Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krokiety

krokiety - jak zrobic nalesniki, zeby nie pekaly?

Polecane posty

Gość krokiety

nigdy nie zrobie nalesnikow bo zawsze mi pekają nalesniki, sa za malo elastyczne, nie idzie ich zwinąc, sa za grube, albo zbyt cienkie:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mścisław i mścisława
pewnie ciasto jest za gęste a sam naleśnik za gruby- przynajmniej mi wtedy pękają;) dolewam więcej mleka i zazwyczaj jest ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
za malo moze tluszczu i dlatego sa suche i pekaja. nie iwem ja robie cieniutkie jak oplatek i mięciutkie i niw wiem dlaczego mi takie wychodzą zadnych cudow tam nie daje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krokiety
pomozcie mi. jak mam to zrobic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
daj wiecej mleka- ciasto nie moze byc geste..wrecz przeciwnie..im luzniejsze, tym nalesniki wychodza lepsze.. i nie rob ich zbyt grubych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mścisław i mścisława
ja wcale nie daję tłuszczu, ani do ciasta(niektórzy dają olej) ani na patelnie bo smażę na suchym teflonie, zawsze jak pękały to był problem gęstości ciasta- należało ciut rozrzedzić a ty popróbuj wszystkie rady i zobaczysz co źle robisz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość iwonka23xx
podstawa sa jajka,jak jest za malo to wlasnie wtedy ciasto jest nieelastyczne.polecam dodac do ciasta lyzeczke sody,wtedy ciasto jest bardzo puszyste:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krokiety
czy mozecie mi poprostu dac przepis na cienkie elastyczne nie pekajace nalesniki ktore mozna usmazyc na zwyklej - nie teflonowej patelni?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krokiety
a wogole jaki farsz robicie do krokietow?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do tego przepisu, ktory masz dodaj po prostu wiecej mleka i jedno jajko wiecej. na patelni rob cienkie nalesniki.wyjdzie super. sprobuj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krokiety
no napisz mi przepis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mścisław i mścisława
ko krokietów im cieńsze ci się uda zrobic tym lepiej- w koncu ma być czuć farsz a nie tylko grubaśny naleśnik;) ja robię albo kiszoną kapustę(oczywiście gotowaną) z duszonymi pieczarkami i dużą ilością pieprzu, albo szpinak z czosnkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość potrzebuje dietetyka
to ja tez tak zrobie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mścisław i mścisława
mój przepis to 2 jajka pół litra mleka mąki nie wiem ile bo sypię na oko, po prostu biorę łyżką trochę ciasta i patrzę jak się "leje" :P do tego ok łyżeczka cukru i z 1/4 łyżeczki soli tak mniej więcej musisz wyczuć gęstość ciasta sama

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krokiety
z kioszoną kapustą? dobre są? no przyslijcie mi przepis na te nalesniki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krokiety
ale cukier do nalesnikow na krokiety?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość iwonka23xx
ja daje tyle samo mleka i wody gazowanej i trzy jajka,maka na oko:) farsz robie z kapustki kiszonej i mielonego.mniam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mścisław i mścisława
zawsze daję cukier do naleśników, do tych na krokiety też, po prostu ciasto jest smaczniejsze choć bynajmniej nie słodkie- możesz dać połowę mniej, ale jak raz zapomniałam dać cukier to były jakieś takie niesmaczne:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krokiety
dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Elkagość
2 szkl mąki. 2szkl mleka 1szklwody 3jajka 1\4szkloleju Odrobina soli Wszystko zmiksować dać ciastu odpocząć pół godziny następnie smażyć naleśniki na patelni nie używając oleju Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
14 szklanek oleju to nie za mało?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ania

Robiłam dzisiaj z z tego przepisu i pierwszy raz mi nie pękają,polecam i dziękuję autorce

Dnia 4.11.2014 o 19:10, Gość Elkagość napisał:

2 szkl mąki. 2szkl mleka 1szklwody 3jajka 1\4szkloleju Odrobina soli Wszystko zmiksować dać ciastu odpocząć pół godziny następnie smażyć naleśniki na patelni nie używając oleju Smacznego.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Katarzyna Tomczyk

Dzień dobry Panią ja mam przepis aby nie pękały bez mleka tylko woda 💧 gazowa 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Xyz
Dnia 4.11.2014 o 19:10, Gość Elkagość napisał:

2 szkl mąki. 2szkl mleka 1szklwody 3jajka 1\4szkloleju Odrobina soli Wszystko zmiksować dać ciastu odpocząć pół godziny następnie smażyć naleśniki na patelni nie używając oleju Smacznego.

Chyba nigdy w życiu mi nie pękło tyle naleśników przy zwijaniu jak z tego przepisu! Zwykle pękały podczas obsmażania. A tu istna porażka. Nie polecam przepisu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×