Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

baranekszon

nieumiem gotowac rosolu pomocy

Polecane posty

sluchajcie jak i z czego gotujecie rosol?ja dzisiaj robie z porcji rosolowej ni i znowu mi wyszedl taki mentny nie tlusty ochyda znowu zrobie z niego pomidorowke.

Najprostrza zupa świata! Ja robię z kurczaka (z nóżek, skrzydełek... właściwie bez różnicy), raz robiłam też na kurzych sercach. Do tego włoszczyzna, liście laurowe, pieprz, sól i papryczka chilli. Jedynym powodem, dla którego rosół może nie wyjść, jest to, że dałeś, baranku, za mało mięcha. Mi ostatnio wyszedł paskudny, bo tylko na 2 ćwiartkach gotowałam, ale następnego dnia dorzuciłam 4 skrzydełka i już się zrobił pyszny :) Także jeśli masz jednak ochotę na rosół, a nie na pomidorową, to zamiast wrzucać koncentrat pomidorowy, najpierw spróbuj dorzucić trochę mięcha.

a powiedz mi jaki dajesz pieprz taki mielony czy w kulkach bo jak kiedys dalam mielony to zupa byla ciemna:/

Gość vjvjhv,
mi tez nie wychodzi, a czy te mięcho owieczko wrzuca się do wrzątku? żeby było mniej szumowiny?

Gość WYPŁOSZZZZ
Rosół wołowy ma ciemniejszy kolor od drobiowego.

Co do pieprzu, to wrzucam ziarnisty. Ale jak uznam, że jest za mało pieprzny, to zdarza mi się dorzucić mielonego. Tyle, że mam pieprz w młynku i on jest nawet po zmieleniu nie aż tak drobny, jak ten kupny, więc może stąd wyszło Ci ciemne?

Gość rtturyr
Jak chcecie żeby rosół był przejrzysty to trzeba pół cebuli opalić nad palnikiem i wrzucić :) wtedy zawsze ładnie wygląda

Gość Moge dać Ci przepis :)
Sprawdzony :)

ale dopiero w poniedzialek bo nie mam przy sobie ksiazki :(

Gość borys27
Ja zawsze książkę kucharską mam przy sobie.

Przepis na rosół? I to jeszcze z książki?! :O Ja, jak mnie naszła ochota na rosołek, to wrzuciłam do garnka to, co wydawało mi się, że powinno być w rosole i wyszedł idealny ;]

Z porcji rosołowej też można zrobić dobry rosół tylko mniej wody wlewaj. Żeby nie był mętny zagotuj najpierw wrzuć mięso i zagotuj na dużym ogniu. Jak zacznie zbierać się szumowina zmniejsz ogień i na bieżąco ją zbieraj lyzka cedzakową. Kiedy przestanie się zbierać to gaz zmniejsz do minimum tylko żeby rosol pyrkał i dodaj warzywa. Marchew, pietrucha por seler jeszcze listek laurowy, ziele i pieprz w ziarenkach. Gotuj z 1,5 godziny i na koniec sól i ewentualnie pieprz mielony. Dla koloru możesz wrzucić cebulkę podpieczona na gazie (bez obierania). Jeśli lubisz możesz dodać kostkę bulionową

Ja zawsze wrzucam mięso do ciepłej wody ale jeszcze nie wrzącej. Jak juz się zagotuje wrzucam warzywa: marchewki, jeden korzeń pietruszki, spory kawałek selera, kawałek pora, pęczek natki pietruszki. Pod koniec gotowania daję połówkę cebulki opalonej wcześniej na ogniu. Przyprawiam solą, piprzem mielonym, lubczykiem. Gotuję rosół około 2,5 h Zawsze wychodzi pyszny. Nigdy mi nie zmętniał ani nie był czarny czy z szumowinami:D Aha wrzucam też do rosołu suszki mojej mamy (zasuszona nać selera,pora-smakuje wtedy jeszcze lepiej mimo,że daję tez świeże warzywa). powodzenia:)

Gość wuwuzele
Kup pięć opakowań zupek chińskich wrzuć do gara zalej wrzątkiem odczekaj pięć minut i możesz podawać na stół wyśmienity rosół.

