Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak myslicie ????

niech mi to ktos w końcu wyjaśni błagam

Polecane posty

Gość jak myslicie ????

kiedy test ciążowy wykazuje ciąże - 6 dni po zapłodnieniu czy 6 dni po zgnieżdżeniu bo już całkowicie zgłupiałam! czyli czy test "teoretycznie" moze wykazać ciążę 6 dni po owulacji (domniemanym zapłodnieniu), czy dopiero po kolejnych mniej więcej 6 dniach gdy zapłodniona komorka się zagnieżdzi (czyli w sumie po około 12 stu dniach od owulacji? jak to jest niech mnie ktoś oświeci proszę

"czy test "teoretycznie" moze wykazać ciążę 6 dni po owulacji (domniemanym zapłodnieniu)" Nie. Do zapłodnienia (połączenia się komórki jajowej z plemnikiem) też nie dochodzi od razu w trakcie stosunku (jeśli wypada w dniu owulacji) czy w momencie zetknięcia się plemnika z komórką jajową (zakładając, że plemnik sobie trochę odczekał). Dopiero po 12-36 godzinach zygota zaczyna się dzielić, a po 4-6 dniach zagnieżdża się w macicy. Dopiero po ok. dwóch dniach od tego momentu poziom bety osiąga poziom ok. 1 mIU/ml. Testy z sików wykrywają stężenie od 25mIU/ml (jeśli się nie mylę). Natomiast na podstawie testów z krwi o ciąży mówi się gdy beta osiąga poziom 5mIU/ml.

Gość ja tylko dodam że e
zagnieżdzenie może mieć miejsce nawet po 10 dniach od owulacji, tak podają niektóre źródła, a minimum jest to 5, 6 dni po. Z testami to jest tak że zależy gdzie kupisz. Ponoć na allegro można znaleźć testy które wykrywają 10 Uml/ml hcg we krwi, a w aptece są dopuszczone te co wykrywają większe stężenie kiedyś to było od 20 Uml/ml a teraz od 25 chyba. Z wczesną ciążą jeszcze wiele się może stać i przy tych dziesiątkach to czasami można by było zgłupieć.