Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kikiriiiki

prosze pomożcie zupełnie nie wiem jak sie za to zabrac;/

Polecane posty

Gość kikiriiiki

Hej! chciałam zapytac o sprawy dotyczące obowiązkow ojca wobec dziecka. Zaszłam w ciąże, ale rozstałam sie z tym facetem. Nie mamy ślubu. Ja nie pracuję, studiuję, pomagają mi rodzice. On pracuje, mieszka ze swoimi rodzicami, nie ma zadnych wydatków, nie dokłada sie do rachunków. Zarabia około 3 tysiecy...ale na odcinku legalnie ma 1200. chciałam zapytać ile w takiej sytuacji bedzie przysługiwało alimentow na dziecko? i kiedy powinnam go podac o alimenty? i chciałam tez spytac, czy teraz kiedy jeszcze jestem w ciazy on ma taki OBOWIAZEK zeby pomagac mi w sprawach dotdziecka? (czyt. lekarze, badania, leki itd..) czy to zalezy od jego dobrej woli?

Gość uuyuy
od jego dobrej woli; swoja droga trzeba bylo najpierw myslec, a potem rozkladac nogi

Gość kikiriiiki
roznie zycie sie układa

Można zapytać fachowca od takich spraw on na pewno rozjaśni ci sprawę.

Gość kasia jest ładna
powinnaś dostać jakieś 400 zł. Zależy jak duże to miasto.

Gość kikiriiiki
małe miasteczko, 40 tys mieszkancow

kikiriiiki Nic nie możesz zrobić dopóki nie urodzisz maluszka. Następnie: -wniosek do sądu o ustalenie ojcostwa -pozew o alimenty -wniosek o ustalenie terminów wizyt i zakresu obowiązków wobec dziecka.

Gość kikiriiiki
a czy orientuje sie ktoś ile czasu ojciec mniej wiecej bedzie mogł spedzic z niemowleciem?

Gość kasia jest ładna
a myślisz że będzie chciał spedzać czas z dzieckiem?

Gość kikiriiiki
i czy fakt, że ojciec dziecka jest alkoholikiem i korzysta z terapii AA bedzie miał w tym wszystkim jakies znaczenie?

Gość kikiriiiki
ładna kasia- mysle ze zrobi wszystko zeby mi zrobic na złość i uprzykrzyc zycie

Proponuje udać się do radcy prawnego. Sama porada nie jest raczej droga, a dowiesz się wszystkiego od fachowca, podpowie Ci co, kiedy, gdzie i jak składać.

Gość skąd ja to znam...
Zdaje się, że nie ma żadnego "cennika alimentów". Mój ex-szwagier w momencie brania rozwodu był bez pracy, w ogóle nigdy nie miał regularnych dochodów, nawet nie stawił się na rozprawie, a siostra dostała 450 zł alimentów na jedno dziecko - miasteczko do 20 tys. osób.

Nie liczy sie ile zarabia tylko jego możliwości czyli ile moglby zarabiać z takim wykształceniem jakie ma itd. Czy na papierze ma bezrobotny, ze zarabia tysiąc czy 8 tysięcy to teoretycznie wg prawa nie ma znaczenia a praktycznie zalezy to od wielu czynników. Od tego co on powie, co obieca, i wiele innych spraw.. także od sędziego bo jednak sedzia tez człowiek i nie ma co liczyć ze jego przekonania nie maja znaczenia..

Gość mama z mala corcia
teraz musyisz zlozyc wniosek do sadu o zabezpieczenie alimentow i zwrot/poikrycie polowy wydatkow na leczenie w czasie trwania ciazy.jelsi sie bedzie wykrecal to takze o ustalenie ojcostwa.wysokosc alimentow zalezy od mozliwosci sad wsyztsko bnierze pod uwage.ile zarabia czy ejstz drowy i jelsi ne rpacuje moze podjac prace itp.sredni na jedno dziecko mozna dostac ok 350zl.

Gość kikiriiiki
nikt nie miał podobnej sytuacji? moze ktos wie jak to wygląda z widzeniami dziecka? czy on bedzie mogł zabrac dziecko do siebie? wątpię w jego trzezwosc pozatym on nawet nie potrafiłby sie zająć niemowleciem. denerwuje sie tym wszystkim ;/