Gość ptyśkowa
nie czaję z tą cebulę..wytłumaczcie dokąłdnie...blondynką jestem 🖐️ 🌼

Rosół wołowo-drobiowy (zupa na 2 dni dla 4 osób) g - 4 l wrzącej wody, dodać: g - 1/3 łyżeczki tymianku i/lub szczyptę kurkumy, sł - 1/3 łyżeczki kminku mielonego, sł - 1/2 kg wołowiny (np. pręga wołowa), gotować wszystko 1,5 godz., a potem dodać: sł - 4-5 średnich przekrojonych marchewek, sł - dużą pietruszkę (przekrojoną wzdłuż), o - skrzydło indyka, o - 2 duże całe cebule lub por i kawałek selera, o - 3 pokrojone ząbki czosnku, o - 1/2 łyżeczki imbiru o - pieprz cayenne na czubku noża, sn - łyżeczkę wegety, soli do smaku, k - szczyptę bazylii, mały pęczek zielonej pietruszki, kilka liści selera i kopru związanych w pęczek. gotować ok. 1 godz. Wyjąć mięso i jarzyny i: g - uzupełnić zupę wrzątkiem, g - dodać szczyptę majeranku, sł - dodać szczyptę kminku, o - dopieprzyć do smaku pieprzem białym i czarnym sn - ewentualnie dosolić. Można podawać z makaronem, lanymi kluskami, ziemniakami, kaszą kuskus, kaszą kukurydzianą. Moje uwagi: kminek polecam mielony; z tego przepisu wychodzi naprawdę ogromny gar zupy, więc zastanówcie się czy nie zmniejszyć składników o połowę. Ja robie od 2 lat i zawsze mi wychodzi wg tego przepisu. Smacznego :)

Gość buhahahhahahahha
Rosól należy gotować ok 3h po zagotowaniu bardzo wolno, nie wrzenie, tylko na najmniejszym ogniu, wtedy jest klarowny i puszny

Gość strona 703
fakt, rosół należy długo, długo powoli gotować a nawet nie gotować tylko utrzymywać b. wysoką temp. nie dopuszczając do wrzenia i łyzeczka cukru też doda fajnego smaku.

Gość ptyśkowa
halllouu!!! co z tą cebulką??? :classic_cool:

Aha, a mieso z rosołu miele z warzywami, przyprawiam (moge dac przepis) i zawijam w nalesniki, posmazam i dodatkowo robie sos czosnkowy i mam drugie danie :) Mąż uwielbia :)

Jejku, nigdy bym nie pomyślała, że to takie skomplikowane ;] A więc ja robię tak: wrzucam kurczaka do osolonej wody(zimnej, bo nie chce mi się pilnować, kiedy się zagotuje), jak się ugotuje, to dorzucam włoszczyznę, liście laurowe, pieprz, czosnek i papryczkę chilli. Jak się zbierają syfy, to zdejmuję sitkiem. A jak się ugotuje włoszczyzna, czyli zrobi się miękka, to znaczy, że rosołek gotowy. I jak dla mnie jest pyszny, zresztą mój facet też się nim zachwyca(a on nie z tych, co mówią miłe rzeczy tylko po to, żeby nie było komuś przykro...) :)

Aha, a mieso z rosołu miele z warzywami, przyprawiam (moge dac przepis) i zawijam w nalesniki, posmazam i dodatkowo robie sos czosnkowy i mam drugie danie :) Mąż uwielbia :)

Gość chujogrom
Spróbujcie kiedyś nie zbierać szumowin tylko wylać te pomyje i nalać świeżej wody. Rosołek będzie klarowny jak nigdy.

Gość strona 703
watro dodać łyżkę cukru:) do rosołu

koleżanka ma rację. Zapmniałam napisać,że własnie ma być na małym ogniu. Naprawdę to łatwa zupka:) I pyszna:)

Gość chujogrom
Spróbujcie kiedyś nie zbierać szumowin tylko wylać te pomyje i nalać świeżej wody. Rosołek będzie klarowny jak nigdy.

Jejku, nigdy bym nie pomyślała, że to takie skomplikowane ;] A więc ja robię tak: wrzucam kurczaka do osolonej wody(zimnej, bo nie chce mi się pilnować, kiedy się zagotuje), jak się ugotuje, to dorzucam włoszczyznę, liście laurowe, pieprz, czosnek i papryczkę chilli. Jak się zbierają syfy, to zdejmuję sitkiem. A jak się ugotuje włoszczyzna, czyli zrobi się miękka, to znaczy, że rosołek gotowy. I jak dla mnie jest pyszny, zresztą mój facet też się nim zachwyca(a on nie z tych, co mówią miłe rzeczy tylko po to, żeby nie było komuś przykro...) :)

Gość strona 703
cebule kładziesz na palnik i "palisz", aż zrobi sie czarna skorupka i nie czyszcząc jej wrzucasz do rosołu