Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamana i zszokowana

brałąm tbletki a jest ciążą a mam17 lat

Polecane posty

od roku mam chłopaka od 2 miesięcy współżyjemy. brałąm tabletki celist regularnie a teraz jestem w ciąży..jak to się stało. mam 17 lat . jak ja powiem rodzicom ..

a antykoncepcji wiedziałam wszystko, wiele rozmów z mamą ..i po co jak i to nie pomaga.. jeszcze 3 miesiące byłam z mamą po tabletki u ginekologa a teraz mam jej powiedzieć mamo, wiem mówiłaś mi wiele o zabezpieczeniu ale jestem w ciązy.

Gość zdziwionaa i ciekawaa
a skąd niby wiesz że jesteś w ciąży? Byłaś u ginekologa czy test Ci tak powiedział?

Gość nik dobry jak wszystkie inne
właśnie. na jakiej podstawie myślisz że jesteś w ciąży. Słyszałam że tabletki nie na wszystkich działają, a to że czasami dopuszczają do owulacji to jest nawet naukowo udowodnione i co więcej celowo zamierzone przez producenta.

Gość kolorowa11
ja słyszałam, że właśnie przy tych tabletkach najczęściej wpadają dziewczyny. nie wiem czy to prawda.

ja w ogóle czytałam że nastolatki u których jeszcze się nie uregulowała gospodarka hormonalna nie powinny stosować tego rodzaju antykoncepcji, nie tylko ze względu na zdrowie ale też ze względu na skuteczność. A gruczoły hormonalne mogą się rozwijać nawet do 7 lat po pierwszej miesiączce. Kiedyś słyszałam że wśród nastolatek tabletki mają skuteczność jakieś 85%, tylko że źródło z którego to słyszałam było katolickie, a wiadomo że tam jest troche uprzedzenie, ale temat mnie zastanowił. Czasami jak czytam jak co niektóre kobiety nie tylko nastolatki ale głownie nastolatki przyjmują tabletki to się włos na głowie jeży. Sama miałam w klasie w liceum dwie dziewczyny które mimo tabletek zaszły w ciąże.

Gość hmmm...aToCiekawe
Na jakiej podstawie niby stwierdzasz ze jestes w ciazy??? Dziw ne bo bralam tez dosc dlugi okres cilest i to wlasnie bedac nastolatka i jakos mi sie nic takiego nie przytrafilo mimo ze wtedy dosc czesto baraszkowalismy ,z moim eks chlopakiem. Teraz mam 26 lat i biore yasminelle i chcialabym wpasc na tabletkach ale nie wiem jak to zrobic... :) :D Pozdrawiam...

Gość hmmm...aToCiekawe
Bylas u ginekologa czy test Ci wykazal ciaze???

Gość a mama ci nie mówiła
a mama ci nie mówiła że antykoncepcja też czasem zawodzi, szkoda że tak świetnie cię nie przygotowała do tego że możesz zostać matką.

Gość hgk
Może to dlatego,że brałaś tabletki celest zamiast cilest. A tak na poważnie o skoro byłaś gotowa na seks w tym wieku to teraz musisz wziąść odpowiedzialność za swoje czyny.Piszesz,że wiesz duzo o antykoncepcji to powinnaś wiedzieć,że czasem zawodzi.

albo dziewczyna nie dostala po pierwszym opakowaniu krwawienia z odstawienia, a ze nie odroznia go o miesiaczki to teraz panikuje, ze jest w ciazy..?

Gość to kafeteryjna prowokacja
jeśli naprawdę brała tabletki anty jak należy to ciąża jest wykluczona

odbyłam rozmowę z mamą wie o ciązy, nie było tak źle jak myślałam teraz tylko rozmowa z tatą jak wróci z delegacji. zapisałam się do ginekologa wizytę mam na 8 marca.. skąd wiem ze jestem w ciąży zrobiłam już 3 testy ciążowe w ciągu tygodnia. pierwszy test zrobiony 6 dni po spodziewanej miesiączce, zawsze miałam cykle 29 dniowe. ostatnio miesiączkę miałam 23/01 niby już mam za sobą rozmowę z mamą i tak się boję tego wszystkiego, bo jakby nie przyznać nie palnowałam w tak młodym wieku dziecka. wychodzi mi że zaszłam w ciąże po 2 stosunku z moim chłopakiem..

mam pytanie , po rozmowie z mamą diagnozowaliśmy jak mogło dojść do ciąży jak brałam tabletki. czy moze mieć na to wpływ że przechodziłam jelitówkę. bo nie wiem jak już mam to zdarzenie i czym wytłumaczyć... a co do sexu w młodym wieku, czy są tu same osoby które pierwszy stosunek odbyli po 20scte ... zabezpieczyliśmy się .. nie zaczęłam uprawiać sexu w wieku 15 lat. .. w tym roku kończę 18 lat. jestem z chłopakiem ponad rok czasu i pierwszy raz miało to miejsce w sylwestra. i to był róznież mój pierwszy raz. wiem ze musimy to przetrwać i dać radę, choć się boję to wierzę w to że będzie dobrze.

