torfu, oraz kiszone pomidory, duszone w czekoladzie i z premedytacją. I to tylko dwie kalorie i 3 konie mechaniczne.

Obiad: Sałata, pomidory, ogorek, papryka, oliwki, kielki fasoli lub slonecznika, tofu, pestki z dyni lub slonecznika, sos z oliwy, cytryny, ziol. taki obiad to dla kanarka albo królika :D

Gość dfghdfghfghjdfghj
\kurwa mac no pyszne sa z serem topionym z prezpisu ojeju tzn zeby to do piekarnika i niech sie ser rozpusci do tgeo pomidora i pieprzu i odrobine szczypiorka i wsadz se ogorka w cipe no i przejdzir http://www.youtube.com/watch?v=fjy3AT4iEUs

Gość moj jadlospis
sniadanie: plasterek chudej szynki, salatka z ogorka i pomidora z przyprawami, kawa czarna bez mleka,kromka pelnoziarnistego chleba obiad:duszona piers z kurczaka plus warzywa z patelni, salatka z porow w jogurcie naturalnym kolacja:jajka z musztarda, pomidor/ogorek, herbata zielona. Pomiedzy posilkami jakis owoc (jablko/gruszka i kawalek ananasa) plus przynajmniej 1,5l wody niegazowanej.

Gość gahoa
kalientee5 a co jakiś doktorat robisz w tym temacie??? ja uprawiam sport i jem mało ale mam niedoczynność tarczyy za późno wykrytą i teraz zmagam się z tym co przybrało mi się przez problemy z niedostateczną produkcją hormonów tarczycowych i zwolnionym w wyniku tego metabolizmem. nie każdy grubas to obrzarciuch!!

Niestety, ale nie tyje się z powietrza. Spotykam się z opiniami, ze problemy z tarczycą albo terapia hormonalna np. w przypadku niepłodności owoduje nadwgę. Owszem, może to doprowadzić, do nadwagi, ale tylko jeśli sami na to pozwolimy. Sama borykałam się z problemami tarczycowymi, na szczęscie wszystko wróciło do normy, jednak, gdy zaczęła szalać oprócz przybrania na wadze miałam i inne dolegliwości, np. suchośc skóry, szybkie męczenie się, senność. A przypranie 4 kg w ciągu miesiąca też dało mi do myślenia. Szybka reakcja nie powoduje skutków ubocznych w postaci nadwagi, a kilka kg można szybko zbić. Mam też znajomą, która od lat leczy sie na bezpłodność i praktycznie tyje w oczach. Wierzyłam je, że to skutek hormonów, do czasu aż nie zobaczyłam jej posiłku. Kolację razem z mocno tęgim mężem owa koleżanka rozpoczyna o 21. Kolacja składa sie ze smażonego mięsa, frytek, często są do mięska grillowane. I jak ona ma nie tyć? Niestety tyje się od nieracjonalnego jedzenia.

Gość gahoa
do Bluszczyk kurdybanek34 piszesz- przypranie 4 kg w ciągu miesiąca też dało mi do myślenia. Szybka reakcja nie powoduje skutków ubocznych w postaci nadwagi, a kilka kg można szybko zbić." ja tyłam po 2 killo na miesiąc i chodziłam do lekarza i lekarka powiedziala że to wynik stresu że organizm zbzikował i wszystko co zjadam idzie w boki... wiec jak głupia czekałam i uważałam na stresy - ale co dalej tyłam kolejne wizyty doprowadziły mnie tylko do poradni dietetycznej gdzie zaprowadzilam zeszyst i po 2 miesiącach kolejne 4 kilo mialam a już prawie nic nie żarłam - i tak to trwało bo stres bo coś tam... piłam herbatki uspokajające i dalej tyłam - i owszem jak doszły kolejne symptomy (ciągła senność, zmęczenie, zmiana głosu) toSAMA- sobie na necie znalazlam chorbę - dokładnie HASHIMOTO - zrobiłam badanie krwi na tą chorobę za własną kasę i wyniki potwierdziły się. poszłam wściekła do lekarki prowadzącej z wynikami z prośbą o skierowanie do endokrynologa i ona na to - o to właśne jest przyczyna dla której nie może pani schudnąć - byłam tak wściekła i rozżalona że nawet nie byłam w stanie jej ochrzanić miałam wówczas prawie 30 kg nadwagi !!! ok teraz biorę tabletki - więc nie tyję ale teraz te 30 kg nie tak prosto a na pewno nie szybko zrzucę - nawet nie mogę bo jak później skóra będzie wyglądać więc droga koleżanko nie pisz że to wynik obrzarstwa skoro nic nie wiesz np o moim przypadku!!! Miałam tego pecha że trafiłam na konowała a nie na lekarza i w okresie gdy przychodnia oszczędzała na zleceniu badań teraz na stratę teych 30 kg muszę dobrze się namęczyć - chętnie bym tej lekarce nakopała do d..y

