Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość już.sama.nie.wiem.

Perwesja albo ktoś inny mądry - dot. tabletek anty

Polecane posty

Gość już.sama.nie.wiem.

Kojarzę Perwersję z tego działu forum, zawsze wie, co odpowiedzieć więc pytam bezpośrednio ale może ktoś inny tez będzie znał odpowiedź. :) No więc od okresu mam zacząć pierwsze opakowanie tabletek anty (Yaz, jeśli to ma jakieś znaczenie). Okres spóźniał mi się ponad tydzień i nie zanosiło się, aby miał przyjść więc odkładałam zakup tabletek (receptę już mam). No i przed chwilą okres przyszedł... :O Teoretycznie jest to mój pierwszy dzień cyklu, jednak mamy już prawie sobotę. Gdybym poszła wcześniej spać to nawet bym nie wiedziała, że dostałam miesiączkę - dowiedziałabym się rano po przebudzeniu i ten dzień (czyli sobotę) uznała za 1 dc. Czy mogę wziąć tabletkę jutro? Na razie okres jest bardzo skąpy, prawie w ogóle go nie ma więc nawet nie mam pewności, czy to nie aby jakieś plamienia... Z tego, co pamiętam to tabsy można wziąć drugiego dnia krwawienia, ale wtedy chyba trzeba się dodatkowo zabezpieczać? ale sobie chooyową porę na przyjście wybrał... Sorry za słowotok

Gość dorosla..
Bez stresu:) Jezeli dzisiaj dostala okres, to jutro rano idz do apteki i wykup tabletki.Wez jedna rano a druga wieczorem a pozniej juz kazdego dnia wieczorem.Jak zapomnisz kiedys jednego dnia, to tez tak samo, na drugi dzien rano i wieczorem.Wiem cos o tym, bralam non stop 17 lat. Trzymaj sie i spij spokojnie:)

Gość już.sama.nie.wiem.
dzięki, ale czy konieczne jest wzięcie jutro dwóch tabletek? nie mogę wziąć jednej? pewności, że to okres nie mam - może to tylko jakieś plamienie

Gość kasinka...
nie wiem, czy jestem madra, ale....pal piorun! Sprobuje doradzic ;) jedna pigulka wystarczy. Dwie bierzesz juz w ciagu cyklu, kiedy zauwazysz, ze poprzedniego dnia zapomnialas przyjac pigulki. Wtedy bierzesz jedna natychmiast, a druga ostalej porze, nawet jesli oznacza to przyjecie dwoch jednoczesnie. Druga wyjatkowa sytuacja jest taka: w czasie krotszym niz 4 godz. od polkniecia pigulki mialas wymioty lub biegunke. Wtedy zachodzi podejrzenie, ze owa pigulka nie zdazyla sie cala wchlonac. Wiec bierzesz druga (blistr sila rzeczy konczy sie dzien wczesniej). Mozesz wtedy rownie dobrze dodatkowo zabezpieczac sie przez kolejnych 7 dni prezerwatywa (jesli np.biegunka nie ustaje od razu i nie ma wiekszego sensu przyjmowanie drugiej pigulki). Poza tym - przejrzyj ulotke. Wszystko tam jest. Producent przewiduje rozne sytuacje do jakich moze dojsc i opisuje co powinnysmy zrobic (ewentualne skutki uboczne, pominiecie pigulki, brak krwawienia z odstawienia itp.)

Gość już.sama.nie.wiem.
kasinka... dzięki wielkie :) właśnie wpadłam na to, że ulotkę mogę przecież znaleźć w necie - bystra to ja jestem, nie ma co :D I można wziąć drugiego dnia krwawienia, ale wtedy lepiej dodatkowo się zabezpieczać - i tak mieliśmy zamiar przez pierwsze 2-3 tygodnie dodatkowo stosować prezerwatywę, bo stosunek BEZ to dla nas nowość więc trochę się obawiamy :) dzieki jeszcze raz :)

Gość kulllkka
jeśli pierwszy raz bierzesz albo po długiej przerwie, możesz spokojnie wziąć jutro pierwszą tabletkę i potraktować jutrzejszy dzień jako pierwszy dzień cyklu, zwłaszcza że to tylko parę godzin. W normalnym cyklu do owulacji dochodzi minimum po 8 dniach cyklu i tutaj jak się spóźniłabyś nawet jedne dzień to nie zaważyłoby to na skuteczności, bo to że zażywasz tabletki nie przyspieszy owulacji tylko spowoduje jej zahamowanie jak już nadejdzie. Tylko że jeśli okres ci się spóźnił, a jeśli odbywałaś jakieś stosunki to proponuję przed tabletkami zrobić test ciążowy, tak dla pewności.

Gość już.sama.nie.wiem.
Testy oczywiście robiłam chociaż tak właściwie to dla świętego spokoju, bo zabezpieczaliśmy się prezerwatywą i zabezpieczenie nie zawiodło, poza tym kochaliśmy się tylko w dni niepłodne (dopiero niedawno zaczęliśmy współżycie) więc ciążą w moim przypadku była raczej niemozliwa. Testy oczywiście negatywne, a spóźnienie okresu (ok 10 dni) wynikło raczej z wydłużenia cyklu, bo nawet owulację miałam poźniej niż zazwyczaj. A to chyba za sprawą sesji i stresu z nią związanego. W ciąży na pewno nie jestem :) widać to też chociażby po moim dzisiejszym okresie, leżę i kwiczę :/ dzięki za pomoc, dziś wezmę pierwszą tabletkę, trochę mam stresa

wczoraj sie zaczal ale wez pierwsza jako dzis i z naklejka dziesiejsza jako pierwszy dzien

Gość już.sama.nie.wiem.
Dzięki, tak właśnie zamierzam zrobić. Yaz już kupiony, wieczorem wezmę pierwszą tabletkę

:classic_cool: 🖐️ Taka rada na przyszłość-nie zostawiaj zakupu tabletek na ostatnią chwilę, kiedyś zjeździłam wszystkie apteki w okolicy w poszukiwaniu moich. ;)

Gość już.sama.nie.wiem.
Perwersja, za dużo miałam na głowie i nic nie zwiastowało okresu :D ale dziś kupiłam 2 opakowania - jak mi podpasują to zrobię większy zapas :)