Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość troszkę zagubiona

O jakiej porze najlepiej brać tabletki?

Polecane posty

Gość troszkę zagubiona

Czekam na okres i zaczynam brać pierwsze tabletki anty (Yaz). Mam pewne obawy związane z samopoczuciem po ich braniu oraz z ewentualnymi skutkami ubocznymi, zwłaszcza przez pierwsze opakowanie. W związku z tym zastanawiam się, czy może lepiej jest brać tabletkę na noc, przed snem? Słyszałam, że niektóre dziewczyny mają mdłości i bóle głowy w ciągu kilku godzin po wzięciu tabletki, ale to oczywiście sprawa indywidualna. A Wy jak bierzecie? Macie jakąś określoną porę, czy po prostu trzymacie się schematu do 12h? I jeszcze jedno - stosujecie jeszcze jakieś dodatkowe zabezpieczenie, czy kochacie się z partnerem do końca? Pytanie może i głupie i bezcelowe, pytam po prostu orientacyjnie i z czystej ciekawości. I ile płacicie za Yaz? Ja najtaniej u siebie w mieście znalazłam za 37zł, myślę, że to niezła cena (widziałam, że w większych miastach dziewczyny płacą nawet 56-58zł/opakowanie).

"A Wy jak bierzecie? Macie jakąś określoną porę, czy po prostu trzymacie się schematu do 12h?" Biorę wieczorem, ok. 22-23. Nie ze względu na skutki uboczne, których i tak nie odczuwam tylko ze względu na to, że prowadzę dość nieregularny tryb życia i łatwiej mi pamiętać o wzięciu tabletki wieczorem, kiedy to zazwyczaj jestem już w domu, po kolacji, nie mam nic ważnego do roboty itd. itp. "I jeszcze jedno - stosujecie jeszcze jakieś dodatkowe zabezpieczenie, czy kochacie się z partnerem do końca?" Oczywiście, że nie stosuję żadnej innej antykoncepcji. "I ile płacicie za Yaz? Ja najtaniej u siebie w mieście znalazłam za 37zł, myślę, że to niezła cena" Mniej więcej tyle samo, chociaż dawno nie kupowałam, więc cena mogła się zmienić. 56-58zł płacą te, którym się nie chce dupy ruszyć i popytać w kilku aptekach.

ja biore Yaz o 21 od 3 lat,nie stosuje nic od pierwszego opakowania,dobrze sie czyje nic mi nie dolego okres mam zawsze po zazyciu os 4 białej tabl tego dnia co mam zarzyc nowe op,cena-47zł

Gość troszkę zagubiona
Dzięki za odpowiedzi dziewczyny. Przyznam, że trochę mnie uspokoiłyście tym brakiem skutków ubocznych, może i ja będę miała tyle szczęścia. Okaże się - jak na razie to okres nie chce przyjść (jak się wreszcie zdecydowałam na tabletki). Tez chyba będę brała wieczorem, chociaż może właściwie jest to bez znaczenia... Jeśli chodzi o dodatkowe zabezpieczenie to będę się musiała przełamać, bo bez sensu się truć, żeby jeszcze dodatkowo zabezpieczać, macie racje. U mnie w aptekach różnice w cenie były spore, najdroższy był za 46zł, w aptece na przeciwko 43, a w tej najtańszej właśnie 37 :)

Gość ja biorę
różnie, najczęściej wieczorem