Gość gahoa
więc reasumując moja droga koleżanko - czasem jednak tyje się z powietrza!!! tak jak i Ty tyłaś z powietrza po 4 kg na miesiąc zanim dostałaś leki!! niektórym brakło szczęścia i przybrali na wadze jak hipopotany bo zabrakło dobrego lekarza i innych obiawów chorobowych dzięki którym można by szybko rozpoznać chorobę i rozpocząć właściwe leczenie.

Gość hashi_woman
Gekoa Jakbym o sobie czytala też musiałam sama znaleźć sobie chorobę i mam 20 kilo do zrzucenia pomimo jedzenia normalnych nitłustych rzeczy. Mało tego przez miesiąc stosowania diety 1000 kalorii, 0 efektu. To jest straszna choroba robi krowska z normalnie jedzących kobiet, bo totalnie zwalnia metabolizm.

gahoa, ja też miałam Hashimoto. I przede wszystkim fatalnie sie czułam. I sama poszłam do endokrynologa, bo moje samopoczucie zmusiło mnie do szukania informacji w książkach i necie. 30 kg nie przybędzie w tydzień, miesiąc lub dwa. Niestety, zaniedbałaś się. Nie męczyłaś się? Mnie serce biło jak oszalałe po zmyciu podłogi albo podbięgnięciu do autobusu. Nie czułaś sie senna? Ja mogłam spać po 20 godzin. Nie wypadały Ci włosy? Niestety oprócz tycia z powietrza, są i inne, bardzo uciążliwe objawy. I można zapobiec nadwadze w porę.

Gość hashi_woman
Nie chrzan bluszczyk, że mialas- hashi jest nieuleczalne.

Gość gahoa
mi to się płakać chce - utyłam jak hipopotan, mam rozstępy bo to szybko przyszło :( rano euthyrox później w pracy około 9 normalne śniadanie jem 2 kromki z ciemnym pieczywem+ zielona herbata późnej jabko lub marchew lub inny owoc później koło 12 jem kromkę ciemnego pieczywa koło 14 kawa z mlekiem naturalnym ( bez ciastka) po 17 obiado - kolacja i finish jedzenia!! co najwyżej przed okresem jak mam napady głodu chwytam za marchewkę albo kubek mleka ale nic ponadto człowiek się męczy z wagą, z wyglądem, bo ciuchy w szafie wszystkie za małe, i jeszcze słyszy takie krzywdzące opinie że z powietrza się nie tyje. Jestem, wściekła na tą lekarkę i tyle - dobrze że jest takie cudo jak internet i że sama się zdiagnozowałam ale dopiero miałam taką możliwość gdy doszła niesamowita senność i zmiana głosu.

Jest, jak bierzesz egzogenną tyroksynę, tyle że musisz ją brać do końca życia.

Gość gahoa
nie mogłaś mieć hashimoto - to nieuleczalna choroba autoimmunologiczna autoagresja i moja tarczyca będzie stopnoiowo malała i przy tym będę musiała zwiększać dawki leków moje anty TPO 1482 a norma jest chyba do 30 lub 35 -= nie pamiętam teraz z głowy z hashimoto wyleczyć się nie da

Gość hashi_woman
Czyli tak uleczalna jak cukrzyca. :)

gahoa, ale odpowiednio dobrana dawka leku powinna zlikwidować Ci wszystkie objawy niedoczynności i ustabilizować wagę. Domyślam się, że zbicie 30 kg nie jest łatwe, ale przy ogromnej samodyscyplinie, dasz radę to zrobić.

