Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paulinta

Fotelik z przodu - jak to jest?

Polecane posty

Gość paulinta

Drogie mamy jak to jest: Można wozić dziecko w foteliku z przodu? Wiem,że nie można tyłem do kierunku jazdy jeśli jest poduszka powietrzna i wogole bez fotelika. Ale przodem to przeciez jak normalny pasazer chyba.

Gość paulinta
Oglądałam niedawno "pierwszą miłość: i tam dziewczynka siedziała w foteliku z przodu podczas kontroli policyjnej i nic nie było.Czyli można?

Gość paulinta
Przez parę miesięcy będę sama i nie wyobrazam sobie wozenia syna z tylu gdy go w pelni nie widzę.

Gość mama babelkow
ja woze jednego z przodu i drugiego z tylu bo mam blizniaki poduszki nie mam.Jest to zgodne z przepisami sprawdzalam.

JA w moim firmowym mam z przodu bo ma 3 siedzenia a z tyłu paka;p A w codziennym z tyłu;) Np w fordzie k ktorego miałam od tesciowej tymczasowo bo moje na serwisie stało fotelik z przodu bo z tyłu pasy za krótkie hah. Poduszka wyłączona oczywiscie .

Gość Też zainteresowana
Dobrze, że ktoś założył taki topik bo od dawna mamy z mężem dylemat w tej sprawie. Mamy 6 - latka i 7 miesięczne niemowlę. Jak jeżdżę bez męża, to młody siedzi z tyłu, a małą mam w nosidełku z przodu tyłem do kierunku jazdy i wyłączoną poduszkę, ale jak jedziemy już gdzieś w czwórkę, to młodego dajemy do przodu, a ja z małą jadę z tyłu, bo ciężko by mi bylo siedzieć razem z obojdziem z tyłu między nosidełkiem, a fotelikiem :D, ale wktórce pojawi się 3 więc jakoś będę musiała :P Tyle że jak młody jedzie normalnie z przodu w foteliku przodem jako pasażer, to poduszke ma mieć już wlączoną, czy jak ?

Gość paulinta
Ja sprawdzałam dokładnie w necie i jesli dziecko jedzie w foteliku przodem do kierunku jazdy to poduszka nie musi być wyłączona! Wyłącza się jesli jedzie tyłem bo wiadomo - poduszka wystrzeli to fotelik pojdzie do góry i dziecko moze się uduśić albo krzywdę sobie zrobić. W innej sytuacji jedzie jako "normalny" pasazer i poduszka moze byc włączona. Swoją drogą jak sprawdzić czy poduszka jest włączona?:P

Gość Też zainteresowana
My w jednym samochodzie mamy w schowku taką kosteczką, gdzie wkładasz kluczyk ten sam co do stacyjki i przekrecasz na ON lub OFF, a w drugim jest dokładnie tak samo, z tym że przed pasażerem jest lampka, która dodatkowo swieci i pisze Airbag ON lub OFF

Gość dadadam
Przodem do kierunku jazdy mozna umiescic TYLKO fotelik z dzieckiem w specjalnie do tego przeznaczonym foteliku..Starsze dziecko! Nie mozna umieszczac na przednim siedzeniu fotelika kierowanego tylem do kj czyli (przeciez to logiczne!) Nie mozna umieszczac tam niemowlaka. Foteliki ktore umieszcza sie przodem do kierunku jazdy roznia sie budowa od tych dla mniejszych dzieci. Paniom sugerujacym sie serialem gratuluje inteligencji. Pracuje w Policji.

Gość dadadam
Jesli przewozisz niemowlaka tylem do kierunku jazdy i nie mozesz go widziec,dostepne na rynku sa specjalne lusterka montowane na tylnim siedzeniu pojazdu,dzieki czemiu kierowca ma wszystko pod kontrola.

Gość Błagam Cię
Taaa... w temacie akurat znalazla sie pani z policji, buaahahaha, bo padnę ! :D W tematach o jedzeniu wypowiadają się mgr dietetycy, a w tych o chorobach lekadze i dyplomowane pielęgniarki, bo przeciez nie maja lepszych zajęć jak siedzenie na kafe :P

Gość pani z policji doksztalć
się bo mam w policji matkę, ojca, chrzestną, żonę chrzestnego, siostrę, i jeszcze dwie ciotki i 2 wujków i wyobraź sobie ze w foteliku z przoduu MOŻNA przewozić dziecko: w specjalnie przystosowanym foteliku do 11 kg niemowle tylem do kierunku jazdy jeśli poduszka jest wyłączona w FOTELIKU (nie w urzadzeniu ze styropianu tylko foteliku!) przodem do kierunku jazdy i poduszka nie musi być wylączona. Na podstawce! jeśli dziecko osiagnie odpowiednią wysokość 150 cm lub skończy 12 lat i też nie trzeba wyłączać poduszki wtedy. Gdzie w tej policji pracujesz? W prewencji chyba i samochodu na oczy nie widziałaś.

Gość pani z policji doksztalć
w ostatnim podpunkcie mialo być dopóki dziecko nie osiagnie 150 cm lub nie skonczy 12 lat.

Gość paulinta
Ale mój syn to już nie jest niemowlę tylko junior:PI waży 14kg - mamy fotelik (nie ze steropianu) który montuje się tylko do jazdy przodem Także tej pani z policji radzę się dokształcić:P

Gość mayal2
Mozna wozić z przodu. Art.45 ustep 2 punkt 5 ustawy prawo o ruchu drogowym

Gość Bądź sobą
a ja mam fotelik, którego nie zapnę przodem do kierunku jazdy, poduszki nie wyłączone, bo nie ma takiej opcji i mam przekichane. Jak jeżdżę to tylko z kimś... Dobrze, że z mama mieszkam i się mijają z moim mężem bo bym zwariowała...

Gość glooo.
"Oglądałam niedawno "pierwszą miłość: i tam dziewczynka siedziała w foteliku z przodu podczas kontroli policyjnej i nic nie było.Czyli można?" mam nadzieję że to zart, bo w głowie mi się nie mieści taka głupota. A jak w M jak miłość dziecko bedzie siedziało na parapecie to ty swoje też bedzisz sadzać bo wolno....

Gość a lusterko wam nie wsytarczy
zeby widziec dziecko z tylu? po co wam to dziecko z przodu? ja mam 2 ale woze z tylu bo z przodu zwyczajnie mi przeszkadzaja w prowadzeniu, nie widze potrzeby gapienia sie non stop na dziecko w foteliku zwlaszcza ze jako kierowca powinnam patrzec na droge a nie na dziecko

Gość majakrk
ja jestem samotna matka z pierwszym dzieckiem i ciezko mi jechac z malym gdziekolwiek by siedzial z tylu sam a ja kierowala. jak gdzies musze jechac to zawsze kogos zabieram ze soba. maluszek jest za maly na foteliki do jazdy z przodu a poduszki wylaczyc sie nie da :( mieszkam w tak r***liwym miescie (krakow) ze jak dziecko wpadnie w paniczny placz to nawet czasem nie ma gdzie sie zatrzymac ;(

Gość gość
malutkie dziecko wozic można z przodu tyłem do kierunku jazdy,ale trzeba wylaczyc poduszke powietrzna.pozniej większe dziecko(moje ma ponad 2l)możesz wozic z przodu również,ale już przodem do kierunku jazdy no i poduszke normalnie wlaczasz