Gość mydestinationnnnnnnnnnnnn
nik dobry jak wszystkie inne- gówno prawda ja brałam tabletki przez 2 i pół roku od 16 roku życia, zażywałam je regularnie i jakoś nie wpadłam. Widocznie dziewczyna coś zrobiła źle bo nie wierzę, że brała je regularnie i zaszłą w ciąże gdyż to się zdarza baaaaardzo rzadko.

jakbyś przeczytała uważnie i ze zrozumieniem ulotkę to wiedziałabyś, że w przypadku przewlekłych wymiotów i biegunki powinno się dodatkowo zabezpieczać bo tak jak antybiotyk i niektóre leki osłabiają działanie antykoncepcji.

problemy z przewodem pokarmowym, jelitami moga obnizyc skuteczneosc pigulki. Tak wlasnie wpadlam, pomimo tabletek antykocepcyjnych..lepszy Nouva Ring..:-(

mydestination to że ty brałaś i nie wpadłaś to nie znaczy że innych też to dotyczy. Znam osoby które na stosunku przerywanym jadą pół życia i nie mają nieplanowanych dzieci to nie znaczy że każdy tak będzie miał. 100 kobiet nie wpadnie a jedna będzie miała pecha. Ja używałam gumek też nie wpadłam, jeszcze dłużej używałam metod naturalnych i też nie wpadłam a znajda się takie które wpadną. Autorko. jelitówka jak najbardziej mogła się do tego przyczynić, jesli miałaś biegunkę lub wymioty w 4 godziny po zażyciu tabletki to powinnaś się zabezpieczyć dodatkowo albo wziąć drugą tabletkę bo skuteczność mogła zostać obniżona. Albo może jakieś leki zażywałaś które mogły obniżyć skuteczność tabletek.

ja wiem że trzeba ię wtdey dodatkowo zabezpieczyć, a nawet wziąć dodatkowo tabletkę..ale ja wtedy nie współżyłam, było to "chyba" 2 dni wcześniej. przed jelitówką.

może się wszystko mniej więcej wyjaśni jak lekarz określi tydzień ciąży, czy to wtedy czy kiedy indziej. Ja wierzę w to że tabletki też mogły zawieść, bo ten niewielki odsetek który zachodzi mimo regularnego brania to też jakoś zachodzi.

Taaak ja też taką znałam co wszystkim mówiła, że brała regularnie a okazało się później że brała jak jej się przypomniało a głupio było jej się później przyznać ;) owszem nie ma 100% pewności ale wskaźnik pearla jest na tyle niski, że przy DOKŁADNYM stosowaniu baaaardzo rzadko zawodzi.

czytałam kiedyś że niewielki odsetek kobiet nie reaguje na tabletki z mniejsza zawartością hormonów. Cilest nie wiem czy sa słabe czy mocne, chyba jedne z tych pośrodku jak się dobrze orientuję. Autorko czy ten lekarz zlecił ci badania hormonalne przed dobraniem pigułek.

hmm ja stosowałam novynette, yasminelle i microgynon. To sa zarówno nowej jak i starszej generacji. Ja uważam że jak ktoś dokładnie przestrzega ulotki a przede wszystkim czyta ją ze zrozumieniem i słucha zaleceń lekarza to ryzyko zajścia w ciąże jest znikome.

Gość carla roosi
jak juz mialas taka sytuacje to bylo pomyslec o antkoncepcji po stosunku, tez to jest jakims rozwiazaniem. Szybko wzieta tabletka po daje wysoki poziom skutecznego dzialania

Gość funkyfunkyfunk
Bardzo współczuję autorce, przestańcie mówić, że to niemożliwe, bo każdy wie, że żadna antykoncepcja nie daje 100% pewności, więc ktoś w tych paru setnych nieskuteczności może się znaleźć. Jak dla mnie zdecydowanym minusem antykoncepcji hormonalnej jest to, że nie dowiadujemy się o tym, ze coś mogło pójść nie tak, nie zadziałać, w związku z czym nawet nie możemy zainterweniować tabletką awaryjną, jak w przypadku pękniętej prezerwatywy np