Gość gahoa
hashi jest nie wyleczalne!!! to autoagresja leczy się tylko efekt tego że twoje komórki atakują twoją tarczycę a euthyrox powoduje tylko to że produkuje te chormony które uszkodzona tarczyca nie jest już w stanie wytworzyć..

Gość hashi_woman
Ja chce postawić na sport Dzięki Euthyroxowi mam już na to energię Szybko godzinny marsz o 7 rano, przez godzinę. Co sadzicie?

No i o to mi chodzi. Bierzesz lethrox i żyjesz normalnie. Jeśli przyjmujesz tyroxin i tyjesz nadal, to albo jesz jak słoń albo masz źle dobraną dawkę leku.

Gość hashi_woman
Bluszczyk już wyleczyła hashi- tarczyca jej odrosla, jest zdrową. :)

taaa owocowo warzywna jest tak zdrowa i sycąca, że po trzech dniach zasłabłam na ulicy (a zdrowa jestem, badania mam ok) jedyna droga to zbilansowana dieta wg piramidy zywieniowej, policzona PPM (podstawowa przemian materii) i kaloryczność powyżej tej wartości. do tego ruch i nie oszukujmy się... jeśli utyłaś w rok, to odchudzanie zajmnie też rok + drugi na stabilizację wagi

Gość gahoa
chodzi o to że nie da się wyleczyć tego że twoje własne komórki przestaną atakować i niszczyć tarczycę - mój organizm wytwarza dużo przeciwciał bo traktuje ten organ jak wroga i kieuje na niego te antyciała które niszcza - zniszczona tarczyca nie pracuje tak jak powinna nie wytwarza należytej ilości hormonów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu w związku z czym trzeba brać leki wyrównujące - im mniej tarczycy tym dawki leku silniejsze leki trzeba dopasować i sprawdzać co jakiś czas jak pracuje tarczyca i ewentualnie zwiększyć dawkę. reasumując w każdym razie nie dostałam żadnego leku żeby mój wredny organizm przestał atakować i nieszczyć moją tarczycę - więc choroba nie jest wyleczalna mało tego nie ma na nią rzadnego lekarstwa - w przypadku hashimoto leczy się skutek a nie przyczynę.

Prawda jest taka, że osoby odżywiające sie prawidłowo i uprawiające sport, w ogóle nie muszą przechodzić na dietę. Dieta owocowo - warzywna jest jak najbardziej w porządku, tyle że jeśli odżywiasz sie głównie tłustym kalorycznym pożywieniem i nagle przejdziesz na same witaminy, organizm odczuje to jako zupełny brak kalorii i zasłabnie.

Gość gahoa
Bluszczyk kurdybanek34 ja pisałam że przestałam tyć ale niedługo wybieram się ponownie do lekarza bo znowu czuję się senność i osłabienie - dawka była dobra ale jak mi w trakcie brania leku zerzarło tarczycę to nagle dawka zrobiła się nie wystarczająca - proste jak drut. więc się nie kompromituj się już wypowiedziami że nie tyje się z powietrza bo to że miałaś szczęście szybko zacząć leczenie nie upoważnia cię do tego i nie pisz że coś jest uleczalne skoro NIE JEST.

Gość gahoa
Bluszczyk kurdybanek34 Prawda jest taka, że osoby odżywiające sie prawidłowo i uprawiające sport, w ogóle nie muszą przechodzić na dietę Taaaaaaak????? jesteś tego pewna? to jak zrzucić te przybrane 30 kg?? bez diety :D bo wg mnie żeby coś zrzuci c trzeba sprawić taki niedobór w jedzeniu albo dodatkowy ruch żeby organizm zamiast czerpać energię z pożywienia sięgnął do tego 30 kg zapasu ale Twoim zdaniem mylę się.

Gość hashi_woman
Bluszczyk zadna monodoeta nie jest w porządku Skończ pisać bzdety